Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima je obišao Mjesne zajednice Čengić, Obrijež, Gornju i Srednju Čađavicu te se javnosti obratio putem svog zvaničnog FB naloga a izvještaj o posjetama prenosimo u cjelosti:

Posjeta Mjesnim zajednicama Gornja i Srednja Čađavica, 15. novembar 2023. godine

MZ Gornja Čađavica

1.Neophodno je kanalisanje pored puteva

Dato je obećanje da ćemo vrlo brzo u narednom periodu završiti sa tim radovima.

2. Problem u vezi sa rasvjetom

Tokom decembra mjeseca biće izvršene sve neophodne popravke, a do 31. marta 2024. godine potrudićemo se da završimo “elaborat projekta javne rasvjete“ u sklopu kojeg je planirano registrovati/legalizovati i sva ona mjesta ulične rasvjete gdje to do sada nije bio slučaj (postavljeni su stubovi/sijalična mjesta u predizbornim kampanjama bez prethodne legalizacije).

3. Problem oštećenja asfalta na nekoliko dionica zbog prolaska teretnih vozila, mještani su tražili da se razmotri postavljanje zabrane kretanja za teretna vozila teža od 3 tone- Obećali smo da će nadležni iz Stambeno komunalnog odjeljenja kao i šef Kabineta Milan Lazarević diplomirani inženjer saobraćaja, procijeniti situaciju na ovim putevima, te ćemo djelovati (procjena uslova za izmjenu saobraćaja) u pravcu koji struka odredi.

4. Tokom 2020. godine neposredno prije izbora je urađeno asfaltiranje u dužini od 700m na kojem su se sada pojavila 3 velika ulegnuća koja treba sanirati i ovaj put nikada nije ni obilježen. Radovi na ovom putu mogu se planirati u toku naredne kalendarske godine.

5. Asfaltiranje je potrebno na više putnih pravaca

Problem u svim mjesnim zajednicama, vidjećemo kakve su nam mogućnosti za asfaltiranje što od sredstava iz budžeta za 2023. godinu što za sljedeću budžetsku godinu sa napomenom da sljedeće godine očekujemo opstrukcije javnih nabavki još izraženije nego što je to do sada bio slučaj!

6. Gornja Čađavica ima jednu od najboljih lovačkih sekcija u Republici Srpskoj i apsolutno mogu računati na podršku Grada u svakom smislu te riječi

7. Nastavak podrške izgradnje infrastrukture za seoski klub

MZ Srednja Čađavica

  1. Problemi sa javnom rasvjetom
  2. Nažalost u Srednjoj Čađavici nas je zateklo katastrofalno stanje sa javnom rasvjetom i ja to priznajem, nisam znao za to dok nisam se na licu mjesta uvjerio, uputio sam izvinjenje mještanima i još jednom to činim javno. Prema mojim informacijama popravka javne rasvjete je počela odmah nakon moje posjete, ne znam u kojoj je fazi sada, ali ću narednih dana proći kroz Srednju Čađavicu i lično se uvjeriti u aktuelno stanje. Napominjem da ćemo se potruditi da legalizujemo sve linije javne rasvjete u Semberiji do 31. marta naredne godine.

3. Objekat osnovne škole zahtijeva renoviranje

Potrebno je riješiti problem grijanja u školi, aktuelno grijanje je putem peći na čvrsto gorivo. Potrudićemo se da do sljedeće grejne sezone ovaj problem bude riješen.

4. Problem rastinja pored nekategorisanih puteva u putnom pojasu – Savjet mjesne zajednice treba da uputi zahtjev ka Odsjeku za poslove mjesnih zajednica koji, potom, prijavu proslijeđuje Komunalnoj policiji koja onda mora izaći na teren. Najprije slijedi opomena vlasniku zapuštene parcele, ako poslije opomene vlasnik ne očisti zapuštenu parcelu u roku koji mu je dat, slijedi novčana kazna. Postoji nekoliko konkretnih problema, odnosno nesavjesnih vlasnika zapuštenih domaćinstava u Srednjoj Čađavici. Biće učinjen popis takvih domaćinstava i uslijediće opomene.

