EarSpy prisluškuje Android telefone

Datum:

Share post:

Rijetko ko se ne boji prisluškivanja, pa se svako malo čuje o nekom novom sistemu koji je smišljen da špijunira građane.

Među najnovijima je onaj koji prisluškuje Android telefone, a može da prepoznaje identitete meta.

U pitanju je EarSpy koji ispituje nove metode za prisluškivanje, tačnije one koje se aktiviraju uz pomoć senzora za praćenje pokreta.

Zanimljivo je da se ne radi o novoj napadačkoj grupi, već o grupi eksperata s nekoliko američkih univerziteta. Prisluškivanje se vrši preko slušalica, što je novina – ranije se ciljalo na zvučnike, budući da proizvode jače vibracije.

TESTNA REKLAMA

Na modernim telefonima su i slušalice jače, pa su i vibracije bolje, a samim tim i kvalitet zvuka, što olakšava prisluškivanje.

Pored slušalica, novi telefoni imaju i bolje senzore za praćenje pokreta, te žiroskope, što omogućava da se s prisluškivanjem počne čim se neko primakne telefonu, te čim vibracije aktiviraju senzore.

Eksperti su se potrudili da ispitaju sve slabosti, a kako bi napade spriječili na vrijeme, pa se proizvođačima preporučuje da senzore za pokret postavljaju tako da se ne aktiviraju lako, te da ih ne pokreću vibracije iz zvučnika.

Dakle raspored hardvera je važan, ali i jačina koju korisnik izabere kada razgovara preko slušalica – alati kao što je EarSpy su manje efikasni kad se ispoštuju sve mjere bezbjednosti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Bleeping Computer/PC Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...