Evo kako bi trebao da izgleda rad Vrtića i Visokoškolskih ustanova u RS

Datum:

Share post:

U Institutu za javno zdravstvo RS objavili su Uputstva za postepeno ublažavanje mjera.

Rad u Visokoškolskim ustanovama bi trebao da izgleda ovako:
 

– Završiti školsku godinu putem on line formata, za sve metodske jedinice koje obuhvataju vizuelni efekat uraditi video linkove i učiniti dostupnim svim studentima.
– Ukoliko postoji potreba da se neke  metodske jedinice predstave vizuelno, a nema mogućnosti predstavljanja putem video linka, planirati ove aktivnosti za posljednje dvije nedjelje juna ili u prvoj nedjelji jula, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.
– Planirati rokove za ispite prema Uredbi o dopuni Zakona o visokom obrazovanju i sa zakonski određenim brojem rokova. Ukoliko postoji mogućnost ispiti se mogu organizovati i na druge načine.
– Donijeti uputstva na nivou univerziteta i fakulteta o organizaciji i izvođenju ispita na druge načine.
– Kada se organizuju ispiti sa kontaktom, uključujući i prijemne ispite za upis studenata,  neophodno je sprovoditi mjere: dezinfekcija ruku na ulazu u prostore, fizička distanca od dva metra, sa smještajem studenata u svaki drugi red i u svaku treću klupu, sa upotrebom maski za studente i nastavnike, mjere lične i respiratorne higijene,
– Pooštrena higijena svih prostorija, obavezna dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
 
Uputstvo za postepeno ublažavanje mjera  u Vrtićima:
Prije početka rada neophodno je izvršiti čišćenje i  dezinfekciju kompletnog  prostora, površina, igračaka, kreveta i dr.
– Kod  dolaska,  svakodnevno se vrši jutarnja trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti i mjerenje temperature (bezkontaktni toplomjer) od strane zaposlenih vaspitača.
– Djeca sa respiratornim simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, se ne primaju u vrtić, do ozdravljenja.
– Na ulazu u vrtić mora da stoji  kutija sa dezinfekcionim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku u vrtić.
– Vrši se obavezna dezinfekcija vrata, kvaka, podova i sanitarnih čvorova  dva puta dnevno, po potrebi i češće.
– Zaposleno osoblje, uključujući i osoblje za pripremu i podjelu obroka, treba koristiti ličnu zaštitnu opremu (radna uniforma, maska, rukavice) uz redovno provođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene.
– Zaposleni stavljaju maske nakon ulaska u vrtić a rukavice nakon pranja ruku kod dolaska u vrtić. Kada se skinu, iste se ne smiju koristiti ponovo. Upotreba maske i rukavica ima svoju funkciju tri do četiri časa, nakon čega se vrši skidanje i odlaganje u namjenske kese postavljene u kante sa poklopcem koje će biti izvan doticaja djece i obilježene za tu namjenu. Ukoliko dođe do oštećenja ili onečišćenja maske i rukavica, iste se odmah mijenjaju.
– Pranje ruku djece organizuje se svaki sat vremena, po potrebi i češće.
– Odmah po dolasku djecu razmještati  po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razrjeđenje smještaja i boravka (maksimalno 10 djece u jednoj grupi).
– Igre i rad sa djecom se trebaju organizovati u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan  vrtića, u dvorištu.
– Poštovanje mjera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku  djece, te obavezna  upotreba maski i rukavica kod zaposlenih i kod roditelja prilikom dolaska/odlaska u/iz vrtića.
– Pooštriti higijenske mjere u procesu pripreme, transporta i podjele hrane, uz pojačan inspekcijski nadzor.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...