Evo koje podatke TikTok prikuplja o svojim korisnicima

Datum:

Share post:

Predstavnici TikToka će se naći pred američkim Kongresom suočeni sa optužbama da platforma predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD-a.

Dok kompanija pokušava da izbjegne potencijalnu zabranu, isticanjem podrške koju ima među biznisima i influenserima, postavlja se pitanje koliko korisnika zaista razumije šta znači prihvatanje uslova korišćenja i politike privatnosti aplikacije.

Podaci koje TikTok prikuplja u Americi obuhvataju imena, godine, korisnička imena, adrese e-pošte, lozinke, brojeve telefona, lokaciju, sadržaj poruka, informacije o kupovinama, podatke o aktivnostima na drugim sajtovima i aplikacijama, imena i tipove fajlova, obrasce i ritmove kucanja na tastaturi, IP adrese, informacije o uređaju i operativnom sistemu, kao i biometrijske identifikatore kao što su otisci lica i glasa.

Stručnjaci upozoravaju na potencijalne opasnosti koje proističu iz ovakvog sveobuhvatnog prikupljanja podataka, navodeći da TikTok nije jedini, ali da je način na koji ova platforma prikuplja podatke bez presedana. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da se podaci čuvaju u SAD i Singapuru, ali i povezivanje sa serverima u Kini, što predstavlja veliku brigu za Kongres SAD.

„Davanje ključeva carstva“ je kako Evan Grir iz organizacije Fight for the Future opisuje nivo pristupa informacijama koje TikTok ima.

Vil Gragido, ekspert za sajber bezbjednost, naglašava da prikupljeni statistički, demografski podaci, preferencije i kontakti na platformi mogu biti iskorišćeni u različite svrhe, uključujući dezinformacije, špijunažu i nadzor.

TikTok tvrdi da korisnici upravljaju podacima koje aplikacija sakuplja, oslanjajući se na pristanak dat kroz uslove korišćenja. Ipak, postavlja se pitanje koliko korisnika stvarno pronalazi vrijeme i pažnju da pročita cijelu politiku privatnosti prije nego što pristane na njene uslove, s obzirom na to da ih mami kontinuirani tok zabavnih video sadržaja.

„Izgled može da vara“, dodaje Gragido, upozoravajući na potencijalne rizike koje aplikacije poput TikToka mogu nositi – od širenja dezinformacija do otvaranja vrata za špijunske aktivnosti i nadzor, čime se TikTok može doživjeti kao savremeni Trojanski konj u digitalnom svetu, piše Fox Business, prenosi Telegraf.rs.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Njemačka osveta Srbima

POVEZANE VIJESTI

Njemačka osveta Srbima

21. juna 1940. godine u Kompjenjskoj šumi, najviši državni vrh Trećeg rajha predvođen Adolfom Hitlerom lično, sastaje se...

BIJELJINA: Zvijezda 09 u finalu Kupa “dr Milan Jelić“

Zvijezda 09 je u Foči ovjerila plasman u finale Kupa "dr Milan Jelić" gdje ih čeka dobojska Sloga,...

VIŠKOVIĆ: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje sav apsurd i ironiju trenutne situacije u kojoj živimo, rekao...

MILIČEVIĆ: Usvajanje Rezolucije otvara nove jazove u BiH

Predsjednik SDS-a Milan Miličević ocijenio da glasanje u UN pokazuje da većina planete ipak misli svojom glavom i...