IZABRANA nova Vlada Republike Srpske

Datum:

Share post:

Poslanici Narodne skupštine izabrali novu Vladu Republike Srpske

Nakon zakonodavne, Republika Srpska je dobila i izvršnu vlast. Poslanici Narodne skupštine izabrali su na posebnoj sjednici premijera Srpske Radovana Viškovića i novu Vladu Republike Srpske.
Za izbor Vlade Srpske glasao je 51 poslanik, dok je 23 glasalo protiv.

U Narodnoj skupštini Srpske poslanici su prethodno raspravljali o ekspozeu mandatara Radovana Viškovića i prijedlogu njegovog kabineta.

U 16. sazivu, od 16 ministara 11 je novih. U ekspozeu mandatar Višković je naglasio da je ekonomski rast, reforma javnih preduzeća i demografska obnova Srpske među prioritetima rada Vlade.

U Narodnoj skupštini mandatar Radovan Višković predstavio program rada buduće Vlade i predložio kadrovska rješenja za svoj kabinet. U novom sazivu je pet , koji su obnovili mandat. Ministar finansija Zora Vidović, energetike i rudarstva Petar Đokić, zdravlja Alen Šeranić, lokalne uprave Senka Јujić i evropskih integracija Zlatan Klokić.

Po političkim partijama 10 ministarstava je pripalo SNSD-u. Dva je dobila Socijalistička partija, a po jedno DEMOS, Ujedinjena Srpska, Pokret za državu i NPS. Neki se nakon duže vremena vraćaju u izvršnu vlast. Dosadašnji predsjednik Narodne skupštine i nekadašnji ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović ponovo će voditi ovaj resor.

TESTNA REKLAMA

Poznato lice je i Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova. Profesor je ustavnog prava i bivši generalni sekretar Vlade. Željka Stojičić ministar prosvjete bila je potpredsjednik Narodne skupštine u ranijim sazivima. Vojin Mitrović ministar privrede dolazi sa pozicije ministra u Savjetu ministara, a Savo Minić javnosti je poznat kao bivši načelnik Šamca.

Novim sazivom ispoštovan je dogovor vladajućih stranaka, ali i Ustavom zagarantovan broj ministara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda. Ekonomski rast , digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Srpske, pet je prioriteta nove Vlade navodi se u ekspozeu. Za većinu ovih ciljeva, preduslov je kaže, Višković formiranje tri radne grupe, što je novina izvršne vlasti.

Zadatak prve izrada socijalne karte, druge demografska obnova, treće izrada Strategije održivog razvoja. Do ekonomskog rasta kroz šest zadataka.

– Završetak projekta smanjenja neporeskih davanja, optimizacija administrativnih procedura, suzbijanje sive ekonomije , podrška tehnološkom razvoju, unapređenje institucionalnog okvira za podršku privredi te unapređenje tržišta kapitala – rekao je Višković.

Prethodnim politikama Vlade ublažene su ekonomske posljedice pandemije i krize izazvane globalnim dešavanjima, podsjeća Višković. Poslovna zajednica je određenim olakšicama uštedjela oko 30 miliona maraka. I dalje je prioritet suzbijanje sive ekonomije.

S tim u vezi najavljuje se i uvođenje novog postupka fiskalizacije i unapređenje prinudne naplate poreskih obaveza. Sve to trebalo bi da obezbijedi više novca za penzionere, boračke kategorije, socijalno ugrožene i mlade. I reforma javnih preduzeća je među prioritetima.

– Analiziraćemo i izmjeniti pravni okvir koji se odnosi na funkcionisanje i upravljanje te odgovornost u upravljanju javnim preduzećima u cilju unapređenja planiranja izvještavanja i upravljanja, a i posljedično uspješnosti javnih preduzeća i usvojiti novu međunarodnu definiciju javnih preduzeća – naveo je Višković.

U ekspozeu mandatar je podsjetio i na uspjehe Vlade u prethodne četiri godine. Između ostalog, prosječna plata porasla je za 341 marku, broj zaposlenih veći je za oko sedam odsto, a broj nezaposlenih smanjen za 37 procenata. U radu buduće izvršne vlasti biće nastavak realizacije najznačajnijih projekata. Posebno energetskih- hidroelektrane Dabar, Buk Bijela, Foča, Paunci, Bistrica i solarne i vjetroelektrane.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ako imate Samsung Galaxy telefon ažurirajte Galaxy Store

​Istraživači kompanije NCC Group, koja se bavi sajber bezbjednošću, otkrili su ranjivosti u Galaxy Store aplikaciji, koja je...

AGRO SAVJET: Plodored u povrtarskoj proizvodnji

Plodored je organizovano smenjivanje povrtarskih usjeva na istoj parceli u toku određenog broja godina, obično 3 do 7...

SERVISNE INFORMACIJE za 27. januar: Prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Prema najavama iz „Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina, planirana isključenja za danas su: korisnici koji se napajaju električnom energijom sa trafostanice...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 1,50-2,00 KM CRNI LUK kg 1,50 KM BIJELI LUK kg 8,00-10,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...