Bezbjednost korisnika i zaštita privatnosti postali su sve važnije u svijetu aplikacija. U tom kontekstu, Google nastoji da očisti svoju Play prodavnicu od potencijalno štetnih ili obmanjujućih aplikacija, uklanjajući one koje mogu da budu prijetnja.

U posljednjem talasu uklanjanja, Google je uklonio nekoliko aplikacija koje se bave „čišćenjem“ uređaja, uključujući i poznatu aplikaciju SD Maid. Razlog? Kršenje Google-ove „Stalkerware politike“, iako razvojni timovi ovih aplikacija tvrde da ne postoji nikakva funkcija koja bi omogućila praćenje privatnosti i podataka korisnika.

SD Maid, poznata aplikacija za održavanje uređaja, našla se u središtu ove kontroverze. Izvorni kod aplikacije dostupan je na GitHub-u, a razvojni tim je javno izrazio svoje negodovanje zbog naglog uklanjanja sa Play Store-a. Prema opisu aplikacije, SD Maid nudi niz funkcija za održavanje i optimizaciju uređaja, uključujući:

Ništa u opisu ne ukazuje na potencijalno kršenje Google-ovih pravila. Ipak, automatski alati za uklanjanje su identifikovali „uzorak visokog rizika ili zloupotrebe“ i preduzeli akciju.

Google je ove godine uveo nove smjernice u vezi sa aplikacijama koje mogu biti kategorisane kao „obmanjujuće“. Aplikacije koje ne objašnjavaju tačno namjenu svojih funkcija spadaju pod ovu kategoriju, što može uključivati i aplikacije za čišćenje koje često govore da mogu da poboljšaju performanse telefona.

Ipak, kako „Stalkerware politika“ može biti povezana sa aplikacijama za čišćenje ostaje nejasno. Ova situacija stavlja dodatan pritisak na razvojne timove i pokreće pitanja o transparentnosti i preciznosti algoritama koji se koriste za identifikaciju potencijalno štetnih aplikacija. Google je u težoj poziciji, gdje mora da balansira između zaštite korisnika i očuvanja prava razvojnih timova. Uklanjanje aplikacija za čišćenje, poput SD Maid, ističe složenost ovog zadatka i potrebu za većom transparentnošću i preciznošću u procesima identifikacije i uklanjanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име