JOVIĆ, LOPARE: U petak obilježavanje jubileja časopisa “Bokatin Dijak“

Datum:

Share post:

Pjesnik Slobodan Jović je, u posljednjih nekoliko godina, autor prema kojem je usmjerena velika pažnja čitalačke publike i književne kritike.

Niz nagrada koje je Jović dobio u tom periodu je impozantan i to ga stavlja na pijedestal najznačajnijih pjesnika srpskih prostora.

Tome u prilog govori i činjenica da je njemu, kao prvom pjesniku iz Republike Srpske, pripala odlukom žirija nagrada „Jefimijin vez“, koja mu je dodijeljena za najbolju knjigu poezije jefimijskog duha objavljenu 2021. godine – „Isusov trn“.

Joviću je nagrada dodijeljena na kraju trodnevne manifestacije „Jefimijini dani“, koja je posvećena prvoj srpskoj pjesnikinji Jefimiji i ženi stvaraocu, u porti manastira Ljubostinja gdje je priređen prigodan kulturno-umjetnički program.

Slobodan Jović je saopštio da mu je priznanje uručeno 17. juna ove godine, te da ga raduje što je nagrada, po prvi put od osnivanja, došla u Republiku Srpsku, što ju je donio na Majevicu, u Lopare.

On je izrazio zadovoljstvo što je dobitnik nagrade koja nosi naziv prve srpske pjesnikinje, te je naveo da je u izboru za najbolju knjigu poezije objavljenu u 2021. godine učestvovalo preko 40 zbirki poezije i desilo da je žiri u sastavu Jovan Pejčić, Nikola Marinković i Miloš Petrović donio odluku da njegovoj knjizi dodijeli tu prestižnu nagradu.

„Drago mi je što se to dogodilo baš u Trsteniku, koji je naša bratska opština i što su se time možda otvorile neke nove mogućnosti za kulturnu saradnju između opština Lopare i Trstenik“, naglasio je Jović.

Slobodan Jović je urednik časopisa za jezik, književnost i duhovnost „Bokatin Dijak“, u izdanju Centra za kulturu Lopare i Udruženja za očuvanje baštine „Dijak“ Priboj.

„Mogu da najavim jubilej koji ćemo 8. jula ove godine obilježiti, a to je dvadeseti broj i punih deset godina postojanja časopisa“, naveo je Jović.

Jović je kazao da će u književnom programu nastupiti osmoro istaknutih stvaralaca, koji su saradnici časopisa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini sutra OTVARANJE NOVE Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ (foto)

Svečano otvaranje nove Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina biće održano sutra u utorak, 16.04.2024. godine. Svečana...

VLADAJUĆA KOALICIJA U SRPSKOJ: CIK BiH neće provoditi izbore u Srpskoj – ide Izborni zakon RS

Lokalni izbori u Republici Srpskoj će se sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji će biti usvojen na...

TRIVIĆEVA: Nećemo učestvovati na mitingu koji organizuje vlast!

„Narodni front neće učestvovati na mitingu koji je najavljen od strane vlasti Republike Srpske u četvrtak“, poručili su...

JEDINA BOLNICA U REPUBLICI SRPSKOJ SA STANDARDIMA ISO 9001 i 22301 (foto)

JZU Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina danas su zvanično uručeni sertifikati standarda ISO 9001:2015 i ISO 22301:2019 od strane...