JU Centar za socijalni rad i Gradska organizacija Crvenog krsta Bijeljina, tradicionalno, trinaestu godinu za redom organizuju humanitarnu akciju prikupljanja donatorskih sredstava, u svrhu podjele prehrambenih i higijenskih paketa socijalno ugroženom stanovništvu Grada Bijeljina, a povodom nastupajućih Novogodišnjih i Božićnih praznika.

Direktor Centra za socijalni rad – Milorad Sofrenić, je rekao da u Bijeljini postoji oko  500 socijalno ugroženih korisnika kojima će pomoć tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika itekako značiti, međutim, shodno prikupljenim sredstvima, svake godine uspiju obezbjediti pakete za 200 do 300 porodica.

„Podjelom humanitarnih paketa želimo da u tim prazničnim danima najugroženijim stanovnicima učinimo srećnijim predstojeće praznike, da osjete i oni radost, a sve to zahvaljujući ljudima dobre volje, organizacijama, firmama, privatnim preduzetnicima koji imaju osjećaj za njih i koji se već trinaest godina odazivaju na pozive u granicama svojih mogućnosti. Naša je želja da obuhvatimo oko 200 do 300 porodica sa podjelom humanitarnih paketa, s tim da kada su u pitanju pečenice, njih bude daleko manje, oko 30ak, mada mi imamo sigurno oko 500 socijalno ugroženih porodica. Težimo ka cilju da ih sve obezbjedimo“, rekao je Sofrenić, te dodao da se Centru iz godine u godinu obraća sve veći broj korisnika po raznim osnovama.

Zabilježen je blagi rast kada je riječ o broju korisnika. Materijalno finansijska prava koristi oko 6.000 stanovnika, a ukupno oko 10.000 se obrati Centru po raznim osnovama.

Aleksandar Savić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina, istakao je da je saradnja Crvenog krsta i Centra za socijalni rad izuzetno dobra, što se ogleda i u organizovanju zajedničke akcije, već trinaestu godinu za redom.

„Prošle godine smo prikupili jedan značajniji broj sredstava u odnosu na prethodne godine, međutim inflacija je odradila svoje tako da je broj paketa ostao isti. Podijelili smo oko 210 prehrambenih i higijenskih paketa, a to planiramo i ove godine. Paketi su vrijednosti izmedju 80KM i 100KM i sadrže osnovne životne namirnice, dok su higijenski paketi u vrijednosti od 30KM do 40KM. Trudimo se da oni koji nisu dobili prethodne godine, dobiju ove godine“, rekao je Savić.

Kada je riječ o akcijama koje je do sada sprovela Gradska organizacija Crvenog Krsta Bijeljina, Savić je istakao da je realizovan veliki broj akcija, ali da ih ne promovišu medijski, prvenstveno zbog čuvanja čovjekovog dostojanstva.

Nedavno je realizovana zimska pomoć putem koje je podijeljeno 15 šporeta AlfaPlam u vrijednosti oko 800KM po komadu. U toku je i zimska akcija u kojoj će 29 porodica dobiti između 300KM i 500KM u zavisnosti od kategorije.

Narodna kuhinja i dalje pravi oko 280 obroka svaki dan, međutim, prema evidenciji, postoji potreba za 300 obroka dnevno. Iz bijeljinskog Crvenog krsta izrazili su nadu da će u narednom periodu uspjeti da obezbjede dodatnih 20 obroka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име