Forum “Vizija do 2050.” održan u Opštini Ugljevik: Zajedničkom vizijom do svjetlije budućnosti

Datum:

Share post:

Nakon Opštine Breza, Opština Ugljevik bila je domaćin foruma posvećenog definisanju zajedničke vizije „Vizija do 2050.“, važnog događaja u okviru programa „Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)“.  Po uzoru na Opštinu Breza, Ugljevik je ugostio predstavnike različitih sektora, uključujući predstavnike vlasti, nevladinih organizacija, privatnog sektora i medija. Oni su zajedno učestvovali u zajedničkoj vježbi vizualizacije kako bi identifikovali izazove sa kojima se Opština Ugljevik suočava i zajednički podijelili viziju budućnosti.

Događaj, organizovan u okviru „BiH SuTra“ programa, naglasio je ključnu ulogu učestvovanja građana u definisanju budućnosti lokalne zajednice. Kroz participativni pristup učesnici su istraživali rješenja za goruća pitanja: „Gdje želimo biti i kako želimo živjeti u budućnosti?“

Vanja Zekić, zamjenica načelnika Opštine Ugljevik, podijelila je jedinstvene izazove i nade opštine u budućnost, rekavši: „Živimo u opštini bogatoj ugljem, koji je vitalan za život naše zajednice. Međutim, suočavamo se sa ekološkim problemima koji se odnose na zagađenje i eventualno iscrpljivanje naših rezervi uglja. „BiH SuTra“ program ima za cilj ponuditi inovativne ideje kako bi se osigurao održiv i prosperitetan život za naše građane u godinama koje dolaze.“

Inicijativa „Vizija do 2050.“ predstavlja prvu programsku aktivnost nakon zvaničnog predstavljanja programa „BiH SuTra“ i potpisivanja Memoranduma o razumijevanju (MoU) u septembru 2023. godine u Sarajevu. Program ujedinjuje predstavnike četiri pilot opštine/grada, uključujući Banoviće, Brezu, Ugljevik i Živinice, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ambasade Švedske u BiH (Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida).

Opština Ugljevik je jedna od bh. opština koja je opredijeljena za inkluzivni i participativni pristup, te potiče građane i zainteresovane strane na aktivno učestvovanje. Online anketa koja je i dalje u toku omogućava svima zainteresovanim da podijele svoju viziju Opštine Ugljevik te na taj način učestvuju u kreiranju budućnosti.

Komentari, sugestije i dopune prikupljeni tokom foruma i online ankete biće integrisani u „Viziju do 2050.” Ova Vizija će biti „živi“ dokument, koji će obuhvatiti različite perspektive članova zajednice u Opštini Ugljevik. Ovaj dokument će oblikovati Tranzicijski plan Opštine Ugljevik, koji bi trebao biti usvojen u ljeto 2024. godine. Plan će definisati specifične mjere, aktivnosti i izvore finansiranja za predložene inicijative. Program “BiH SuTra” će zatim ponuditi podršku realizaciji ovih mjera u narednih godinu i po dana.

U narednom periodu planirano je održavanje foruma za definisanje zajedničke vizije „Vizija do 2050.“ u još dvije programske opštine/grada: Živinice (17.10.2023.) i Banovići (1.11.2023.).

Više o programu „BiH SuTra“

„BiH SuTra“ podstiče lokalni pristup od dna prema vrhu u izradi planova tranzicije i provođenju sveobuhvatnih politika tranzicije u rudarskim područjima širom Bosne i Hercegovine. Opšti cilj je pružanje podrške BiH u procesu dekarbonizacije i izgradnji ekološki održive budućnosti, te usklađivanje ovih procesa sa drugim razvojnim prioritetima. „BiH SuTra“ će osposobiti zainteresovane strane da utvrđuju i provode strategije za smanjenje emisija, jačaju inovativne tehnologije i pristupe, kao i da izrađuju ambiciozne, ali ostvarive politike.

Banovići, Breza, Ugljevik i Živinice, četiri jedinice lokalne samouprave, su pilot područja za ovaj program, sa ukupnim brojem stanovnika od oko 105.000. Ove jedinice će služiti kao inspiracija i model za druga rudarska područja u BiH.

Program finansira Švedska, a provodi ga globalno poznati ekološki think tank, Štokholmski institit za okoliš (SEI).

Za više informacija posjetite: bihsutra.ba.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović skuplja potpise i formira udruženje građana!?

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu. Kako...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće (foto)

Ima novca za isplatu 30% subvencija roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, neistine i manipulacije su da...

VLADA SRBIJE: Još jedno priznanje za Bijeljinu – još jedno učešće na Krosu RTS-a (foto)

U Vladi Republike Srbije danas je održan radno-svečani sastanak s ciljem rekapitulacije prethodnog i najave KROSA RTS-a za 2024. godinu....