Duška Mitrović iz Labucke kod Lopara predstavila MAJEVIČKI SIR u “Šarenici“ na RTS 1 (foto,video)

Datum:

Share post:

Petočlana porodica Mitrović iz Labucke kod Lopara dokaz je da složne i vrijedne ruke mogu sve da postignu.

Duška i Milan sa troje djece, Draganom, Davorom i Marijom, obrađuju 100 dunuma, a u svojim šljivicima godišnje uberu vagon šljiva.

Kućni budžet dopunjavaju i proizvodnjom sira.

Ovaj posao, uz pomoć ukućana, uglavnom obavlja domaćica Duška. Pet krava na farmi, kaže ona, dnevno proizvedu 40 litara mlijeka, koje završi u sirevima raznih oblika i ukusa.

Tako je i u emisiji „Šarenica“, koja se emituje na prvom programu Radio-televizija Srbije predstavljena je Poljoprivredna zadruga „Zarac“ i poljoprivredno gazdinstvo porodice Mitrović iz sela Labucka kod Lopara sa lepezom svojih proizvoda.

O vrstama sireva, koji proizvodi na Majevici, načinu pripreme i tradiciji voditelji Ana Babić i Slobodan Šarenac su razgovarali sa Duškom Mitrović, koja se pomenutim poslom bavi već 14 godina.

Duška Mitrović iz sela Labucka kod Lopara je u emisiji ’’Šarenica’’ predstavila svoj majevički dimljeni sir.

Duška ističe da su majevičani dobi domaćini i dobri ljudi te da takođe obožavaju sir zarac koji ona proizvodi i po kome je Majevica već poznata.

’’Sir smo geografski zaštitili, tako da uskoro imamo riješen i proces brendiranja, a procesom proizvodnje sira se bavim od 2010. godine’’, ističe Duška Mitrović.

’’Takođe sve godine od tada sam se trudila da sve bude ljepše i bolje jer ovo porodična tradica koju sam preuzela od svoje svekrve, tako da se uvijek trudimo da imamo nešto novo, sir zarac ima tri ukusa – klasični (bije luk, sudžuk, papriku),  imamo i majevički dimljeni sir masni sa više ukusa, a sve ovo ne bi mogla bez supruga i djece koji mi konstantno pomažu jer je ovo naš porodični biznis’’, nastavlja Duška koja je gostujući u Šarenici u narodnoj nošnji – haljini se zahvalila i kreatorki iste Borki Vlačić.

Duška ističe da je sir neizbiježan za našu trpezu te se može i da se koristi uz mnogobrojna i za mnogobrojna jela.

”Pravim sireve koji se najviše traže na našem području, to su prije svega mladi sir, masni i dimljeni. Majevička tradicija su zarčevi, dimljeni sirevi sa bijelim lukom, tucanom paprikom. Ovi sirevi suše se isključivo na drvima, a pri tom se moraju birati “mekša” drva koja nemaju jak dim, jer ako je jaka vatra, sir se presuši pa ne valja” kaže Duška.

Za više od dvadeset godina života na selu Duška je stekla rutinu, ali i vjerne kupce kojima robu dostavlja na kućnu adresu. Iako joj radni dan nekada traje od sedam ujutru pa do poslije ponoći, ovaj posao, kaže, nikada ne bi mijenjala za rad u firmi. Stiže da se posveti djeci, ali i sebi. Uvek je dotjerana, a radi i nadogradnju noktiju.

– Željela sam da razuvjerim sve koji su mislili da, ako živim na selu i pravim sireve ništa drugo ne mogu i ne umijem da radim. A selo nije više kao što je bilo. Sve je modernije i sve više domaćica koje prate trendove kao što su uvijek lijepi i dotjerani nokti. Željela sam to da naučim i uspjela sam – kaže kroz smjeh Duška.

Majevički sir i rakija koje proizvode Mitrovići, osvojili su su tržište i zapaženi su na domaćim sajmovima, ali i u inostranstvu. Kako kažu, domaće i prirodno je sve traženije. Dobar glas daleko se čuje, a dobra roba uvijek nađe kupca. Da je to tako, dokaz su njihovi proizvodi koji se nalaze na trpezama širom svijeta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...