Funkcioneri Srpske demokratske stranke uglavnom vjeruju da se Mićo Mićić „politički izgubio“ i da njim iza paravana upravlja Milorad Dodik, ali im ipak nije pravo to što gradonačelnik Bijeljine u skraćenom nazivu svoje novoformirane stranke koristi ime SDS.

GOVEDARICA: ''Zaista je tužno šta je Mićić sebi dozvolio na pragu 65. godine''

Član Predsjedništva SDS i bivši lider te stranke Vukota Govedarica kaže da za njega nije nikakvo iznenađenje to što se Mićić odlučio za formiranje stranke.

– Na sjednici Predsjedništva stranke kada je sporazum odbačen, Mićić je otvoreno rekao: „Ja ne mogu nazad“. Ta rečenica ustvari daje vrlo jasan odgovor da politički halapljivim Mićićem neko iza paravana upravlja. Nešto najgore u politici što može da vam se dogodi je da vam neko drugi nameće rješenja i da niste samostalni u donošenju sopstvenih odluka. Dakle, taj Mićićev navigator mu je saopštio da on sada mora napraviti stranku i on je pravi. Naravno, sve u nadi da će mu Dodik potpisati nepotpisani sporazum i da će Mićić biti njegov kandidat – kaže Govedarica.

Prema njegovim riječima, ime nove stranke ima za cilj da Mićića „proba oprati koliko toliko i zbuniti one koji su tome skloni“.

– Zaista je tužno šta je Mićić sebi dozvolio na pragu 65. godine – kaže Govedarica.

GLAMOČAK: Zabraniti skraćenice već registrovanih stranaka
Član Predsedništva SDS Nedeljko Glamočak smatra da bi svim novoregistrovanim političkim subjektima trebalo
zabraniti da i u skraćenicama koriste imena već postojećih stranaka.

– To je sada SDS, a neki dan je bilo nešto slično i sa Socijalističkom partijom. Ako ima jedan SDS, onda ne može da bude drugi, prvi, Semberije, ni bilo čega. Međutim, Mićo očito ne zna šta se sa njim desilo da se pogubio u tim političkim koracima. Ne vjerujem da će mu doprinijeti SDS Semberija više nego što mu je mogao doprinijeti SDS čiji je bio član i dugogodišnji funkcioner. Da li je on prisljen da tako nešto radi da bi nanio štetu SDS? Svakako je štetu nenio i sebi, i on je politički mrtav. Ali, sam je izabrao takav put. SDS će ostati bez bilo kog pojedinca, to smo vidjeli kroz istoriju, ostaće i bez Miće Mićića, ali je ružno sve to što se dešava – zaključuje Glamočak.

ŠAROVIĆ: Registracija nove stranke nije vrijedna komentara
Predsjednik SDS Mirko Šarović saopštio je da registracija novog političkog subjekta, što se tiče SDS „nije vrijedna nikakvog
posebnog komentara“.

 
– Sve je na neki način očekivano. Očito da se mnogo ranije temeljito pripremalo „formulisanje“ veze ove grupacije sa SNSD,
na način da se ta saradnja ostvari preko SDS, a ako to nije moguće, da se pređe na plan B preko ove novoosnovane stranke,
kao satelita Dodikovog SNSD – zaključio je Šarović.

Podsjećamo, Osnovni sud u Bijeljini je 18. marta donio Rešenje da u Registar političkih organizacija upiše
Stranku demokratske Srpske Semberija – Mićo Mićić, skraćeno SDS Semberija – Mićo Mićić.

Isto radili Ivanić i Dodik
Inače, ime lidera u nazivu stranke, ili izborne liste, često koristi SNSD, a to je radio i PDP u vrijeme kada je tom strankom predsjedavao Mladen Ivanić. Sada im se priključuje i aktualni gradonačelnik Bijeljine.

