Gradonačelnik Petrović ugostio ambasadora Kraljevine Španije (foto)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović danas se sastao sa ambasadorom Kraljevine Španije u BiH, NJ.E. Maríjom Teresom Lizaranzom Perinat, prilikom  prve službene posjete ambasadora gradu Bijeljina. Podsjećamo, Petrović je 12. oktobra boravio u Španiji na proslavi Nacionalnog praznika Kraljevine Španije na poziv ambasadora Terese Lizaranzu. Tom prilikom, ambassador Teresa Lizaranzu obećala je da će posjetiti Bijeljinu.

Gradonačelnik Bijeljine i ambasador Kraljevine Španije razgovarali su o razvoju grada Bijeljina, realizovanim i planiranim projektima u oblasti zaštite okolinea i kulture, kao i o mogućnostima za unapređenje prijateljskih odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, sa posebnim osvrtom na zajedničke projekte sa ciljem kulture.

“Tokom današnjeg sastanka razgovarali smo o brojnim temama koje se tiču ekonomije, stabilnosti i funkcionisanja lokalne zajednice i ekonomskih izazova. NJ.E. upoznali smo sa svim planovima prema kojima će grad Bijeljina i dalje razvijati sistem obrazovanja, infrastrukutre, funkcionisanje nacionalnih manjina i zajednica koje su prisutne na području Grada Bijeljina. Ono što karakteriše neke od gradova unutar Kraljevine Španije, jeste zagađenje vazhuda i Bijeljina isto tako nije izuzetak. Razgovarali smo i o kulturi, sportu i upoznali smo njenu ekselenciju sa funkcionisanjem mnogih sportskih klubova, s obzirom da je grad Bijeljina grad sporta, omladine i razvoja. Upoznali smo ambasadora i sa gradnjom novog Gradskog parka u području naselja Knez Ivo od Semberije”, rekao je Petrović, te izrazio želju da Maríja Teresa Lizaranzu Perinat bude gost za naredne Pantelinske dane, s obzirom da je Španija zemlja festivala, kulture i sporta.

Ambasador Kraljevine Španije, Maríja Teresa Lizaranz Perinat, prilikom svoje prve posjete Bijeljini, istakla je da je sa Gradonačelnikom Petrovićem razgovarala o različitim temama od ekologije, obrazovanja, do statusa manjinskih zajednica, kao što su građani romske nacionalnosti.

“Kraljevina Španija je ubjeđena da BiH, pa tako i Grad Bijeljina imaju snage i sposbnosti da provedu određene reforme. Španija podržava uključivanje BiH u EU i sigurna sam da se ta vrsta konsenzusa može ostvariti. Gradonačelnik me obavjestio o planovima Grada vezanim za izgradnju novih parkova, za ozelenjavanje grada, za koncept “Green Bijeljina”, a takođe smo razgovarali i o ekonomskom razvoju, novoj industrijskoj zoni, izgradnji novog auto puta Bijeljina-Beograd. Pored toga, razgovarali smo o kulturnim manifestacijama i nadam se, sljedeće godine kada budem dolazila za Pantelinske dane, da ću moći da vidim određene nove stvari i kako se grad mijenja na bolje”, rekla je ambassador Teresa Lizaranz, te dodala da kada je riječ o kulturi, zaista ima prostora da se ostvari kvalitetna saradnja.

S obzirom da danas nije imala vremena za šetnju i upoznavanje Bijeljine, narednu posjetu će iskoristiti za šetnju.

Ambasador Maríja Teresa Lizaranz Perinat zahvalila je Gradonačelniku Petroviću na srdačnom prijemu i razgovoru, te izrazila nadu da će naredni put pogledati fudbalski meč, koji su ranije dogovorili da zajedno posjete.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...

Na današnji dan – 29. mart

Danas je petak, 29. mart, 89. dan 2024. Do kraja godine ima 277 dana. 1461. - U najkrvavijoj bici...

Dnevni horoskop za 29. mart

OVAN Posao: Previše stvari ste ostavili da završite baš poslednjeg dana u nedelji. Ubuduće bolje planirajte svoje vreme. Ljubav: Ako želite da...