GAJIĆ: Protekla godina uspješna za KPZ Bijeljina – pozitivno mišljenje inspekcijskog nadzora za 2023.

Povodom nedavne posjete ministra pravde u Vladi Republike Srpske Miloša Bukejlovića i Odbora za predstavke NS RS Bijeljini i Kazneno-popravnom zavodu, razgovarali smo sa direktorom KPZ Bijeljina Milenkom Gajićem.

Kako ste zadovoljni posjetom i razgovorom koji ste imali prilike da obavite?
Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović i pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija Pero Dunjić posjetili su dana 04.11.2023. godine Kazneno-popravni zavod Bijeljina. Tom prilikom izvršili su obilazak novog zatvora na loakciji Golo Brdo kod Bijeljine, te lokacije gdje se trenutno nalazi KPZ Bijeljina. Možemo biti zadovoljni posjetom jer smo naišli na razumjevanje ministra pravde povodom predstojećih aktivnosti u vezi sa opremanjem novog zatvora i prelaskom na novu lokaciju.

Ministar je istakao da je nivo bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou?
Obzirom da je KPZ Bijeljina ustanova od posebnog značaja za Republiku Srpsku, te da je jedna od tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija zatvorenog tipa u Republici Srpskoj veoma velika pažnja posvećena je bezbjednosti. Prilikom posjete ministra izvršena je smotra pripadnika Službe obezbjeđenja, naoružanja i opreme koji posjedujemo. Takođe prilikom obilaska ministar i resorni pomoćnik na licu mjesta su se uvjerili u preuzete mjere i radnje za očuvanje bezbjednosti u Ustanovi, te istakli da je stanje zadovoljavajuće.

Ministar je najavio da je jedan od prioriteta da se naredne godine otvori novi objekat. Kakvo je Vaše mišljenje, da li je realno očekivati da sljedeće godine Bijeljina proširi kapaciteta na ovaj način?
Kao što sam već rekao zajedno sa ministrom i resornim pomoćnikom obišli smo kompleks novog zatvora u Golom Brdu. Takođe, predočili smo i sve dobijene upotrebne dozvole za izgrađene objekete koje je obezbjedila naša Ustanova. Savakako smo zadovoljni izjavom ministra da je jedan od prioriteta resornog ministarstva stavljanje u funkciju novog zatvora. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde od samog početka učestvuju u realizaciji ovog projekta i do sada su uložili oko 2 milona konvertibilnih maraka. Svakako se nadamo da ćemo u sljedećoj godini preseliti na novu lokaciju i na taj način proširiti kapacitete KPZ Bijeljina za 100 procenata.

Istog dana KPZ je posjetio i Odbor za predstavke NSRS iz razloga poštovanja nivoa bezbjednosti i perava zatvorenika. Šta su Vam ovim povodom rekli i da li su imali neke zemjerke?
Svakako posjeta Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor NS RS je bila veoma bitan događaj za našu Ustanovu. Članovi Odbora zajedno sa predsjednikom Odbora narodnim poslanikom Zagorkom Grahovac obišli su sve lokacije KPZ Bijeljina na kojima borave zatvorena lica, te kompleks novog zatvora. Predsjednik Odbora Zagorka Grahovac istakla je da je stanje bezbjednosti na veoma dobrom, zadovoljavajućem nivou. Da su kapaciteti popunjeni oko 50 %, te da je poštovanje prava zatvorenika i njihovih slobodnih aktivnosti na veoma dobrom nivou.Takođe i ostali članovi Odbora istakli su da naša institucija vodi računa o zatvorenicima i radnicima u KPZ, navodeći da su svi uslovi korektni i da bezbjednost nije ugrožena. Ističemo da nije bilo pritužbi od strane zatvorenika na rad KPZ Bijeljina.

S obzirom da je ovo redovna kontrola KPZ u RS, kakvo je Vaše mišljenje o obavljenoj kontroli i da li Vi smatrate da bi se šta moglo „popraviti“ po pitanju bezbjednosti ili prava zatvorenika?
Kontrole rada KPZ su planska aktivnost koja se provodi svake godine kako bi se ostvario uvid u rad ustanove. Iza Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina je uspješna godina u kojoj su isunjene sve obaveze i zadaci planirani Godišnjim planom rada. Postignutim rezultatima u procesu sprovođenja pravosnažnih sudskih odluka koje se tiču izvršenja kazne zatvora možemo biti u potpunosti zadovoljni jer u proteklog godini nismo imali problema u radu, niti zloupotreba pogodnosti od strane zatvorenika. Takođe dobili smo i pozitivno mišljenje nakon izvršenog redovnog inspekcijskog nadzora od strane Ministarstva pravde Republike Srpske za 2023. godinu.

Svakako preselenjem na novu lokaciju stvoriće se uslovi da se iz gradskog jezgra izmjesti postojeći zatvor na lokaciju koja po svim aspektima mnogo više odgovara za ovakav kompleks nego što je to dosadašnja lokacija. Kazneno-popravni zavod Bijeljina ispunjavaće sve potrebe uslove u pogledu materijalno-tehničkog obezbjeđenja predviđenog za ustanove zatvorenog tipa čime će se i sama bezbjednost podići na viši nivo.

Preselenjem u novi zatvor omogućiće se bolji uslovi boravka za zatvorenike, te za planiranje, organizovanje i sprovođenje procesa prevaspitanja zatvorenika u cilju njihove resocijalizacije i povratka u društvenu zajednicu. Samim tim i poštovanje zakonom zagarantovanih ljudskih prava zatvorenika podiće se na jedan još veći nivo.

Napomenuo bi da se resocijalizacija zatvorenika provodi kroz više segmenata tokom izdržavanje kazne zatvora. Nakon ispitivanja ličnosti u prijemnom odjeljenju i donošenja programa postupanja pristupa se realizaciji tretmana kroz niz aktivnosti: obrazovni rad, savjetodavni rad (individualni i grupni), specifične programe tretmane namjenjene posebnim kategorijama zatvorenika, radno-okupacionu terapiju i konstruktivno organizovanje slobodnog vremena.

Veoma bitan dio tretmana zatvorenika je i njihovo radno angažovanje. Zatvorenicima sposobnim za rad, i koji su pristali na radno angažovenje, u skladu sa njihovim zdravstvenim i radnim sposobnostima, stečenim znanjima omogućava se radno angažovanje. Radnom angažovanju se pristupa kao pozitivnom elementu tretmana kojim se zatvorenik podstiče u održavanju i sticanju stručnih znanja i radnog iskustva, osposobljavanja, kao i zadovoljavanju njegovih fizičkih i duševnih potreba.

Takođe vodimo računa i o obrazovanju zatvorenika, trenutno imamo jednog zatvorenika koji je nastavio studije na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini kao vanredan student.

Bitan segment provođenja tretmana je organizovanje slobodnog vremena zatvorenika. To se sprovodi kroz razne sekcije kao što su: informatička, muzička, razne vrste sportskih sekcija, te određene aktivnosti iz oblasti kulture kroz posjete izložbama, pozorištima, bioskopskim projekcijama i sl. Usvajanje i razvijanje kulturolških vrijednosti predstavlja svojevrsnu nadogradnju ličnosti koja ima značajan edukativni karakter.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име