Tradicionalno, kao i svake godine na Tucindan, dva dana uoči Božića, u Gradskoj boračkoj organizaciji  podijeljene su pečenice za demobilisane borce Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ove godine, zbog situacije izazvane afričkom kugom svinja, obezbjeđeno je 240 Božićnih pečenica za najugroženije borce.

Mladen Marić, ispred Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Grada Bijeljina, istakao je da je iza nas teška godina, s obzirom da je uništeno oko 90% stočnog fonda u Semberiji. Ipak, Gradska uprava je obezbjedila 240 Božićnih pečenica za najugroženije kategorije iz boračke populacije.

„Jedan dio pečenica će preuzeti organizacije i udruženja koja su proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata gdje su udruženja i organizacije napravile spiskove svojih članova koji su najugroženiji,  a drugi dio pečenica ide preko mjesnih boračkih organizacija. Ovo je jedan mali znak pažnje za najugroženije kategorije, u želji da im za predstojeće praznike obezbjedimo bogatiju trpezu. Za pečenice je izdvojeno preko 70.000KM iz Gradskog budžeta“, rekao je Marić.

Niko Kisić, predsjednik Skupštine Gradske organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina, rekao je da je organizacija obezbjedila 20 pečenica za porodice poginulih i nestalih boraca, kao i 20 higijenskih paketa.

„Porodice poginulih i nestalih su jedna od najugroženijih kategorija. Penzije su male, a i ne povećavaju se. Ako se povećavaju, inflacija učini svoje za par mjeseci. Naši članovi stalno dolaze i mole za pomoć, mi koliko možemo u tom trenutku, mi pomažemo, ali naš budžet je 40.500KM na godišnjem nivou, tako da nemamo mnogo finansija da bi mogli da pomognemo našim članovima“, rekao je Kisić.

Kada je riječ o pomoći borcima, on je istakao da jednokratnu pomoć borcima obezbjeđuje Gradska uprava u iznosu od 100KM, što je nedovoljno. Takođe, kada se govori o stambenom zbrinjavanju, Vlada RS je raspisala konkurs prije tri godine, međutim, kako kaže Kisić, sredstva još nisu obezbjeđena.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije, istakao je da je dodjela pečenica samo mali znak pažnje ljudima koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Na ovaj način želimo da im se djelimično odužimo i da im uljepšamo predstojeće praznike. U gradu Bijeljina još uvijek postoji 15.000 demobilisanih boraca i 2.000 porodica poginulih boraca i RVI. Ove godine smo obezbjedili 240 pečenica u saradnji sa Gradskom upravom. Određene organizacije i predsjednici mjesnih odbora su bili zaduženi da naprave spiskove koji su to borci najugroženiji koji će dobiti pečenicu“, rekao je Stevanović.

Stevanović se izvinjava svima koji ove godine nisu dobili Božićnu pečenicu, u nadi da će dobiti naredne godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име