Isplivavaju detalji iz RATNE PROŠLOSTI ambasadora BiH u Pakistanu

Datum:

Share post:

Nakon što je BiH potresla afera o 3.000 falsifikovanih viza izdatih u Ambasadi BiH u Pakistanu, na vidjelo isplivava i ratna prošlost ambasadora Sakiba Forića u kojeg su sve oči uprte.
 

ATV je u posjedu zapisnika nekadašnjeg Centra za državnu bezbjednost u Prijedoru iz 95. godine kada je saslušan jedan od pripadnika 17. Krajiške brigade, a koji je dao povoda za povezivanje Forića sa ratnim zločinima Atifa Dudakovića. 

Zato je 2011. godine i proširena optužnica za ratne zločine nad srpskim civilima u koju je uz Dudakovića i ostale, naknadno ubačeno i Forićevo ime. Optužnica je pala, a Forić je nakon ratnih dešavanja nagrađen pozicijom u Oružanim snagama BiH, a zatim i diplomatskim pasošem. Brigada koju je vodio u sastavu jednog od bataljona imala je i zloglasne "Crne kojote". 

 

"Sedmi Korpus ima 10 brigada među kojima je i 17. Krajiška brigada. Komandant brigade je Sakib Forić rodom iz Kozarca. 17. Krajiška u svom sastavu ima četiri bataljona a ukupno broji od 1.400 do 1.500 vojnika. Prvi bataljon u svom sastavu ima specijalnu jedinicu "Crni kojoti". Ova specijalna jedinica broji 40 vojnika, a najekstremniji u ovoj jedinici su "Velko", Grbo i Ruda koji su ujedno počinili najviše zločina nad civilima i pripadnicima VRS", piše u zapisniku.   

Smajić je tada prepričao i događaj iz Petrovca kada je smotru  Forićeve brigade izvršio baš Atif Dudaković koji se kratko obratio vojnicima. Tada im je rekao da 17. Krajiška brigada treba da ovlada reonom i da se spusti do Mrkonjić Grada. Smajić je izjavio da se dobro sjeća najkrvoločnijih boraca, ali i nekih od zločina koje je vidio svojim očima. 

TESTNA REKLAMA

"U našoj brigadi jedan od najboljih boraca je Kurbegović Enes, Husić Velid Čoki, zvani "Čokoladni", nosilac je "Zlatnog ljiljana", Faruk Sivac, i Salko Karajlić koji je takođe dobio "Zlatni ljiljan". Najekstremniji je izvjesni Sejfo, mislim da se preziva Hodžić.  Njega sam lično gledao, svojim očima kako je na Vlašiću vojniku srpske vojske odsjekao glavu. Pored Sejfe najveći zločinci su pripadnici "Crnih kojota", a pored Ključana najekstremniji je Bajrić Izet koji je na bitkama na Treskavici poginuo. Takođe poznat mi je i kao najveći ekstrem i Krivić Ramadan po tome što voli da pali srpske kuće, provocira, maltretira i šamara srpske vojnike", stoji u svjedočenju Zaima Smajića, pripadnika 17. Krajiške brigade.

O aferi koja sedmicama trese BiH, pišu i srbijanski i hrvatski mediji. Pojedini srbijanski mediji pišu da se Sakib Forić uz pomoć političkih veza uspio izvući iz ratne priče. Skandal o lažanim vizama sa kojima su migranti iz Pakistana ušli u BiH, jedan je od razloga zbog kojih je Fahrudin Radončić podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH. U cijelu priču uključeno je Tužilaštvo ali i bezbjednosne agencije BiH.  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...