LOPARE: IZLOŽBA I PREDAVANJE O SREDNJEVJEKOVNIM STEĆCIMA

Datum:

Share post:

U Loparama će u utorak, 26. septembra, biti otvorena izložba likovnih radova inspirisanih stećcima Zdravka Mićanovića „Srednjevjekovno mramorje opštine Lopare“ i održano predavanje Nemanje Milovanovića o ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima na Majevici, najavljeno je iz Centra za kulturu.

Manifestacija „Srednjovjekovno mramorje opštine Lopare, neka likovna i naučna podsjećanja“, prilika je da se predstavi najstarija sačuvana kulturna baština na Majevici.

„U vremenu kada različite politike, tragajući za nekim svojim identitetom, posežu za našom kulturnom prošlošću, proglašavajući je svojom, srpske srednjovjekovne nekropole na Majevici svjedoče o nama samima“, navodi se u najavi.

Stećci ili, kako je uobičajnije u narodu, mramorovi na Majevici sa dosta bezbjednosti datiraju iz 14. i većinom 15. vijeka.

Na ukrašenim primjercima ponekad su, osim vjerskih simbola, a krst je najčešći ukrasni motiv na stećcima uopšte, prisutni i statusni simboli.

Likovnost stećaka je raspoznatljivo opštehrišćanska i naivno-narodna, prikazi sunca, mjeseca, spirala, srednjovjekovnog oružja luka i strijele, mača, prikazi vinove loze i cvijeća.

Epitafi na stećcima uvijek ističu vezu pokojnika i plemenite zemlje – Ovdje leži na svojoj zemlji, svjedoče i o vezama među ljudima i o vjeri u Boga – Bogom i s rodom, ponekad natpisi svjedoče i o migracijama kao što su Svibničanin, Gostiljanin, Hvočanin.

Ponekad se iz natpisa dobija informacija o životu pokojnika kao što je „dobro živje na ovom svijetu“ ili o smrti „a pogibe“.

Epitafi svjedoče o jezičkim, ali i o vjerskim prilikama, dva pisara su bili popovi.

Mramorovi su sagrađeni za vječnost, zato moraju biti masivni da izdrže hod vremena i propadanja, ističe se u najavi.

Manifestacija „Srednjovjekovno mramorje opštine Lopare, neka likovna i naučna podsjećanja“, biće održana u Centru za kulturu, sa početkom u 19.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...

Snimak sa suđena Dodiku i Lukiću u Sudu BiH (video)

Ovako se Dodik ponašao u sudnici: Objavljen snimak iz Suda BiH Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se još...

LJUBIŠA PETROVIĆ : „ArCore“ podnio tužbu za Klevetu protiv mene – uzvratiću (foto)

Gradonačelnik Bijeljine se putem svog zvaničnog FB naliga obratio javnosti a povodom tužbe koju je protiv njega podnijela...

SP UGLJEVIK: CRNI OBLACI NAD UGLJEVIKOM (foto)

Saopštenje za javnost Opštinskog odbora SP Ugljevik prenosimo u cjelosti: Uprkos upozorenju  odbornika SP Ugljevik Vuje Markovića i Petra...