5. Put do groblja

Najkraći put do groblja nije u funkciji (oštećenja zbog bujičnih poplava) te se do groblja dolazi zaobilaznim, mnogo dužim putem – Potrebno je da budu urađena dva „propusta“ i „kanalisanje“, neophodno je i pošljunčavanje/nasipanje puta, 50-60 kubika šljunka- U narednom periodu ćemo pokušati da uradimo sanaciju ovog puta.

6. Problem asfaltiranja

Lokacija „Đurđijino brdo“ u dužini oko 400 metara nije asfaltirana. Mještani su spremni da izdvoje 30% novčanih sredstava za asfaltiranje ove dionice i biće uvrštena u plan asfaltiranja iz budžeta za 2024. godinu.

7. Problem košenja putnih pojaseva

Problem koji postoji u sve i jednoj mjesnoj zajednici i ja sam svjestan toga, međutim vrlo otvoreno i govorim da je problem oko finansija, izuzetno je teško postići redovno košenje na tako velikoj teritoriji grada, ta redovnost košenja ipak mora čekati neka srećnija vremena kada svi ostali problemi budu minorni i kada veliki dio iz budžeta ćemo moći izdvajati upravo za ovakve vrste potreba. Do tada računam i da organizovanje samih mještana u sređivanju sopstvene mjesne zajednice mora biti na boljem i većem nivou!

Posjeta MZ Čengić, 22. novembar 2023. godine

1.Asfaltiranje Čengić-Bjeloševac

Ovo sam čvrsto obećao još ranije, ova dionica je ušla u plan asfaltiranja za 2023. godinu, konačno je završena javna nabavka, u toku je minitenderisanje i ova dionica će najkasnije do 30.04.2024. godine biti asfaltirana.

Asfaltiranje dionica Čengić-Bjeloševac, i Čengić-Obrijež se finansiraju 100% iz budžeta.

Pored toga mještani su naveli i zaselak Krčevine (oko 3 kilometara lokalnog nekategorisanog puta) koji je neasfaltiran. Stanovnici tog dijela sela su spremni da sa 30% finansijski podrže asfaltiranje, zahtjev za asfaltiranje je podnesen 10. avgusta 2020. godine. Takođe, Savjet je podnio zahtjev i za asfaltiranje tzv. Knežević puta (19. avgust 2020. godine) i Stojanović puta (10. avgust 2020. godine) u Čengiću, što se ova tri navedena puta tiče ne smijem ništa obećati, notirali smo, radimo zajedno i procijenićemo mogućnosti u narednom periodu.

2.Kategorizacija puta na lokaciji Krčevina

Ovaj neasfaltirani put (ukupne dužine 3 kilometra) je nekategorisan, tako da, u zimskom periodu, mještani imaju problem, jer ostaje neočišćen od sniježnih padavina. Iz tog razloga traže kategorizaciju. Nakon analiza od strane nadležnih odjeljenja postoji mogućnost da ovaj zahtjev bude ispunjen.

3. Rasvjeta – Nova sijalična mjesta

Tender je prošao, kada bude potpisan ugovor, plan rada i lokacija biće predstavljen i naravno obuhvatićemo i MZ Čengić pod uslovom da se mještani prijave i imaju sakupljena sredstva za sufinansiranje.

4. Zgrada osnovne škole nema ogradu

Imajući u vidu da je bezbjednost djece ovime ugrožena, čvrsto sam obećao da će se u budžetu za 2024. godinu naći finansiranje ograde. Biće upućen Direkciji za razvoj i izgradnju Grada nalog, oni će izaći na teren i uradiće predmjer i predračun. Javnu nabavku ćemo raspisati sigurno 2024. godine. Drugi problem je i što škola u Čengiću nema ni adekvatno igralište.

Dogovoreno je da premjer bude urađen i za tipsko igralište, kako bi učenici konačno dobili i igralište.  Čengić sljedeće godine zasigurno dobija asfaltiranje dionice Čengić-Bjeloševac, kao i radove u školskom dvorištu, postavljanje ograde i dječije igralište!

