Čuveni srpski hirurg i heroj doktor Miodrag Lazić, koji je preminuo od posljedica virusa korona, sahranjen je danas na Novom groblju u Nišu u prisustvu članova najuže familije.

 

Doktor Lazić sahranjen je u 14 časova, nakon opijela koje je služeno u Crkvi Časnog krsta na Novom groblju. Dok je kovčeg sa njegovim tijelom spuštan u raku, Nišom su odjekivali taktovi “Marša na Drinu” i aplauzi u čast doktora Laze.

U vrijeme sahrane doktora Laze vatrogasne sirene su na taj način odale počast ovom humanisti. Isto su učinile i njihove kolege u gradovima u Republici Srpskoj. Budući da zbog policijskog časa i strogih protivepidemijskih propisa, Nišlije danas nisu mogle da prisustvuju sahrani, ali su zato gotovo svi izašli na prozore stanova i kuća da bi mu odali posljednju počast.

Prvo su se sa svih strana začuli taktovi “Marša na Drinu”, pjesme uz koju je doktor Lazić želio da ga isprate na vječni počinak, a potom su se začuli sve jači aplauzi, ovacije, povici “za našeg doktora Lazu…”.

Nesumnjivo je da bi u bilo kojim drugim okolnostima srpskog medicinskog heroja na posljednji počinak ispratile hiljade građana Niša i okolnih gradova na jugu Srbije, ali i Republike Srpske, budući da je spasio nebrojeno mnogo života i u Nišu i u Srpskoj.

Njegovo pismo, u kojem je naveo kako nije želio da se povuče, uprkos riziku koji su nosile njegove godine i zdravstveno stanje, još jednom je potvrdilo veličinu ovog čovjeka čije će moralne i ljudske norme neko teško nadmašiti u dogledno vrijeme.

Za vrijeme ratova devedesetih godina prošlog vijeka spašavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Za sve što je tada učinio kao ratni hirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpski patrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici “Koran” na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gdje je tokom 40 mjjeseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

Miodrag Lazić rođen je u Zemunu 31. maja 1955. godine. Bio je srpski primarijus, hirurg i književnik. Napisao je autobiografsko djelo “Dnevnik ratnog hirurga” (Knin 1991 — Srpsko Sarajevo 1995).

Doktor Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona. Iste večeri kada je objaljeno da je voljeni lekar preminuo, širom Srbije i Republike Srpske u njegu čast se orio “Marš na Drinu”.

Izraze saučešća porodici Lazić uputili su najviši zvaničnici Srbije i Srpske, kao i brojni poštovaoci doktora Laze, kako će ostati upamćen u narodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име