„Januarska plata veća za oko 100 KM“

Datum:

Share post:

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će januarska plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa visokom stručnom spremom biti veća za oko osam odsto, što u prosjeku iznosi oko 100 KM.

"Nakon 11 godina konačno se počelo sa povećanjem plata u ovoj oblasti. Možemo reći da je to prvi korak kontinuiteta povećanja plata zaposlenih u oblasti obrazovanja i kulture", rekla je Trivićeva i dodala da je Vlada Srpske izdvojila 22 miliona KM kako bi povećala plate za ove kategorije korisnika. 

Ona je rekla da je Vlada sa Savezom sindikata potpisala memorandum da se u naredne četiri godine kontinuirano povećava plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi, kako bi do 2022. godine bila izjednačena sa svim zaposlenim u javnoj upravi.
Govoreći o standardizaciji zanimanja, Trivićeva je naglasila da se pristupa izradi programa dualnog obrazovanja, koji bi trebalo da bude gotov zajedno sa upisnom politikom u određenom dijelu zanimanja.

Trivićeva je rekla da je to prvi korak u reformskom procesu srednjeg obrazovanja kako bi nakon završenih stručnih i tehničkih škola imali osposobljene radnike koji bi odmah po završetku školovanja mogli da dobiju posao u kompanijama kojima su potrebni na tržištu rada, što je prioritet u reformi obrazovanja. 

"U Republici Srpskoj imamo određene kompanije proizvodnih djelatnosti u drvnoj, metalskoj i tekstilnoj industriji i mi moramo, na neki način, da usmjeravamo naše buduće kadrove koji će po završetku školovanja odmah moći da se zaposle. To je potreba i poslodavaca, ali i potreba onih koji završavaju školovanje, da imaju svoje radno mjesto", rekla je Trivićeva.

TESTNA REKLAMA

Izvor: mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...