Hronologija preduzetih mjera od strane Ministarstva poljoprivrede na sprečavanju širenja afričke kuge svinja

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prenosimo u cijelosti:

U cilju istinitog obavještavanja javnosti o svim koracima preduzetim od prvog dana prijave afričke kuge svinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dostavlja svim medijima i javnosti na uvid kompletnu hronologiju događaja:

1. Dana 22.06.2023. godine službeno potvrđeno prisustvo genoma virusa afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, kod uginule svinje, na lokaciji u naseljenom mjestu Dragaljevac Srednji, Grad Bijeljina.
2. Dana 23.06.2023. godine, formiran Lokalni krizni centar (LKC) za kontrolu afričke kuge svinja u Republici Srpskoj.
3. Dana 24.06.2023. godine, poslat je e-mail, LKC pod oznakom HITNO da se reaguje u cilju suzbijanja daljeg širenja bolesti na način da se od strane lokalne samouprave odredi mjesto gde će se neškodljivo uklanjati- zakopavati uginule i eutanazirane životinje, kao i prevozna sredstva za prevoz leševa i koordinacija sa veterinarskim inspektorom koji sprovodi mjere.
4. Dana 24.06.2023. godine sa početkom u 13 časova u Bijeljini, održan je prvi sastanak sa lokalnim kriznim centrom Bijeljina za kontrolu afričke kuge svinja na teritoriji grada Bijeljina.
Zaključci:
-Ministarstvu pisano dostaviti imenovanje lica koje će kontaktirati sa Ministarstvom i RKC, kao i mejl adresu za razmjenu akata o naloženim aktivnostima i dostavu izvještaja.
-Odrediti parcelu na kojoj će se vršiti zakopavanje eutanaziranih i uginulih životinja, bager za kopanje i prevozno sredstvo, dezinfekcija priliko izvođenja aktivnosti na eutanaziji i odvozu.
-Angažovati službu da izvrši obilazak šireg područja u cilju sprečavanja bacanja leševa uginulih životinja na javnim površinama, vodotokovima, šumama….obezbijediti asistenciju MUPa, jer svako širenje bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.
-Obezbijediti 24 časovni nazor MUPa u zaraženom i ugroženom području u cilju poštovanja propisanih mjera od strane Ministartsva i veterinarskog inspektora, kako bi se spriječilo širenje bolesti. Zabrana kretanja životinja i pojačana kontrola prometa životinja na širem području.
-Obezbijediti punktove sa dezinfekcionim barijerama u ugroženom i zaraženom području.
-LKC dužan je pružiti maksimalnu podršku veterinaskoj službi i veterinaskim inspektorima koji nalaži i sprovode mjere u zaraženim imanjima.
-Obezbijediti kontinuiran rad sa farmerima u smislu edukacije i dostavljanja edukativnog materijala koji je dostavljen putem mejla, dok se ne dobije štampana verzija, kako bi ih upoznali sa njihovim obavezama i mjeramo je moraju preduzeti u cilju sprečavanja pojave i širenja afričke kuge svinja.
-REDOVNO IZVJEŠTAVANJE na sedmičnom nivou. U izvještaju treba navesti sve promjene od zadnjeg izvještaja, odnosno kod nas od prve pojave.
-Pored obaveznog sedmičnog izvještavanja, obavezna je svakodnevna komunikacija i po potrebi češća izvjštavanja.
5. Dana 26.06.2023. godine, poslat je e-mail LKC, pod oznakom Hitno postupanje!
Za dostavljanje posljednjih informacija o sprovedenim aktivnostima.
6. Dana 26.06.2023. godine, ministarstvo je donijelo Rješenje kojim se zabranjuje održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja na teritoriji Grada Bijeljina.
7. Dana 26.06.2023. godine, ministarstvo je donijelo Rješenje o imenovanju komisije za procjenu štete na teritoriji Grada Bijeljina.
8. Dana 27.06.2023. godine sa početkom u 12 časova, u velikoj sali za sastanke Ministarstva, održan je sastanak Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja, zbog novonastale epizootiološke situacije i pojave afričke kuge svinja u Republici Srpskoj, odnosno na teritoriji Grada Bijeljina.
9. Dana 27.06.2023. godine, poslat je e-mail LKC kojim se obavještava da je LKC dužan da pored redovnog sedmičnog izvještavanja dostavlja ministartvu izvještaj i o dnevno sprovedenim aktivnostima.
10. LKC dostavio je dnevne izvještaje koji obuhvataju broj eutanaziranih životinja, mjestu zakopvanja, vet. org koja je sprovela mjere itd.
11. Dana 28.06.2023. godine, ministarstvo je zaprimilo dopis LKC Bijeljina u kome se moli ministarstvo da zbog novonastale situacije u vezi AKS i nedovoljnog broja veterinarskih organizacija koje na svom epizootiološkom terenu sprovode mjere eutanazije da ovlasti i ostale veterinarske organizacije da vrše eutanaziju svinja na zaraženim imanjima bez obzira na epizootiološu nadležnost.
12. Dana 28.06.2023. godine, ministarstvo je donijelo Rješenje kojim se obavezuju sve veterinarske organizacije a koje su Rješenjem ministarstva ovlaštene za sprovođenje programa mjera zdravstvene zaštite životinja u Republici Srpskoj da se odmah stave na raspolaganje nadležnoj veterinarskoj inspekciji u cilju brze sanacije terena, i sprovođenja drugih potrebnih mjera koje su neophodne za sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje afričke kuge svinja u Republici Srpskoj.
13. Dana 01.07.2023. godine, dostavljen prvi sedmični izvještaj LKC
14. Dana 05.07.2023. godine, ministarstvo je informisano od LKC da je zaključno sa 05.07.2023. godine zvanično prijavljeno ukupno 51 zaraženo imanje na teritoriji Grada Bijeljina i opštine Šamac, od kojih je 42 sanirano, odnosno sprovedene su mjere neškodljivog uklanjanja 1575 životinja.
15. Dana 05.07.2023. godine, upućen je dopis LKC Bijeljina, kojim se upozoravaju o nepostupanju u skladu sa naloženim mjerama.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Da li će biti smanjen borački dodatak: Oglasili se iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite kao obrađivač Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno–otadžbinskog...

“BN Klasik fest” počinje 7. marta

Povodom predstojećeg „BN Klasik festa“, u Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen...

Objavljen vodič za građane kroz budžet Srpske

Kako bi građanima približili proces donošenja budžeta, omogućili im da bolje razumiju procedure usvajanja i upoznaju strukturu i...

Stojković saopštio spisak za Rusiju, dva debitanta i povratak “zlatnih Orlića”

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, saopštio je širi spisak igrača za predstojeće prijateljske mečeve. Podsjetimo, Srbija će igrati...