U izdanju zvorničke „Eurografike“ iz štampe je izašla monografija Javne ustanove „Banja Dvorovi“ pod naslovom „Dvorovi – voda života i zdravlja“ autora Tihomira Nestorovića i Miomira Filipovića Fiće.

Recenzent Dr Predrag Tojić ovu publikaciju nazvao je „rapsodijom preduzimljivosti Dvorovljana“.

– Autori su u centar svoje naracije stavili Dvorovljane, njihove vjekovne poduhvate kojima su svoje naselje i život doveli do današnjeg zavidnog postignuća, upravo harmonije koju čovjek stvara između sebe i svega onoga što mu priroda daje“ – napisao je Dr Tojić.

Veliko sembersko selo Dvorovi ima pravi Božiji dar – geotermalnu vodu, zbog koje je i izgrađena JU “Banja Dvorovi“, sada nadaleko poznata zdravstvena i turistička ustanova.

Sredinom prošlog vijeka u Dvorovima je tražena nafta, ali je iz bušotine šiknula vrela voda – neslućeno bogastvo.

Vidoviti Dvorovljani postali su akteri nastajanja banje i nosioci razvoja sela. Bili su to paradnici u ešalonima pobjednika. Radili su za svoje selo, ne misleći na vlastitu materijalnu korist. Bili su spona onoga blagodatnog što izlazi uiz zemlje – geotermalne vode.

Takvi su i sadašnji Dvorovljani. Ime njihove banje prešlo je davno međe ovoga sela, Semberije, Republike Srpske i okolnih krajeva.

Banja i Dvorovi su jedno – neraskidivo su povezani, pa su zato autori, osim o vodi života i zdravlja, pisali i o svekolikom životu ovoga sela, ali i Semberije.

„Banja Dvorovi“ je postala ooznato lječilište, turistički i sportski centar. Taj spoj preduzemljivosti mještana i blagotvorne vode učinili su da su Dvorovi postali varošica, ujedno i riznica zdravlja, opstanka i postojanja svega i svakoga u ovoj ravnici.

Prvo predstavljanje knjige „Dvorovi – voda života i zdravlja“ biće u četvrtak 30. maja u Hotelu „Sveti Stefan“ sa početkom u 19.00 časova.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име