Udruženje građana “Glas tišine” poziva sve građane, a posebno prijatelje udruženja, da podrže mirno okupljanje kojim bi ukazali na neophodnost promjena postojećeg Zakona o dječijoj zaštiti a koji će se održati 29.februara na banjalučkom Trgu Krajine.

“Dodjite da nam pomognete i pružite podršku da Zakon o dečijoj zaštiti pokušamo da prilagodimo djeci i njihovim roditeljima , tako da štiti djecu sa poteškoćama u razvoju. Ujedinili smo se zbog neostvarivanja prava koje bi trebalo da ostvarujemo , potrebna nam je snaga naroda da ustanete za NAS , da nas podržite taj dan a vjerujemo da hoćete”, poručuju iz ovog udruženja.

Ističu sa su njihovi zahtjevi da svi roditelji čija djeca imaju 100% tjelesno oštećenje ostvaruju pravo roditelj njegovatelj kao i da roditeljima budu uplaćeni doprinosi.

“Sadašnja naknada roditelj njegovatelj, koja se veže za dobnu granicu djeteta najduže do 30 godine života, zakonskim rješenjem izbrisati dobnu granicu, tako da pravo na naknadu bude trajno, dok god je dijete živo. Da roditelji mogu ostvariti pravo na status roditelj njegovatelj nakon navršenih 65 godina ako ispunjavaju zakonske uslove”, naglašavaju iz Glasa Tišine.

Kao još jedan od zahtjeva ističu i da samohranim roditeljima treba dodijeliti status bez obzira na procenat oštećenosti kod njihove djece.

“Takođe treba mijenjati Zakon o dječjoj zastiti u dijelu koji se odnosi na naknadu roditeljima njegovateljima, na način da naknadu primaju roditelji sve djece koja imaju 100% oštećenje ili oboljenje, da to pravo ostvaruju i kad djeca borave do 4 h u nekoj od ustanova socijalne zaštite”, dodaju iz Glasa Tišine.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju iz Bijeljine će tako prisustvovati ovom protestu, a besplatan prevoz za Banjaluku obezbijedila je „Semberija transport“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / Gerila

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име