5. Dom kulture u Čengiću

Ove godine smo sproveli radove u Domu kulture u Čengiću u smislu zamjene i ugradnje potpuno nove stolarije, farbarskih i molerskih radova sa postavljanjem rigipsa, staklarske radove, elektro-radove, zidarske radove i ukupna vrijednost radova iznosila je 24.602,61 KM.

Prošle nedjelje sam potpisao i zahtjev za kupovinu i ugradnju klima uređaja za dom kulture u vrijednosti od 5625, 00KM (ugradnja tri klima uređaja), tako da narednih dana će i nove klime biti postavljene.

Posjeta MZ Obrijež, 22. novembar 2023. godine

  1. Asfaltiranje dionice Obrijež-Čengić u ukupnoj dužini od 1.200 metara

Asfaltiranje ove dionice je planirano u sklopu javne nabavke za 2024. godinu. Imajući u vidu da je sljedeća godina izborna očekujemo nikada veći stepen blokada javnih nabavki, te početak asfaltiranja ove dionice najvjerovatnije ne može biti prije oktobra 2024. godine, a najkasnije april 2025. godine.

  1. Oronule i zapuštene prostorije u objektu Mjesne zajednice

Na licu mjesta uvjerili smo se u vrlo loše stanje prostorija mjesne zajednice. Samo dan prije moje posjete zamijenjena je stolarija u ovim prostorijama što je Grad finansirao, ali naravno to nije dovoljno, objekat je u vrlo lošem stanju- plafon je oronuo, prokišnjava, krov je u izuzetno lošem stanju, oštećena stakla na prozorima… Moram napomenuti da je objekat star oko 50 godina i da nikada ranije ništa nije renovirano. Prvi korak je da Direkcija mora uraditi premjer i napraviti predračun za obnovu objekta MZ, nakon toga sledi procjena mogućnosti i roka za realizaciju obnove prostorija MZ.

Dao sam obećanje da će obnova krova zasigurno biti uračunata u budžet za 2024. godinu.

3.Problem prijema „Mtel-ovog“ signala

Da bi predajnik bio postavljen, mora biti regulisano pitanje parcele. Ako je parcela privatno vlasništvo ili vlasništvo Grada, to je lako rješiv problem. Mještani Obriježi, odnosno Savjet mjesne zajednice treba da uputi dopis Gradskoj upravi, konkretno Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, da bi bila ponuđena parcela, a Odjeljenje će dalje provesti odgovarajuću proceduru. Najvažnije je utvrditi vlasništvo parcele. Ako je zemljoradnička zadruga vlasnik, procedura je složena. Dogovoreno je da Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove provjeri u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (područna jedinica Bijeljina) ovaj podatak i odgovor dostavi Savjetu mjesne zajednice Obrijež.

4.Problem javne rasvjete

U selu ima nekoliko lokacija na kojima bandere postoje, ali sistem rasvjete nije stavljen u funkciju. Tender je završen, izabran je najpovoljniji ponuđač, neophodno je da mještani se izjasne o sufinansiranju i da krenemo u proceduru za postavljanje novih uličnih mjesta, što će značajno uticati na kvalitet života i olakšati svakodnevno funkcionisanje. Savjet mjesne zajednice treba da podnese zahtjev nadležnom odjeljenju Gradske uprave, i to je prvi korak ka rješavanju navedenog problema.

5.Problem „dva propusta“ na nekim lokacijama u Obriježi

Ako vremenski uslovi dozvole, rješavanje ovog problema je moguće u decembru – u suprotnom, tek na proljeće. Osim „propusta“, nedostaje i kanal. U osnovi se radi o dvije lokacije u selu.

6.Problem u putnom pojasu zbog potkopavanja asfalta (zbog postavljanja kablova kompanije „Mtel“) – U putnom pojasu postoji oštećenje koje ometa bezbjedno odvijanje saobraćaja. Problem je nastao prošle godine i gledaćemo da ga u što skorijem periodu riješimo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име