JOVIĆ, LOPARE: U petak obilježavanje jubileja časopisa “Bokatin Dijak“

Datum:

Share post:

Pjesnik Slobodan Jović je, u posljednjih nekoliko godina, autor prema kojem je usmjerena velika pažnja čitalačke publike i književne kritike.

Niz nagrada koje je Jović dobio u tom periodu je impozantan i to ga stavlja na pijedestal najznačajnijih pjesnika srpskih prostora.

Tome u prilog govori i činjenica da je njemu, kao prvom pjesniku iz Republike Srpske, pripala odlukom žirija nagrada „Jefimijin vez“, koja mu je dodijeljena za najbolju knjigu poezije jefimijskog duha objavljenu 2021. godine – „Isusov trn“.

Joviću je nagrada dodijeljena na kraju trodnevne manifestacije „Jefimijini dani“, koja je posvećena prvoj srpskoj pjesnikinji Jefimiji i ženi stvaraocu, u porti manastira Ljubostinja gdje je priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Slobodan Jović je saopštio da mu je priznanje uručeno 17. juna ove godine, te da ga raduje što je nagrada, po prvi put od osnivanja, došla u Republiku Srpsku, što ju je donio na Majevicu, u Lopare.

On je izrazio zadovoljstvo što je dobitnik nagrade koja nosi naziv prve srpske pjesnikinje, te je naveo da je u izboru za najbolju knjigu poezije objavljenu u 2021. godine učestvovalo preko 40 zbirki poezije i desilo da je žiri u sastavu Jovan Pejčić, Nikola Marinković i Miloš Petrović donio odluku da njegovoj knjizi dodijeli tu prestižnu nagradu.

„Drago mi je što se to dogodilo baš u Trsteniku, koji je naša bratska opština i što su se time možda otvorile neke nove mogućnosti za kulturnu saradnju između opština Lopare i Trstenik“, naglasio je Jović.

Slobodan Jović je urednik časopisa za jezik, književnost i duhovnost „Bokatin Dijak“, u izdanju Centra za kulturu Lopare i Udruženja za očuvanje baštine „Dijak“ Priboj.

„Mogu da najavim jubilej koji ćemo 8. jula ove godine obilježiti, a to je dvadeseti broj i punih deset godina postojanja časopisa“, naveo je Jović.

Jović je kazao da će u književnom programu nastupiti osmoro istaknutih stvaralaca, koji su saradnici časopisa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinska Biblioteka danas obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava odobravanjem popusta na godišnju članarinu u visini od 50% (video)

Bijeljinska Biblioteka "Filip Višnjić" danas obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava i tim povodom odobrava popust od...

Teniski turnir „Sofrenić Tennis Masters“ od 26. do 28. aprila u Bijeljini (foto)

Teniski turnir "Sofrenić Tennis Masters" održaće se od 26. do 28. aprila u Bijeljini u Sportskom centru "Sofrenić"....

Današnje CIJENE proizvoda na kvantaškoj pijaci u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 1 BIJELI LUK – VREĆA 5 kg 20,00 KM 2 CRNI LUK  3 kg 6,00 KM 3 KROMPIR...

MURAL OD SRCA: Počast vojvodi Mandi u srpskoj prestonici (foto)

Porodica, saborci i članovi Udruženja “Mandini lavovi” iz Ugljevika posjetili su minulog vikenda u beogradskom naselju Petlovo brdo...