Gorivo ide na 2,88 KM: Naftni distributeri najavili novo poskupljenje

Datum:

Share post:

Cijena goriva će za nekoliko dana biti veća za pet do osam feninga po litru pa će tako benzin i dizel na benzinskim pumpama širom Republike Srpske da košta 2,85 – 2,88 KM.

Ovo obeshrabrujuću informaciju saopštio je Đorđe Savić, predsedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

– Imajući u vidu da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u narednih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim pumpama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a, te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da ponovo poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po litru pa možda i na 2,88 KM – navodi Savić.

Do ovog poskupljenja će, kako kaže, gotovo sigurno doći, jer “domaći distributeri ne mogu ugroziti svoje poslovanje”. Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško, po riječima Savića, praviti bilo kakve procjene.

– Pokazalo se da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reaguje bukvalno na sve – ističe on.

Na pitanje šta je razlog posljednjih poskupljenja naftnih derivata, nakon dužeg perioda stabilizacije cijena, Savić tvrdi kako su domaći distributeri “jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju sa svojim cenama, ugrađujući svoje marže, koja ne prelaze 25 feninga po jednom litru.”

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...