EarSpy prisluškuje Android telefone

Datum:

Share post:

Rijetko ko se ne boji prisluškivanja, pa se svako malo čuje o nekom novom sistemu koji je smišljen da špijunira građane.

Među najnovijima je onaj koji prisluškuje Android telefone, a može da prepoznaje identitete meta.

U pitanju je EarSpy koji ispituje nove metode za prisluškivanje, tačnije one koje se aktiviraju uz pomoć senzora za praćenje pokreta.

Zanimljivo je da se ne radi o novoj napadačkoj grupi, već o grupi eksperata s nekoliko američkih univerziteta. Prisluškivanje se vrši preko slušalica, što je novina – ranije se ciljalo na zvučnike, budući da proizvode jače vibracije.

Na modernim telefonima su i slušalice jače, pa su i vibracije bolje, a samim tim i kvalitet zvuka, što olakšava prisluškivanje.

Pored slušalica, novi telefoni imaju i bolje senzore za praćenje pokreta, te žiroskope, što omogućava da se s prisluškivanjem počne čim se neko primakne telefonu, te čim vibracije aktiviraju senzore.

Eksperti su se potrudili da ispitaju sve slabosti, a kako bi napade spriječili na vrijeme, pa se proizvođačima preporučuje da senzore za pokret postavljaju tako da se ne aktiviraju lako, te da ih ne pokreću vibracije iz zvučnika.

Dakle raspored hardvera je važan, ali i jačina koju korisnik izabere kada razgovara preko slušalica – alati kao što je EarSpy su manje efikasni kad se ispoštuju sve mjere bezbjednosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Bleeping Computer/PC Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...