GRAĐANI BiH OPREZ s lijekovima za želudac: U ranitidinima pronađene kancerogene supstance?

Datum:

Share post:

Kako su nam rekli iz Agencije, u lijekovima sa ranitidinom i onima koji sadrže ovu supstancu detektovano je onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

NDMA se klasifikuje kao vjerovatni humani kancerogen, to jest supstanca koja bi mogla uzrokovati rak, a na osnovu ispitivanja na životinjama.

"Prisutan je u određenoj hrani i vodi, međutim ne očekuje se da je štetan kada se unosi u vrlo malim količinama", kazali su nam iz Agencije za lijekove BiH.

Nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) započela ocjenu lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin nakon detekcije NDMA te nakon dodatnih dokumenata koje je dostavio Evropski direktorat za kvalitet lijekova i zdravstvenu zaštitu (EDQM), Agencija za lijekove BiH zatražila je dodatne informacije od određenih proizvođača.

TESTNA REKLAMA

"Javnost će pravovremeno biti informisana o svemu što se dalje bude dešavalu u vezi sa ovom problematikom", kratko su nam kazali iz Agencije.

Ranitidin inače pripada grupi lijekova pod nazivom antagonisti H2 (histaminskih 2) receptora. Ovi lijekovi blokiraju histaminske receptore u želucu i smanjuju stvaranje želučane kiseline. Koriste se za liječenje i prevenciju stanja uzrokovanih viškom kiseline u želucu, kao što su žgaravica i želučani sokovi. Lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin u Bosni i Hercegovini dostupni su kao filmom obložene tableta, šumeće tableta i rastvor za injekciju, a koristi ih mnoštvo ljudi.

Na tržištu BiH dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istih stanja kao i ranitidin, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Korisnici ovih lijekova trebaju se obratiti svome ljekaru ili farmaceutu u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

U dosta slučajeva ovi lijekovi mogu se uzimati bez recepta, kako u BiH, tako i širom Evrope.

U skladu s informacijama o prisustvu NDMA u ranitidinima, Agencija za lijekove Crne Gore donijela je odluku o povlačenju s tržišta 57 serija ovog lijeka. Iz Crne Gore kazali su kako su ovu odluku donijeli dobrovoljno.

Agencija za lijekove BiH ipak se nije odlučila za povlačenje lijeka s tržišta.

Podsjećamo, NDMA i srodne supstance poznate kao nitrozamini, prošle godine pronađene su u određenim lijekovima za snižavanje krvnog pritiska, poznatim kao "sartanima", što je dovelo do povlačenja nekih lijekova iz prometa, a u konačnici do postavljanja novih strogih proizvodnih zahtjeva za ove lijekove.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...