Povjerioci bijeljinskog preduzeća „Elvako“ u stečaju prijavili su 36,3 miliona KM potraživanja, a stečajni upravnik Mlađen Petković na današnjem ročištu priznao je 32,2 miliona KM. Među većim povjeriocima nalaze se, razlučni povjerilac „Atos osiguranje“ sa gotovo devet miliona KM i Fond za razvoj i zapošljavanje RS kojim upravlja Investiciono-razvojna banka RS (IRB) sa 6,5 miliona KM priznatih potraživanja.

Zbog nepostojanja aktivne legitimacije, stečajni upravnik osporio je potraživanje Zavoda za zapošljavanje RS (46.879 KM), Fonda PIO RS od 935.730 KM, Fonda zdravstvenog osiguranja RS u iznosu od 1.040.489 KM.

Bez miliona maraka bi mogli ostati i poznata privatna preduzeća. Stečajni upravnik je osporio i razlučno pravo preduzeću „Integra inženjering“ Banjaluka na iznos od 2.814.281 KM, kao i preduzeću „Integral inženjering“ aktaši na iznos od 1.853.783 KM koje je imalo ugovor o solidarnom dužništvu sa Hipo Alpe Adria Bankom, odnosno Adiko bankom.

Na ispitnom ročištu ispitano je tridesetak prijava povjerilaca. Od ukupno priznatih potraživanja na viši isplatni red se odnosi 696.732 KM, na razlučne povjerioce 21,3 miliona KM, a na povjerioce iz opšteg isplatnog reda 10,1 miliona KM.

Osporeno je 4,1 miliona KM, te su povjerioci, čija su potraživanja osporena, upućeni na parnicu. Izvještajno ročište, sa prijedlogom mjera, zakazano je za 21. decembar.

Komentarišući mogućnost namirenja povjerilaca u stečajnom postupku koji je otvoren 7. aprila 2017. godine, stečajni upravnik Mlađen Petković kaže da će Skupština povjerilaca na izvještajnom ročištu imati mogućnost da se izjasni o načinu prodaje imovine ovog preduzeća.

„Većina imovine je pod hipotekom. Zavisno od načina prodaje imovine preduzeća, zavisiće i djelimična mogućnost namirenja povjerilaca. Skupština će odlučiti kojim putem će krenuti prodaja imovine, da li će se ići na prodaju u cjelini, kao pravnog subjekta, ili prodaju imovine u dijelovima. Za povjerioce višeg isplatnog reda i za jedan broj razlučnih povjerilaca postoji mogućnost namirenja, dok je ta mogućnost svedena na minimum za povjerioce iz opšteg isplatnog reda“, kaže Petković.

Osim „Atos osiguranje“, koji je razlučni povjerilac, i Fonda za razvoj i zapošljavanje, među povjeriocima su i Poreska uprava RS, kojoj je kao razlučnom povjeriocu priznato potraživanje od 1.846.086 KM, Bobar banka u stečaju, kojoj je priznato 5.017.288 KM, svrstano u opšti isplatni red i potraživanje od 3.851.682 KM, kao razlučnom povjeriocu, odnosno ukupno 8.868.960 KM. Priznato je i potraživanje „Elektro – Bijeljine“ za utrošenu električnu energiju od 1.158.084 KM.

Od većih potraživanja priznato je potraživanje grupe radnika u iznosu od 520.648 KM, radnika Dragana Milanovića u iznosu od 104.389 KM, te UIO BiH od 101.768 KM.

U toku je obrada dokumentacije kod notara za izmjenu hipoteke, odnosno za ponovno priznavanje razlučnog prava ovom preduzeću, istaknuto je na ispitnom ročištu.

Izvor: www.bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име