Evo kako bi trebao da izgleda rad Vrtića i Visokoškolskih ustanova u RS

Datum:

Share post:

U Institutu za javno zdravstvo RS objavili su Uputstva za postepeno ublažavanje mjera.

Rad u Visokoškolskim ustanovama bi trebao da izgleda ovako:
 

– Završiti školsku godinu putem on line formata, za sve metodske jedinice koje obuhvataju vizuelni efekat uraditi video linkove i učiniti dostupnim svim studentima.
– Ukoliko postoji potreba da se neke  metodske jedinice predstave vizuelno, a nema mogućnosti predstavljanja putem video linka, planirati ove aktivnosti za posljednje dvije nedjelje juna ili u prvoj nedjelji jula, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.
– Planirati rokove za ispite prema Uredbi o dopuni Zakona o visokom obrazovanju i sa zakonski određenim brojem rokova. Ukoliko postoji mogućnost ispiti se mogu organizovati i na druge načine.
– Donijeti uputstva na nivou univerziteta i fakulteta o organizaciji i izvođenju ispita na druge načine.
– Kada se organizuju ispiti sa kontaktom, uključujući i prijemne ispite za upis studenata,  neophodno je sprovoditi mjere: dezinfekcija ruku na ulazu u prostore, fizička distanca od dva metra, sa smještajem studenata u svaki drugi red i u svaku treću klupu, sa upotrebom maski za studente i nastavnike, mjere lične i respiratorne higijene,
– Pooštrena higijena svih prostorija, obavezna dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
 
Uputstvo za postepeno ublažavanje mjera  u Vrtićima:
Prije početka rada neophodno je izvršiti čišćenje i  dezinfekciju kompletnog  prostora, površina, igračaka, kreveta i dr.
– Kod  dolaska,  svakodnevno se vrši jutarnja trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti i mjerenje temperature (bezkontaktni toplomjer) od strane zaposlenih vaspitača.
– Djeca sa respiratornim simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, se ne primaju u vrtić, do ozdravljenja.
– Na ulazu u vrtić mora da stoji  kutija sa dezinfekcionim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku u vrtić.
– Vrši se obavezna dezinfekcija vrata, kvaka, podova i sanitarnih čvorova  dva puta dnevno, po potrebi i češće.
– Zaposleno osoblje, uključujući i osoblje za pripremu i podjelu obroka, treba koristiti ličnu zaštitnu opremu (radna uniforma, maska, rukavice) uz redovno provođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene.
– Zaposleni stavljaju maske nakon ulaska u vrtić a rukavice nakon pranja ruku kod dolaska u vrtić. Kada se skinu, iste se ne smiju koristiti ponovo. Upotreba maske i rukavica ima svoju funkciju tri do četiri časa, nakon čega se vrši skidanje i odlaganje u namjenske kese postavljene u kante sa poklopcem koje će biti izvan doticaja djece i obilježene za tu namjenu. Ukoliko dođe do oštećenja ili onečišćenja maske i rukavica, iste se odmah mijenjaju.
– Pranje ruku djece organizuje se svaki sat vremena, po potrebi i češće.
– Odmah po dolasku djecu razmještati  po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razrjeđenje smještaja i boravka (maksimalno 10 djece u jednoj grupi).
– Igre i rad sa djecom se trebaju organizovati u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan  vrtića, u dvorištu.
– Poštovanje mjera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku  djece, te obavezna  upotreba maski i rukavica kod zaposlenih i kod roditelja prilikom dolaska/odlaska u/iz vrtića.
– Pooštriti higijenske mjere u procesu pripreme, transporta i podjele hrane, uz pojačan inspekcijski nadzor.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Naučnici ne znaju zašto: Ova vrsta raka je u porastu među mladima

Smrtonosna vrsta raka u porastu je među mlađim odraslim osobama u Kanadi i Sjedinjenim Državama prema novim podacima...

Skoro 500 000 KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini

POJEO VUK MAGARCA Skoro pola miliona KM koštao neuspjeli referendum u Bijeljini Skupštinska većina u Bijeljini snosi odgovornost zbog...

Sa tržišta povučeno 99 bicikala za djecu

Sa tržišta BiH povučeno je 99 bicikala za djecu jer su provedena istraživanja pokazala da nisu bezbjedna, saopštila...

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...