Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima je obišao Mjesne zajednice Balatun i Dazdarevo te se javnosti obratio putem svog zvaničnog FB naloga a izvještaj o posjetama prenosimo u cjelosti:

Posjeta Mjesnim zajednicama Balatun i Dazdarevo, 30. novembar 2023. godine

Posjeta MZ Balatun, 30. novembar 2023. godine

1.Renoviranje Doma kulture

Objekat je u zapuštenom stanju, evidentno je da decenijama unazad nije bilo ulaganja u njegovo održavanje. Okvirno, nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka bi moralo od strane Grada biti uloženo, kako bi objektu bila vraćena njegova funkcija. Naravno, tome će prethoditi adekvatna procjena vrijednosti radova po fazama koje je potrebno izvesti. Direkcija za izgradnju i razvoj Grada će izaći na teren, poslije upućenog zahtjeva, i uraditi potrebnu procjenu. Vrlo otvoreno kažem da taj problem ne može biti riješen do kraja aktuelnog mandata, ali možemo rješavanje započeti, to jest uraditi prvu fazu rekonstrukcije.

2.Renoviranje krova na objektu seoske škole

Dio crijepa nedostaje, tako da krov prokišnjava. Plan je da iz budžeta za narednu godinu budu izdvojena sredstva za rekonstrukciju-popravku krova ovog objekta.

3.Fudbalski klub

Fudbalerima seoskog fudbalskog kluba bi od velike pomoći bio tzv. pomoćni objekat u blizini postojeće svlačionice. Klub ima nedovoljan novčani iznos za ovu namjenu. Dogovoreno je da Klub pošalje odgovarajući zahtjev Gradskoj upravi i do 31. marta sljedeće godine ćemo se potruditi da doznačimo sredstva Klubu.

4.Lovačka sekcija

Članovi lovačke sekcije iz Balatuna će pokušati da realizuju ideju izgradnje „Lovačke kuće“, na zemljištu koje je u vlasništvu Grada, a finansijska pomoć iz gradskog budžeta bi bila značajno olakšanje u tom pogledu. Dogovoreno je da bude provjerena tačna procedura koja mora biti provedena, kako bi pomenuto zemljište bilo dodijeljeno Lovačkom udruženju na korištenje. Za izgradnju „Lovačke kuće“ u Balatunu (lovačkoj sekciji u okviru Lovačkog udruženja „Golub“ Brodac) biće doznačeno finansijska sredstva u prvoj polovini naredne godine.

5.Problem dovoda struje i vode do seoskog groblja

Na parceli na kojoj je seosko groblje postoji objekat bez struje i vode. Ne postoji priključak. Potrbno je da budu provedene odgovarajuće procedure – pokretanje postupka legalizacije objekta, a poslije dobijanja uvjerenja, zahtjev ide ka „Elektro Bijeljini“. Mještani su predložili da Grad plati priključak, a ja kažem da najprije budu sprovedene sve prethodno neophodne procedure pa kada dođe trenutak za priključenje struje lako se možemo dogovoriti.

6.Oštećenja na putevima u selu zbog prolaska teretnih kamiona

Problem u Balatunu je taj što nije odgovarajućim ugovorima, (za razliku od Batkovića) predviđena obaveza da oni koji ih koriste (u ovom slučaju kamioni preduzeća koje gradi auto-put) izvrše njihovu obnovu po završenom poslu. Mještani predlažu postavljanje saobraćajnih znakova kojima bi bio ograničen prevoz tereta. Isti problem prave i kamioni kompanije koja vrši iskopavanje šljunka.

Iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine kažu da je jedno od rješenja izrada projekta saobraćajne signalizacije. Pošto Direkcija to uradi, rješenje se šalje MUP-u za izdavanje saglasnosti. Isto tako, ograničavanjem kretanja teretnih kamiona, istima mora biti ponuđena alternativa. U slučaju Balatuna, alternativni putevi postoje. Mještani traže i postavljanje znakova kojima se zabranjuje parkiranje i zaustavljanje za teretna vozila. Kako je riječ o magistralnom putu, činjenica je da njime upravljaju „Putevi Republike Srpske“, Savjet MZ Mjesna može Gradskoj upravi upravi uputiti dopis koji će potom, Gradska uprava proslijediti „Putevima“ ili da Savet MZ direktno pošalje Putevima RS dopis kako bi ovom preduzeću detaljno bila predočena pomenuta problematika.

