Google Play Store ukida aplikacije za „čišćenje“

Datum:

Share post:

Bezbjednost korisnika i zaštita privatnosti postali su sve važnije u svijetu aplikacija. U tom kontekstu, Google nastoji da očisti svoju Play prodavnicu od potencijalno štetnih ili obmanjujućih aplikacija, uklanjajući one koje mogu da budu prijetnja.

U posljednjem talasu uklanjanja, Google je uklonio nekoliko aplikacija koje se bave „čišćenjem“ uređaja, uključujući i poznatu aplikaciju SD Maid. Razlog? Kršenje Google-ove „Stalkerware politike“, iako razvojni timovi ovih aplikacija tvrde da ne postoji nikakva funkcija koja bi omogućila praćenje privatnosti i podataka korisnika.

SD Maid, poznata aplikacija za održavanje uređaja, našla se u središtu ove kontroverze. Izvorni kod aplikacije dostupan je na GitHub-u, a razvojni tim je javno izrazio svoje negodovanje zbog naglog uklanjanja sa Play Store-a. Prema opisu aplikacije, SD Maid nudi niz funkcija za održavanje i optimizaciju uređaja, uključujući:

Ništa u opisu ne ukazuje na potencijalno kršenje Google-ovih pravila. Ipak, automatski alati za uklanjanje su identifikovali „uzorak visokog rizika ili zloupotrebe“ i preduzeli akciju.

Google je ove godine uveo nove smjernice u vezi sa aplikacijama koje mogu biti kategorisane kao „obmanjujuće“. Aplikacije koje ne objašnjavaju tačno namjenu svojih funkcija spadaju pod ovu kategoriju, što može uključivati i aplikacije za čišćenje koje često govore da mogu da poboljšaju performanse telefona.

Ipak, kako „Stalkerware politika“ može biti povezana sa aplikacijama za čišćenje ostaje nejasno. Ova situacija stavlja dodatan pritisak na razvojne timove i pokreće pitanja o transparentnosti i preciznosti algoritama koji se koriste za identifikaciju potencijalno štetnih aplikacija. Google je u težoj poziciji, gdje mora da balansira između zaštite korisnika i očuvanja prava razvojnih timova. Uklanjanje aplikacija za čišćenje, poput SD Maid, ističe složenost ovog zadatka i potrebu za većom transparentnošću i preciznošću u procesima identifikacije i uklanjanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...

„Mačak u čizmama i zli čarobnjak“ – besplatna predstava za najmlađe 27. septembra u Centru za kulturu „Semberija“

Povodom dječije sedmice Centar za kulturu u saradnji sa udruženjem "Ceca i deca" poklanjaju besplatnu predstavu za sve...

Na današnji dan – 25. septembar

Danas je ponedjeljak, 25. septembar, 268. dan 2023. Do kraja godine ima 97 dana. 1493. - Španski moreplovac italijanskog...