GIK BIJELJINA: 63 politička subjekta na ovogodišnjim oktobarskim izborima (foto)

Datum:

Share post:

Danas je Gradska izborna komisija Bijeljina dodjeljivala mjesta političkim subjektima u biračkim odborima, odnosno data im je obaveza da u roku od sedam dana dostave prijedloge za članove biračkih odbora.

„Politički subjekti u materijalima imaju tačno određene uslove koje lice može biti član biračkog odbora. Ti uslovi su jasno navedeni svakom političkom subjektu u pozivu i ne smije biti dileme, posebno ako uzmemo u obzir da su svi više puta bili učesnici izbora. Veliki je broj političkih subjekata – 63. Od toga imamo i koalicije i nezavisne kandidate i političke stranke – 37 stranaka, 9 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Svima je jasno da su vjerovatno u pitanju fiktivni politički subjekti, ali mi nismo institucija koja može tim da se bavi, nego da radi svoj dio posla“, rekla je Dijana Savić Božić, predsjednik GIK Bijeljina.

Kako je istakla, interesantno je da za ove izbore Bijeljina ima 36 biračkih mjesta više nego što je imala prethodnih izbora.

„Umjesto 147, imamo 183 biračkih mjesta i toliko će biti biračkih odbora, plus biračko mjesto za glasače koji glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima. Što se tiče broja birača, on je veći nego na prethodnim izborima – preko 110.000. Birački spisak će biti zaključen tek 18. avgusta kada ćemo znati tačan broj birača. Svim političkim subjektima, koji su danas bili prisutni, uručen je materijal neophodan za predlaganje članova biračkih odbora – dati su im i određeni podzakonski i zakonski propisi u cilju da političkim subjektima koji do sada nisu učestvovali u izborima olakšamo posao. Očekujem fer političku borbu i pomoć medija Gradskoj izbornoj komisiji kako bi izbori bili provedeni na fer i transparentan način“, objasnila je Savić Božić.

Ona je navela da Bijeljina ove godine ima daleko veći broj nepokretnih lica i lica koja se nalaze u staračkim domovima, kao i lica koja se nalaze u pritvorskoj jedinici.

„Mi smo formirali tim koji trenutno obilazi sva ta lica i oni treba da se izjasne da li žele da glasaju, jer je to njihovo pravo, a ne obaveza. Ono što je bitno za nas je koliko od njih će se izjasniti da žele da im dođe mobilni tim. Taj posao će biti završen za mjesec dana u skladu sa rokom i svi će imati mogućnost da glasaju. S obzirom na epidemiološku situaciju, očigledno je da ćemo imati i „kovid“ mobilne timove koji će obilaziti zaražena lica kao i na prethodnim lokalnim izborima“, zaključila je Dijana Savić Božić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...