Gradonačelnik Bijeljine odao počast Mitru Maksimoviću Mandi (foto,video)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović odao je danas počast Mitru Maksimoviću Mandi u Ugljeviku, koji je tragično nasrtradao na današnji dan 27. decembra 2002. godine u Dvorovima kod Bijeljine.

Za svoje boračke zasluge 1993. godine je proglašen za četničkog vojvodu.

TESTNA REKLAMA

Mitar Maksimović Mando bio je četnički vojvoda, komandant jedinice Mandini lavovi u sastavu Vojske Republike Srpske i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske za opštinu Ugljevik, poginuo je u saobraćajnoj nesreći 27. decembra 2002. godine u Dvorovima kod Bijeljine.

Mando je rođen u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika 1963. godine.

Prije rata je bio strastveni ljubitelj fudbala i igrao u lokalnom klubu „Majevica“ iz Zabrđa. Njegove kvalitete tada primejćuje i dosta poznatiji „FK Rudar“ iz Ugljevika. Inače, vojvoda Maksimović je bio i veliki navijač Crvene Zvezde.

TESTNA REKLAMA

Vojvoda Mitar Maksimović Mando

Po otpočinjanju ratnih dejstava u RSK, kao dobrovoljac odlazi u Knin 26. septembra 1991. godine i postaje borac Prve benkovačke brigade. Istakavši se svojom hrabrošću tokom borbi za Knin i Benkovac, dobija unapređenje u komandira čete. U rodni kraj se vraća poslije devet mjeseci, kada muslimani napadaju Ugljevik. Osvojio je relej Stolice na Majevici, 10. aprila 1992. godine, a potom formira elitnu borbenu grupu „Obilići“. Posle nekog vremena Mandina jedinica za brza dejstva preimenuje se u „Mandini lavovi“. Jedinica je u svom sastavu imala i do 600 boraca. „Mandini lavovi“ imali su 52 poginula i 180 ranjenih boraca.

Jedinica obilazi i mnoga druga bojišta, sem Majevičkog. Istakla se u oslobađanju koridora, tačnije u borbama za Brčko, borbama na Ozrenu i mnogim drugim.

Za svoje boračke zasluge, 13. maja 1993. Mitar Maksimović je proglašen za četničkog vojvodu od strane Vojislava Šešelja. Mando je, između ostalog, odlikovan i Ordenom Miloša Obilića.

Na petogodišnjicu smrti mu je podignuta spomen-bista u centru Ugljevika.

Baja Mali Knindža, veliki Mandin prijatelj, na albumu „Gluvi barut“ objavio je pesmu „Prepelica“ koja je posvećena Mitru Maksimoviću Mandi.

U Ugljeviku su 5. maja 2019. godine prilikom obilježavanja Dana Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Mandini lavovi” članovi Udruženja “Mandini lavovi” otkrili spomen ploču na ugljevičkom dijelu Majevice

gdje je postavljen i jarbol sa srpskom zastavom.

“Insisistirali su da se ovaj jarbol podigne zbog njegove veličine, a on predstavlja simbol slobode srpskog naroda i Republike Srpske”.

Jarbol na “Đurinom štabu” visok je 19 metara. Ovo mjesto je specifično i istorijski značajno jer su se tu za vrijeme Drugog svjetskog rata sukobili četnici i partizani. Na taj sukob podsjeća spomenik podignut znanim i neznanim poginulim vojnicima.

Vojvoda Mando je za sobom ostavio suprugu Ljiljanu, kćerku Božanu i sina Dušana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SANKCIJE SRPSKOJ: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika...

BIJELJINSKOJ BOLNICI „SVETI VRAČEVI“ PRIZNANJE OPŠTINE PELAGIĆEVO (foto)

Na svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja opštine Pelagićevo, JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina dobitnik je priznanja...

Milan Petrović (SDS) novi potpredsjednik NS RS

Na osnovu Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske  jedno od podpredsjedničkih mjesta NS RS pripada najvećoj opozicionoj...

BROD, JEREMIĆ SPS: Hvala prijateljima iz Japana

Direktor Doma zdravlja Brod Igor Jeremić zahvalio je Vladi Japana na donaciji za nabavku rentgen uređaja za potrebe...