Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Bijeljine, prisustvovao je današnjem sastanku ministra Minića sa poljoprivrednicima. Na samom početku, Petrović je istakao da je skandalozno što je za sastanak, Grad Bijeljina kao institucija, izostavljen, odnosno, nije pozvan.

„Zbog važnosti tih tema, rekao sam i ministru, da ćemo mi i na mjesec stići, ako je neophodno, samo da se razgovara o temama koje su važne. Ministarstvo za ovih sedam mjeseci kao nadležna institucija, kao ovlašteni predlagač, nikada za ovih sedam mjeseci nije dostavio Prijedlog nacrta zakona o Afričkoj kugi svinja. Danas se razgovaralo o ovom Pravilniku, o trećem, o četvrtom Pravilniku, međutim, svi znamo da su ozbiljne države pristupale na način da se donese prvo zakon o Afričkoj kugi svinja i iz tog krovnog zakona, onda proizilaze svi ovi podzakonski akti kao što su Pravilnici. Kod nas se radi sve obrnuto i to je bio naš konkretan prijedlog da se, ako se može budžet Republike Srpske i mnogi drugi Zakoni usvajati i upućivati u hitnu proceduru u Narodnu skupštinu Republike Srpske, onda je svakako zbog važnosti teme, zbog vanrednog stanja koje je bilo zbog pojave virusa afričke kuge svinja, onda je trebalo uraditi u ovom konkretnom slučaju, jer je zakon taj koji definiše i sve one odredbe koje su i kaznene odredbe, sve preventivne, kao i sve što se tiče biosigurnostnih mjera“, rekao je Petrović.

Petrović je rekao da je druga skandaloznost to što se nameću biosigurnosne mjere koje 80% poljoprivrednih proizvođača, na čijim imanjima je izvršena eutanazija svinja, ne mogu ispuniti te biosigurnosne mjere.

„Na sva ova izdvajanja, mi znamo da i na lokalnom nivou i na nivou Republike Srpske postoji budžetski okvir. Međutim, iznos od dva miliona konvertibilnih maraka, ono što je ovdje „apriori“ predloženo kao iznos sredstava za zanavljanje svinjskog stočnog fonda je apsolutno nedovoljno. Naš je prijedlog bio da se od drugih grana poljoprivredne, npr, od posticaja za tovljenike za svinje, dio sredstava prebaci za zanavljanje svinjskog stočnog fonda. Zašto? Zato što je to normalan slijed događaja. Treća skandaloznost bila je da već provijavaju uvozne kombinacije za uvoz svinja“, rekao je Petrović, te dodao da biosigurnosne mjere i Pravilnik treba kreirati prema 70-80% poljoprivrednih proizvođača, a ne samo prema odabranim poljoprivrednim proizvođačima.

Kako kaže, nameće se pitanje da li je cilj da se ugasi proizvodnja svinja u Semberiji.

On je takođe istakao da ne stoji tvrdnja Saše Boškovića, direktora Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, da virus afričke kuge svinja nije došao putem uvoza.

„To će dokazati opovrgnuti ili dokazati istražni organi i oni se time bave već uveliko“, kaže Petrović.

On je takođe istakao da je potrebno da bude bolja korespodencija između Gradske uprave i ministarstva, kako bi se ispunili zahtjevi 300 poljoprivrednih proizvođača.

„Želimo da ministar dođe u najveću žitnicu Republike Srpske da bismo razgovarali i u Afričkoj kugi svinja i o biosigurnosnim mjerama i o posticajnoj politici tokom 2024.godine. To nije hir, niti stav gradonačelnika, to je stav poljoprivrednih proizvođača. Zato smo mi ovdje i danas došli da iznesemo te stavove i da kažemo da nismo dobili odgovor od resornog ministarstva za olujno nevrijeme koje se dogodilo 19. jula prošle godine, gdje je popisana sva šteta na stambenim objektima i poljoprivrednoj proizvodnji, da u iznosu od 2 miliona i 200 hiljada konvertibilnih maraka (Grad Bijeljina je započeo tu proceduru i okončaće je) poljoprivrednim proizvođačima isplati odštetu u iznosu od 1 miliona i 100 hiljada konvertibilnih maraka odnosno od 50 procenata“, istakao je Petrović i nastavio:

„Ovdje danas nismo mogli čuti odgovor na pitanje da li će nivo Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvu isplatiti onih 25 procenata, odnosno 550.000 konvertibilnih maraka. Isto tako nam je bio cilj da čujemo, naprosto zbog preklapanja podsticajnih mjera, jer i mi sa lokalnog nivoa spremamo agrarni budžet da vidimo da jedna od najvažnijih stavki bude zanavljanje svinjskog stočnog fonda, da vidimo kako subvencionisati nabavku svinja. Naše je opredjeljenje od domaćina i od veterinara, isto tako riječ struke bila, da ne trebamo samo se osloniti na uvoz, nego da mi imamo iz domaće proizvodnje mogućnost da će komšija, odnosno domaćin iz jednog sela da mu se omogući da kupi i nabavi svinje iz drugog sela“, rekao je Petrović.

Prema riječima Gradonačelnika, to znači jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име