 

– Interesantno je da ime nove stranke za koje su se vjerovatno zajednički odlučili Mićić i Dodik. Cilj je da unesu pometnju među biračima, a sa druge strane da se Mićić predstavi i kao neka vrsta personifikacije novog, čistog semberskog SDS tj. slično onom što je to svojevremeno pokušao Izvorni SDS. Nova politička partija će poput Ujedinjene Srpske, Izvornog SDS i DEMOS postati novi satelit SNSD, samo na regionalnom nivou, a računica koristi i štete u trouglu Mićić – SNSD – SDS biće definitivno poznata u oktobru – kaže politikolog Darko Kuzmanović.

Podsjeća da je cijepanje najveće opozicione stranke i formiranje nove partije od strane određenih pojedinaca, već oproban recept i davno viđen scenario na političkoj sceni Republike Srpske.

– Ovu pojavu i sembersko političko novorođenče treba posmatrati isključivo kao još jedan u nizu pokušaja Milorada Dodika i SNSD da se dodatno oslabi SDS i spriječi jačanje opozicionog djelovanja u RS. Iako je do sada svaki pokušaj manje – više uspijevao, od najnovijeg, SNSD teško da se može nadati rezultatima i koristi kakva je ostvarivana od 2014. do danas. Primjer Tomice Stojanovića pokazao je da Mićić ne može računati na podršku bivših stranačkih kolega i njihovo učešće u najnovijoj političkoj korupciji pa samim tim ni na povlačenje stranačke infrastrukture SDS – smatra Kuzmanović.

UZ MIĆIĆA OSTALA ''manja interesna grupa''
Dodaje da se iz toga može zaključiti da će oko Mićića ostati okupljena „manja interesna grupa“ koja teško da može uticati na rezultate samih izbora, pod uslovom da SDS uspije pronaći adekvatnog kandidata i iskoristiti novonastalu situaciju.

– Sa druge strane, nakon oslobađanja CIK BiH od političkog uticaja SNSD i odlučne reakcije po pitanju rješavanja problema „Mićić“, primjetno je vraćanje povjerenja članstva u stranku najnovijim istupima Mirka Šarovića. Stoga, dugoročno gledano, za SDS se može reći da će iz najnovije političko – korupcionaške afere u Bijeljini sasvim sigurno profitirati mnogo više nego što je očekivano i daleko više od Mićića koji je praktički završio svoju političku karijeru i za kojeg je, zbog negodovanja u samom SNSD, ali i animoziteta sa bijeljinskim PDP koji je potpisao koalicioni sporazum sa SNSD, sama kandidatura za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima postala upitna – zaključuje Kuzmanović.

Istovremeno, politički analitičar Nebojša Tojagić slaže se da je formiranje nove političke opcije iz dosadašnje biračke baze SDS „novi atak na opoziciju“, ali on smatra da je opozicija ipak na korak od gubljenja i posljednjeg grada (Bijeljine) kojeg su do sada kotrolisali.

– Ranije formiranje Uspješne Srpske u Bijeljini nije bitnije uticalo na rezultat SDS jer je rejting Mićića u Bijeljini
uvijek bio jači od rejtinga SDS baš kao i Obrena Petrovića u Doboju. Mislim da bi SDS u Bijeljini mogao doživjeti
debakl identičan onome na prijevremenim izborima za gradonačelnika Doboja. Isto tako sumnjam da će van Semberije
nova politička opcija imati nekog većeg uspjeha – kaže Tojagić.

BJELICA: Mićiću želim sve najbolje

Načelnik Sokoca i jedan od onih koji su bili protiv izbacivanja Miće Mićića iz stranke, Milovan Bjelica, poručuje
da Mićiću „želi svaku sreću i sve najbolje u daljem političkom radu“.

– On je odlučio tako. Mićić je rekao da neće iz SDS. Kada je izbačen iz stranke, tada je formirao SDS Semberije.
To je njegovo pravo, zakon to omogućava. Vidim da su ga podržali svi odbornici SDS u Bijeljini i ogromna
većina članstva Gradskog odbora. Nemam dalji komentar – kaže Bjelica.

 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име