Danas se obilježava 150 godina od početka gradnje Hrama Svetih apostola Petra i Pavla na Nišićima i u tih 150 godina na ovom mikro prostoru, oko ove crkve, na ovoj visoravni dešavalo se toliko toga što ne bi moglo stati u jedan film ili knjigu.

Gradnja, razaranje, obnavljanje, napuštanje, ali ipak vraćanje… sve to opisuje život Srba na ovom prostoru, Srba koji su sada rasuti širom Republike Srpske i svijeta.

Ipak, danas su se ti Srbi okupili ovdje, a među njima i tri velika duhovnika Srpske pravoslavne crkve: episkop budimljansko-nikšićki Metodije, vladika britansko-skandinavski Dositej i episkop američko-kanadski Longin, sva trojica porodičnim korijenima povezani sa Nišićkom visoravni. Dokaz da je ovo mjesto koje spaja je i naš današnji susret i druženje sa prijateljima iz Bijeljine, Pljevalja, Nikšića…

Uz prisustvo velikog broja svešetnika, liturgijom je načalstvovao mitropolit Dabrobosanski Hrizostom.

Kažu da su stihovi „Oj, lijepa u Nišića crkvo, doći će ti lola kad bi crko“ svojevrsna himna ovog mjesta. Mnoštvo okupljeno danas oko poznate bijele crkve dokaz je da su stihovi tačni i da će čuvena zvona, koja je kralj Petar poklonio crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, zvoniti još dugo, dugo sa poznate Nišićke visoravni.

Za Ilidžance ovaj prostor je bio važan u ratu, a ovo mjesto bilo je poprište mnogih borbi u kojima su učestvovali Ilidžanci. Iako je Nišićka visoravan u ratu odbranjena, Dejtonom je pripala Federaciji BiH. Ipak, dok god zvona budu zvonila sa bijele nišićke crkve, oko koje se okuplja narod, kao danas, sve ostalo je manje važno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име