Navršile se 32 godine od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu 1991.

Datum:

Share post:

Danas se navršava 32 godina od ubistva tročlane srpske porodice Zec u Zagrebu, za čija brutalna ubistva niko nije odgovarao.

U noći između 7. i 8. decembra 1991. zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevici. Njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gdje su ih likvidirali, a tijela zatrpali smećem.

Zbog ubistva uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanovic. Iako su priznali zločin bez prisutva advokata Sud je ocijenio da je njihovo priznanje pribavljeno na nezakonit način i oni su oslobođeni.

Likvidirani Mihajlo Zec je bio poslovođa u mesari Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu. Poznavali su ga mnogi u Zagrebu i neke od ubica je poznavao od ranije. Osim Mihajla, u kući je te noći bila i njegova supruga Marija (36), djeca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7).

Ubice su Mihajlu i Mariji saopštili da će pretražiti njihovu kuću i oduzeti oružje koje posjeduje, pošto je Mihajlo bio strastveni lovac. Iako nisu imali nijedan valjan dokument za upad u kuću i pretres, sve vredno što su našli, zlato i novac, uzeli su.

Kada je Mihajlo pokušao da se objasni sa njima zahtjevajući da vrate uzeto, jedan od njih, Siniša Rimac, je ispred kuće u njega ispalio nekoliko metaka. Mihajlo je bio na metu mrtav.

Kad je čula pucnjavu na ulici, Mihajlova supruga izašla je da vidi šta se događa, a za njome je istrčala i ćerka Aleksandra. Ubice u uniformama su ih pokupili i ubacili u vozilo, dok je preostalo dvoje djece, Dušan i Gordana, spavalo.

Sutradan, 8. decembra, u Zavodu za Sudsku medicinu i kriminalistiku obavljena je obdukcija Mihajla Zeca. O samom događaju se nije mnogo pričalo, a nakon nekoliko dana privedeni su Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Siniša Rimac i Suzana Živanović. Svi oni su bili pripadnici rezervnog sastava policije pod komandom  Tomislava Merčepa.

Tek šest dana kasnije, 13. decembra, uhapšeni su priznali ubistvo Mihajla, kao i supruge Marije i ćerke Aleksandre na Sljemenu.

Tijelo majke pronađeno je sa šest rana od metka, od kojih su tri bile na glavi, dok je Aleksandrino tijelo pronađeno sa vezanim rukama, povezom na očima i tri metka u glavi.

Niko od učesika u ovom brutalnom zločinu nije odgovarao, jer zbog, kako je tada saopšteno, proceduralnih grešaka njihovo priznanje ponovljeno kod istražnog sudije nije se moglo koristiti u sudskom postupku.

Munib Suljić, Igor Mikola i Siniša Rimac ipak su osuđni 2005. godine, ali zbog ubistva nepoznatog muškarca.

Preživjeloj djeci, Dušanu i Gordani Zec, Hrvatska je  2004. isplatila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200.000 evra.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...