Gradonačelnik Bijeljine posjetio Mjesne zajednice Čengić, Obrijež, Gornju i Srednju Čađavicu (foto)

7.Opasnost od potencijalnih problema sa poplavama zbog iskopavanja šljunka

Deset godina je postojala „kamena obala“ koje više nema, što predstavlja veliki problem, neki od mještana su ostali bez prinosa na svojim zasijanim parcelama. Opasnost prijeti i u slučaju izbijanja poplava, što bi moglo da nanese štetu u selu, kao u slučaju poplava 2014. godine.

Predloženo je da predstavnici Gradske uprave narednih dana izađu na teren, u prisustvu medija, i provjere stanje na terenu, ali i upute konkretna pitanja inspektorima nadležnim za ova pitanja. Mještani sa razlogom strahuju da će uskoro doći do oštećenja nasipa.

8.Problem opterećenja trafo-stanice

Zbog opterećenja trafo-stanice mještani su se organizovali i prije sedam godina sakupili značajna finansijska sredstva ,kako bi ovaj problem bio riješen. Na dvije lokacije postavljene su trafo-stanice. Kako je povećan broj priključenih domaćinstava na trafo-stanicama, opterećenje je ponovo veliko, tako da je nestanak struje u selu skoro pa svakodnevna pojava.

Obećanje Elektro distribucije je bilo da domaćinstva iz novog naselja neće biti priključena na drugu trafo-stanicu (ona koja je postavljena zarad rješavanja problema prvobitnog opterećenja), međutim, to nije poštovano, tako da sada na jednoj trafo-stanici umjesto šezdeset, postoji priključeno stotinu šesnaest domaćinstava.

Potrebno je da Savjet mjesne zajednice pošalje upit Elektro distribuciji, kako bi ponovo bila razmotrena mogućnost rješavanja ovog složenog problema. Mještani se žale i na neredovno održavanje elektro mreže. Gradska uprava je ovdje nemoćna, jedino što možemo činiti jeste da i mi kao i Savjet mjesnih zajednica šaljemo dopise i nadamo se da će se neko smilovato i riješiti problem mještana u Balatunu.

9.Problem ivičnjaka na pojedinim lokacijama

Na nekoliko lokacija (sokaci) slojevi zemlje su viši od puta, tako da mještani traže „skidanje“ sloja zemlje odgovarajućim mašinama. Gledaćemo da taj problem ubrzo riješimo.

10.Rastinje u putnom pojasu

Brojni nesavjesni mještani ne održavaju svoja domaćinstva na adekvatan način, tako da rastinje prelazi u putni pojas. Rješenje je u opomenama koje Komunalna policija šalje na adrese takvih vlasnika domaćinstava, a ukoliko ni poslije opomene rastinje ne bude uklonjeno onda slijede novčane kazne.

11.Problem udarnih asfaltnih rupa – Postoje brojne udarne asfaltne rupe u selu, a zbog loših vremenskih prilika, stalno se „otvaraju“ nove. Posebno je izražen problem u centru sela. Dogovoreno je da ekipa preduzeća koje se bavi saniranjem ovakvih oštećenja u narednom periodu rješava ovaj problem u Balatunu, odmah poslije saniranja udarnih asfaltnih rupa u Batkoviću i Dazdarevu biće iste sanirane u Balatunu.

Posjeta MZ Dazdarevo, 30. novembar 2023. godine

  1. Problem divlje deponije

Velika divlja deponija nalazi se na putu ka Ostojićevu, na napuštenoj šljunkari. Nesavjesni građani odlažu sve vrste otpada, uključujući i životinjski, tako da to dodatno povećava problem jer se širi neprijatan miris.

Novim budžetom za 2024.godinu će MZ Dazdarevo biti obuhvaćena kao jedan od prioriteta za čišćenje u narednoj kalendarskoj godini.

