Udruženje veterana Garde Panteri obilježilo je danas dvadesetčetvrtu godišnjicu ubistva Ljubiše Savića Mauzera, komadanta Garde „Panteri“.

Legendarni komandant Garde Panteri, osnivač i lider Demokratske stranke i načelnik Uprave policije Republike Srpske, ubijen je 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

Sa današnjeg pomena još jednom je poručeno da je, iako je ubica pronađen i osuđen za počinjeni zločin, izostalo otkrivanje nalogodavaca i organizatora Mauzerovog ubistva.

Za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera na 20 godina zatvora osuđen je Đorđe Ždrale, a u postupku je dokazano da je ubistvo planiralo i organizovalo više lica, koja su poznata izvršiocu, ali je njihov identitet do danas ostao nepoznat.

Jovan Krsmanović, pomoćnik komadanta Garde, istakao je da se svake godine u ovo doba sa tugom se sjećaju tog dana, ali istovremeno su puni ponosa što su bili saborci i saradnici sa pokojnim Ljubišom Savićem u odbrani Republike Srpske. 

„Ljubiša Savić je jedna od najistaknutijih figura sa ovog područja u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Bio je politički aktivan, a kad je već došlo do ratnih dejstava, u saradnji sa najbližim saradnicima, kao predsjednik Kriznog štaba, vodio je operacije i bio je organizator odbrane grada Bijeljina.  Zahvaljujući njemu i njegovim mudrim ordukama Bijeljna je sačuvana, a sačuvano je i na stotine života koji su mogli biti izgubljeni da je drugačije rađeno. Ovom prilikom izražavam zaista žal za svima koji su nastradali, ali još jednom podvlačim da je moglo biti daleko gore da Ljubiša Savić nije povlačio adekvatne poteze“, rekao je Krsmanović.

Garda „Panteri“ odlikovana je ordenom Karađorđeve zvezde i ordenom Nemanjića. 

Jedinica je proglašena za najbolju u Vojsci Republike Srpske za 1993. i 1994. godinu, a dala je i ogroman  doprinos odbrani i očuvanju Republike Srpske.  

„Preko 100 naših pripadnika je poginulo, a 800 je ranjeno više puta. No, to što se desilo u 2000.  godine, nama ne može biti jasno nikad, , da jednog takvog čovjeka  mučki ubiju.  I nažalost, to nije bilo jedino političko ubijstvo, jer kao što znate, prije toga je ubijen Srđan Knežević,  Risto Jugović… To je bilo vrijeme  jedne političke ujdurme, kad očito nisu birana sredstva da se očuva vlast i da se očuvaju određene kriminalne aktivnosti.  Najveći gubitak Ljubšim ubistvom u svakom slučaju osjetila je njegova porodica, supruga sa dva, tada maloljetna sina“, naveo je Krsmanović.

Ovom prilikom, Krsmanović je istakao da je Garda ponosna na potomke-sinove Ljubiše Savića Mauzera, koji su danas svojim društvenim angažmanom poznati kao pošteni i ambiciozni ljudi koji ostavljaju trag u našem društvu. 

Krsmanović je takođe istakao da je konačno usvojena odluka da pet ulica u Gradu Bijeljina dobije nazive po komadantima i saborcima, te će se na taj način Grad odužiti Mauzeru, generalu Simiću, majoru Gavriloviću, potpukovniku Panteliću i  saborcu Sikiju Simojloviću.  

Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja Garde veterana „Panteri“, tokom konferencije govorio je o liku i djelu Ljubiše Savića Mauzara. 

„Kako vrijeme prolazi i kroz aktivnosti udruženja, lik i djelo Mauzera svake godine sve više i više dobija na značaju. I mi smo ponosni na to. Takođe, želim da kažem da smo ponosni na sve njegove aktivnosti i svake godine se okupljamo 7. juna kod spomeniku na Željezničkoj stanici i obilježamo ovaj događaj. Udruženje Garda Panteri ovom prilikom upućuje poziv građanima da dođu u 15:30 časova u petak kako bi zajedno obilježili 24 godine od ubistva Ljubiše Savića Mauzera“, rekao je Cvjetinović.

Kada je riječ o problemima sa kojima se susreće boračka kategorija, Cvjetinović je istakao da Udruženje Garda „Panteri“ svakodnevno radi sa desetinama boraca na terenu, te najavio da će kao udruženje u narednom periodu organizovati sastanke sa predstavnicima boraca u semberskim selima.

„Želimo da vidimo kakvih imaju problema i da vidimo šta možemo pomoći kao udruženje. Nećemo gledati ko je bio gardista, ko nije. Rješavanje boračkih problema u Semberiji je loše, to treba reći javno. Imamo 1467 boraca koji imaju primanja 100KM  i nemaju nikakvo drugo primanje. Mi smo pokušavali u posljednje dvije da riješimo zaposlenja tih ljudi, da im pomognemo da bar dorade godinu dana do penzije, ali nijedna državna firma, ni sa republičkog ni sa lokalnog nivoa, neće da primi borca. Borci su odbačeni od društva, odbačeni su krivicom boračkih vođa“, naglašava Cvjetinović, te dodaje da je ogroman problem i smrt boraca, odnosno, troškovi sahrane.

On je naveo i da će predložiti da Grad Bijeljina snosi dio troškova za sahranu boraca, kako se porodice ne bi kreditno zaduživale radi sahrane najbližih.

Takođe, Udruženje veterana Garde „Panteri“ donijelo je odluku da na Skupštini udruženja formira Odbor potomaka djece poginulih, umrlih i živih boraca i porodica. Kako kaže Cvjetinović, Odbor će brojati više od hiljadu ljudi. Prema prijedlogu Udruženja, predsjednik Odbora biće Mira Jovanović, ćerka poginulog borca. 

„Taj Odbor će imati određene zadatke i aktivnosti i ovo je danas istorijska konferencija za štampu, jer mi formiranjem tog Odbora polako prenosimo aktivnosti Udruženja veterana Garda Panteri na naše potomke.

Mira Jovanović, iz Bijeljine buduća predsjednica Odbora potomaka djece palih boraca, umrlih boraca i djece živih boraca, istakla je da u Odboru trenutno broje oko hiljadu članova, od toga je 178 članova djece porodica, pognulih boraca, zatim 283 djeteta, odnosno potomka umrlih boraca i oko 520 potomaka živih boraca.  

„Naš cilj je prvenstveno da se bavimo problematikom i problemima sa kojima se susreću svi potomci, djeca i porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. 

Udruženje veterana Garde je dosta već učinilo što se tiče rešavanja problema porodica poginulih boraca i potomaka, ali naš cilj i obaveza jeste da nastavimo taj put kojim su krenuli veterani, da se borimo za očuvanje uspomena na sve ono što su borci uradili za našu Republiku, da sačuvamo uspomenu na gardu „Panteri“ i na ratni put kojim su oni prošli. Da se borimo svim snagama da dokažemo istinu, da se dokaže da Republika Srpska nije genocidna tvorevina“, rekla je Jovanovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име