PREDRAG JOVIĆ U MOSKVI: Usaglašavanje stavova oko izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju

Datum:

Share post:

Direktor Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, Predrag Jović i direktor Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine  Sašа Bošković boravili su u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Posjeta je rezultat sastanka u Moskvi između  ministra Košarca sa kopredsjedavajućim Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju između BiH i Ruske Federacije.

U fokusu posjete bila je mogućnost plasmana proizvoda biljnog i animalnog porijekla na rusko tržište, budući da postoji velika zainteresovanost kako kompanija iz Republike Srpske, tako i iz Federacije BiH.

Domaćin sastanka u Moskvi je bila Federalna služba za veterinarski fitosanitani nadzor Ruske federacije koja je pri ministarstvu poljoprivrede Ruske federacije.

Jović je istakao da je osnovna tema sastanka bila izvoz voća, povrća i namirnica životinjskog projekla za Rusku Federaciju.

JOVIĆ I BOŠKOVIĆ U MOSKVI: Mogućnost plasmana proizvoda biljnog i animalnog porijekla na rusko tržište

„Što se tiče voća i povrća, mi već imamo potpisan sporazum između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine i prije otprilike godina i po dana je Ruska Federacija uvela posebna ogrančenja na izvoz bosansko-hercegovičkih proizvoda na tržište Ruske Federacije, tako da smo na sastanku usaglasili da se ponovo odobri izvoz što se tiče voća i povrća, a što se tiče životinjskih namirnica, tu tek treba da se potpiše sporazum između Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine“, rekao je Jović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kada je riječ o izvozu proizvoda iz BiH, Jović je istakao da su predstavnici Ruske Federacije imali nekoliko sugestija, te da će Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja i Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine obavijestiti nadležne šta je urađeno u proteklom periodu u skladu sa sugestijama. Jović je izrazio nadu da će uskoro ponovo biti odobren izvoz voća i povrća za Rusku Federaciju.

Uskoro obnavljanje sporazuma za izvoz voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju

Predstavnici Ruske Federacije izrazili su potrebu i za određenim prerađevinama i proizvodima od mesa iz BiH, te je istom sastanku prisustvovao i Saša Bošković, direktor Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

„Određene firme iz BiH zainteresovane su za izvoz na rusko tržište. Gospodin Bošković je izložio koje su to firme zainteresovane, koji proizvodi i oni tek treba da usaglase i da razmijene određene procedure da bi ove firme ispunile uslov za izvoz u Rusku Federaciju. Njihov sljedeći sastanak će biti u roku od mjesec dana i nadamo se da će Ruska Federacija prihvatiti prijedlog. Njihovi inspektori će doći u nadzor u firme koje su zainteresovane za izvoz“, istakao je Jović.

Bosanko-hercegovačka vina uskoro će se naći na tržištu Ruske Federacije

Jović napominje da je pored izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju, bilo riječi i o plasmanu domaćih bosansko-hercegovačkih vina u Rusiju, ističući da je ranije ministar Košarac boravio u Ruskoj Federaciji, gdje je izrazio želju za izvoz domaćih vina iz BiH na rusko tržište.

„Oni su odmah poslali memorandum o usaglašavanju, odnosno nacrt memoranduma o saradnji u oblasti vinarstva. Ruskoj Federaciji smo izložili da smo mi taj memorandum dobili, da smo odmah pokrenuli proceduru te se nadamo vrlo brzom potpisivanju između ministara“, zaključio je Jović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RADO SAVIĆ: REZOLUCIJA O SREBRENICI NEĆE DOPRINIJETI BOLJEM ŽIVOTU GRAĐANA U BIH

SAVIĆ: OVO NIJE DOBRO I NEĆE DOPRINIJETI BOLJEM ŽIVOTU GRAĐANA U BIH   Brojni borci i građani okupili su se...

Njemačka osveta Srbima

21. juna 1940. godine u Kompjenjskoj šumi, najviši državni vrh Trećeg rajha predvođen Adolfom Hitlerom lično, sastaje se...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...