GRADONAČELNIK BIJELJINE POZVAO VIŠKOVIĆA, MINIĆA I KOŠARCA NA HITAN SASTANAK

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao je na hitan sastanak Predsjednika Vlade i Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno, Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zbog problema koji se nagomilavaju iz dana u dan ugrožavajući opstanak semberskih poljoprivrednika. 

Nakon što je izrazito sušan i topao period značajno ugrozio prinose na zasijanim žitnim poljima, uslijedile su nove nepogode u vidu obilnih padavina i dodatno pogodile već oslabljenu proizvodnju u mnogim mjesnim zajednicama, a pred semberskim agrarom su i neriješena pitanja otkupne cijene i problemi sa nedostatkom skladišnog prostora.

Povrh teškog stanja u oblasti zemljoradnje, Semberiju je pogodila i zaraza afričke kuge svinja, koja, ukoliko joj se brzo ne stane na put, prijeti da se raširi i desetkuje stočni fond ne samo u Semberiji, već i na drugim krajevima Republike Srpske i BiH i tako pričini nesagledivu štetu stočarstvu i privredi u cjelini. Time bi poljoprivrednici, koji su već u teškoj situaciji, bili dovedeni u situaciju bez izlaza, upozorava gradonačelnik Petrović u pozivu na sastanak.

– Razvoj poljoprivrede u nadležnosti je viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, pa Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cijene pšenice, niti mogućnosti da u većoj mjeri pomogne stočarima, ali cijeneći potrebu naših poljoprivrednika za podrškom, Gradonačelnik je, još jednom, kao što je to učinio i prije pojave zaraze, pozvao Premijera i Ministre na hitan sastanak u Gradskoj upravi Grada Bijeljina. 

Ovom sastanku prisustvovali bi i predstavnici poljoprivrednika, mlinara i uzgajivača stoke, kako bi se obavili  razgovari o pitanjima cijene, skladištenja i drugim problemima koji opterećuju proizvodnju pšenice, kao i o brzom i adekvatnom novčanom obeštećenju uzgajivača svinja koji će, sasvim izvjesno, dugoročno osjećati posljedice ove zaraze.

Gradonačelnik Bijeljine je apelovao na Premijera Radovana Viškovića i Ministre Stašu Košarca i Savu Minića da ostave po strani demagogiju i političke priče i da se prihvate rješavanja gorućih problema u resorima koje im je narod povjerio na upravljanje, a sve u višem interesu i za dobrobit sveg naroda Republike Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kule u zvorničkim selima (foto)

Jedna od zanimljivih graditeljskih formi karakteristična za ove prostore i period od XVI do XIX vijeka su svakako...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...