Ukoliko se ne pojavi zainteresovano fizičko lice koje bi od Grada Bijeljina kupilo zemljište na kojem se nalazi deponija, jedno od rješenja je i postavljanje žičane ograde, kako bi neadekvatno odlaganje smeća bilo zaustavljeno. Drugo rješenje je nivelacija, jer postoje „depresije“ koje su nastale vađenjem šljunka u prethodnom periodu.

2.Postoji lokacija na kojoj je napušteni objekat zarastao u rastinje – Ova lokacija je u vlasništvu Zemljoradničke zadruge „Međašanka“ i Grada Bijeljina. Konkretno, vlasništvo objekta pripada pomenutoj zemljoradničkoj zadruzi, a zemljište Gradu. Grad Bijeljina može održavati ovo zemljište redovnim, planiranim košenjem.

3.Udarne asfaltne rupe

Nema adekvatnog ordžavanja udarnih asfaltnih rupa, a zbog trenutno loših vremenskih uslova, stalno nastaju nove. Dogovoreno je da u narednom periodu (u narednih mjesec dana) to bude riješeno, prema mojim saznanjima već je počela sanacija asfaltnih rupa u Dazdarevu.

4.Nepostojanje javne rasvjete na dijelu puta u dužini od oko 200 metara /postoje bandere, nema sijalica/

Sistem javne rasvjete nije stavljen u funkciju i to je činjenično stanje koje traje već10-ak godina. Mještani su ogorčeni, jer to utiče, negativno i na njihovu bezbjednost u saobraćaju. U prilog tome govori i činjenica da je jedno lice, mještanin Dazdareva, smrtno stradalo vozeći tokom zimskog perioda tom neosvijetljenom dionicom, a svemu je prethodilo slijetanje sa puta i udar u banderu (bez)rasvjete. Problem predstavlja i to što na toj lokaciji nema domaćinstava, što automatski znači da je mogućnost bilo kakvog sufinansiranja isključena.

Ipak, nadležni će izaći na teren i uraditi predmjer, kako bi se došlo do konkretnih podataka, a samim tim biće i razmotrene mogućnosti rješavanja ovog problema. Dogovoreno je da izvođač radova koji trenutno održava sistem javne rasvjete u Semberiji bude na terenu od 1. decembra, i utvrdi činjenično stanje, izvještaj očekujem do kraja ove nedjelje.

5.Fudbalski klub

Seoski fudbalski klub uspješno funkcioniše, ali su im potrebna finansijska sredstva za uređenje objekta koji Klub koristi. Predstavnici Direkcije za razvoj i izgradnju Grada će izaći na teren i uraditi potreban predmjer.

6.Usporivači saobraćaja

Na jednoj od glavnih dionica u selu nesavjesni vozači voze brzinom daleko većom od dozvoljene. Potrebno je da Savjet mjesne zajednice uputi zahtjev Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, kako bi nadležni izašli na teren i utvrdili postoji li mogućnost za postavljanje „ležećih policajaca“.

7.Problem velikih stabala drveća na groblju

Više velikih stabala jakog korijena se nalazi na groblju, a tokom oluje postoji realna opasnost od pada i uništenja nadgrobnih spomenika. Potrebna je odgovarajuća oprema i stručna ekipa radnika. Preduzeće „Komunalac“ nije moglo da riješi ovaj problem upravo iz tih razloga. Dogovoreno je da bude angažovano drugo preduzeće koje će na bezbjedan način ukloniti drveće sa pomenute lokacije.

8.Mještani imaju urađeno idejno rješenje za dječije igralište

Na sastanku je razmatrana mogućnost da igralište bude uređeno prema idejnom rješenju. Direkcija treba da utvrdi finansijski okvir potreban za realizaciju ove ideje, a potom slijedi odgovor mještanima da li i kada mogu da očekuju da igralište bude stavljeno u funkciju odnosno da se počne sa njegovom izgradnjom.

9.Problem nepostojanja nadstrešnica na autobuskim stajalištima

U selu ne postoje nadstrešnice na stajalištima. Trenutno, ova problematika ne može biti riješena u Dazdarevu, jer je aktuelnim tenderom obuhvaćeno postavljanje nadstrešnica u Dvorovima, kod Poljoprivredne i medicinske škole i u Janji ali tokom sljedeće godine će ovaj problem biti riješen i to sam obećao.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име