GOVEDARICA: Amandmanima poboljšati rješenja – Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece trebao ići u redovnu proceduru

Datum:

Share post:

Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj je suviše bitan da bi se donosio po hitnom postupku i smatramo da je u cilju dobijanja boljih rješenja on trebao da ide u redovnu proceduru, rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je poručio da, iako ovim zakonom dobijamo rješenja koja su nešto bolja u odnosu na ono što smo imali prije, pronatalitetne mjere trebaju biti konkretnije i jasnije.

„Pronatalitetne mjere se ne mogu samo odnositi na višečlane porodice sa četvoro i više djece samo u pogledu onih koji su nezaposleni, jer ako pričamo o natalitetu moramo da vodimo računa i o višečlanim porodicama u kojima roditelji imaju riješen radni status“, napominje Govedarica.

Isto tako, dodaje on, cijenimo da je potrebno napraviti razliku između višečlanih porodica koje imaju četvoro maloljetne djece i višečlanih porodica koja npr. ima jedno maloljetno dijete.

Kako bi se gore navedena pitanja u Zakonu precizno definisala Klub poslanika SDS u NSRS je pripremio dva amandmana.

„Prvim amandmanom se predlaže da se mjesečno primanje isplaćuje u novčanom iznosu koje Vlada RS utvrđuje rješenjem, a koje ne može biti niže od 750 KM za jedno maloljetno dijete, 150 za drugo, 200 KM za treće i 300 KM za četvrto i svako naredno maloljetno dijete. Tako ćemo izaći u susret onim porodicama koje imaju četvoro maloljetne djece i omogućiti im da imaju mjesečno primanje od 1300 KM“,  pojasnio je Govedarica.

Dodaje da je Klub poslanika SDS predložio i novi stav u članu 8. ovog Zakona koji se odnosi na godišnje primanje za višečlane porodice u kojima su oba roditelja zaposleni.

„Imamo značajan broj višečlanih porodica u kojima su oba roditelja zaposlena i mi smatramo da za te porodice treba uvesti godišnji novčani dodatak koje bi se isplaćivalo na kraju svake tekuće godine. Prema našem amandmanu novčano godišnje primanje u iznosu koje Vlada utvrđuje rješenjem ne bi moglo biti manje od 1200 KM po svakom maloljetnom dijetetu, a isplaćivalo bi se u posljednjem mjesecu tekuće godine“, kazao je Govedarica.

Istakao je da bi da je Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj išao u redovnoj proceduri rješenja bila mnogo bolja i izrazio očekivanje da će biti prilike da za njegovo poboljšanje.

„ Klub poslanika SDS je predložio zaključak kojim se definiše da NSRS zadužuje Vladu RS da u roku od 90 dana od stupanja ovog zakona na snagu sačini i u skupštinsku proceduru uputi informaciju o primjeni ovog zakona kako bi se zbog skraćene procedure u kojoj je usvojen tekst zakona izvršila detaljna analiza ovog zakonskog rješenja. Tako bi imali bolju sliku o tome kako se primjenjuje i eventualnim problemima koji nastaju na terenu i da onda ako bude potrebe Zakon kroz određene izmjene i dopune poboljšamo“, istakao je Govedarica. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...

VRIJEME DANAS svježije uz moguće naoblačenje

Ujutru promenljivo uz sunčane periode i hladno, u višim predelima mraz, a slab mraz je moguć i ponegde...