Filip Božić, kabinet Gradonačelnika Bijeljine

Organizaciju prve Naučne konferencije “Uzbudljivi svijet fizike“, prve takve vrste u Republici Srpskoj, ali i u Bijeljini podržala je i Gradska uprava Grada Bijeljina, a Filip Božić, član Kabineta gradonačelnika Bijeljine, koji je završio Matematički fakultet sa prosjekom 10,0 izjavio je da Gradska uprava sa zadovoljstvom podržava sve zdrave inicijative čiji je cilj promocija nauke.

-Sada smo se odlučili da jedan veoma važan projekat za naučnu zajednicu naše zemlje organizujemo baš u Bijeljini, te da naš grad istaknemo kao grad koji prepoznaje buduće intelektualce i daje im priliku za lično usavršavanje, kaže Tatjana Novaković, jedan od organizatora Naučne konferencije “Uzbudljivi svijet fizike“.

U Bijeljini će se u periodu od 12 – 18 avgusta 2024. godine održati Naučna konferencija “Uzbudljivi svijet fizike“, prva takve vrste u Republici Srpskoj, ali i u Bijeljini.

Naučna konferencija “Uzbudljivi svijet fizike“

Naša sugrađanka, mlada bijeljinka Tatjana Novaković, student druge godine Astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu, kao najbolji student svog smjera sa 10,0 prosjekom učestvuje u organizaciji Naučne konferencije “Uzbudljivi svijet fizike“ koja će biti održana u Bijeljini u prostorijama Pedagoškog fakulteta.

-Organizator prve ikada Naučne konferencije u Republici Srpskoj ali i u Bijeljini je Naučno društvo “Vladimir Prelog“, neprofitna, nevladina organizacija osnovana 2023. godine s ciljem razvijanja prirodnih nauka i obrazovanja na prostoru Bosne i Hercegovine, izjavila je Tatjana Novaković.

Organizaciju prve Naučne konferencije “Uzbudljivi svijet fizike“, prve takve vrste u Republici Srpskoj, ali i u Bijeljini podržala je i Gradska uprava Grada Bijeljina, a Filip Božić, član Kabineta gradonačelnika Bijeljine, koji je takođe završio Matematički fakultet sa prosjekom 10,0 izjavio je da Gradska uprava sa zadovoljstvom podržava sve zdrave inicijative čiji je cilj promocija nauke.

-Naša podrška u organizaciji ovakvih događaja odražava našu posvećenost unapređenju obrazovnih mogućnosti za učenike posvećene prirodnim naukama. Cilj ove konferencije je da se mladima pruži prilika da se dodatno usavrše u oblasti fizike, razmijene iskustva sa vrhunskim stručnjacima, kao i da razviju svoje potencijale i interesovanja za naučne oblasti koje su od ključne važnosti za budući razvoj društva i tehnologije, rekao je Filip Božić.

-Pored već tradicionalnog ulaganja u formalno obrazovanje kroz obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, subvencija za nabavku školskog pribora i đačkih karata, obnove škola, ispred Gradske uprave posebno naglašavamo našu spremnost da ulažemo i u različite vidove neformalnog obrazovanja, kakva je  ova međunarodna konferencija iz fizike, nastavio je Božić.

-Nedavno su naši učenici na svjetskim olimpijadama iz matematike i fizike ostvarili istorijske rezultate. Kao raniji učesnik naučnih olimpijada najbolje znam koliko je rada i truda potrebno da bi se postigli ti rezultati, te sa sigurnošću mogu reći da će Grad Bijeljina na čelu sa gradonačelnikom Petrovićem uvijek podržavati ovakve inicijative kao i mlade ljude koji ostvaruju vrhunske rezultate u znanju, zaključio je Božić.

Na Naučnoj konferenciji u Bijeljini se očekuje oko 80 učesnika, iz cijele Bosne i Hercegovine ali i iz zemalja regiona, Srbije, Crne Gore i Hrvatske…

PRVI PUT U SRPSKOJ I U BIJELJINI: Naučna konferencija “Uzbudljivi svijet fizike“ (foto)

Predavači na Konferenciji će biti profesori Fizičkog i Matematičkog fakulteta iz Beograda, PMF-a Sarajevo, bivši olimpijci iz Bijeljine kao i trenutno najbolji studenti iz raznih oblasti fizike.

Naučno društvo “Vladimir Prelog” je i do sada organizovalo veoma uspješne projekte.

-U decembru prošle godine organizovana je prva ikada Naučna konferencija za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini “Matematika i primjene” koja je okupila 120 srednjoškolaca iz države i regiona, a u martu ove godine uspješno je završen najveći internacionalni kamp matematike u Evropi “Maths Beyond Limits Balkans” koji je okupio učesnike iz preko 20 država svijeta (a neke od njih su i Indija, Brazil, Peru kao i mnoge druge), podsjeća Novakovićeva.

Tatjana Novaković iz Bijeljine u organizaciji internacionalnog matematičkog kampa ”Maths Beyond Limits Balkan” (foto, video)

-Sada smo se odlučili da jedan veoma važan projekat za naučnu zajednicu naše zemlje organizujemo baš u Bijeljini, te da naš grad istaknemo kao grad koji prepoznaje buduće intelektualce i daje im priliku za lično usavršavanje, zaključila je Tatjana Novaković.

Naučno društvo “Vladimir Prelog“, se zahvaljuje na podršci Gradu Bijeljina ali i svima drugima koji su podržali održavanje Naučne konferencije “Uzbudljivi svijet fizike“ koja će se održati u periodu od 12 – 18 avgusta 2024. godine u prostorijama Pedagoškog fakulteta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име