FOND PIO RS: Osiguranik u obaveznom i dobrovoljnom osiguranju

Datum:

Share post:

Saopštenje Fonda PIO RS prenosimo u cjelosti:

„Osiguranik je lice osigurano na obavezno i dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Obaveznim i dobrovoljnim osiguranjem, na načelima uzajamnosti i solidarnosti, osiguranicima se obezbeđuju prava u slučaju starosti i invalidnosti, a u slučaju smrti osiguranika, odnosno korisnika penzije, pravo se obezbjeđuje članovima njihove porodice.

Osiguranik u obaveznom osiguranju je:
– lice zaposleno na osnovu ugovora o radu ili drugog akta poslodavca,
– lice koje obavlja samostalnu djelatnost,
– lice koje obavlja svešteničku dužnost ili vjersku službu i
– lice koje obavlja poljoprivrednu djelatnost i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

Status osiguranika u obaveznom osiguranju stiče se podnošenjem prijave u Jedinstveni sistem registracije kontrole i naplate doprinosa koji je podnio uplatilac doprinosa, a prestaje podnošenjem odjave.

Na dan 31.12.2023. godine u Matičnoj evidenciji evidentirano je 332.953 osiguranika. U poslednjih pet godina broj osiguranika porastao je za 17.066 što predstavlja pozitivan trend i kontinuiran rast broja osiguranika. Poslednji podaci na dan 31.03.2024. godine nam govore da je nastavljen dalji rast broja osiguranika na 335.834.

Lice koje nije osiguranik u obaveznom osiguranju može se osigurati na dobrovoljno osiguranje pod uslovima da ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili teritoriji Brčko Distrikta BiH, opštu zdravstvenu sposobnost i ako je starije od 15 godina.

Na dan 31.12.2019. godine evidentirano je 1.041. lice na dobrovoljnom osiguranju, a pet godina kasnije u dobrovoljnom osiguranju bio je 1.291 osiguranik. Rast broja osiguranika nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, tako da je sa 31.03. evidentirano 1.382 osiguranika u dobrovoljnom osiguranju.

Trend blagog, ali kontinuiranog rasta, iz godine u godinu, bilježi i kod osiguranika poljoprivrednika.

Pod osiguranikom poljoprivrednikom podrazumjeva se lice koje obavlja poljoprivrednu proizvodnju i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da na dan prijave na osiguranje nije starije od 50 godina života, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i da nije obavezno osiguran po drugom osnovu.

Na dan 31.12.2023. godine u matičnoj evidenciji Fonda evidentirano je 1.988 osiguranika poljoprivrednika, što je rezultat rasta od 44,2% u poslednjih pet godina.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...