DRAGANIĆ, AD „GRAD“: Nakon tri loše poslovne godine, preduzeće AD „Grad“ ostvarilo pozitivan finansijski rezultat (video)

Datum:

Share post:

Direktor preduzeća AD “Grad”, Ratomir Draganić, danas je održao konferenciju za medije, na kojoj je predstavio rad preduzeća u proteklih godinu dana. Naime, nakon tri loše poslovne godine, sa manjkom, preduzeće AD “Grad” ostvarilo je pozitivan finansijski rezultat.

“Na funciju vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća postavljen sam 16. avgusta 2022. godine. Stanje u kojem sam zatekao firmu nije bilo dobro. Osam mjeseci neuplaćenih doprinosa za radnike, u iznosu oko 320.000 KM, ali i veliko kreditno zaduženje, sa mjesečnom ratom od 29.800 KM, koliko ona iznosi i danas. Od tih kredita, koji su dizani prije mog dolaska u preduzeće, ništa nije investirano da bi se mogla ostvariti nova dobit za preduzeće. Dio sredstava se mogao, ipak, uložiti u kapitalne investicije. Bio je to i period pandemije virusa korona, što je usložnjavalo tadašnje poslovanje. Tadašnji dug prema dobavljačima iznosio je oko dva miliona KM. Održao sam sastanak s radnicima i insistirao sam na zajedničkom i odgovornom radu. Veliki broj radnika me poslušao i mi smo 2023. godinu završili s pozitivnim finansijskim rezultatom. Preduzeće je pozitivno poslovalo u 2019. godini, sa ostvarenih 8.269 KM dobiti, već u 2020. godini ostvaren je negativan finansijski rezultat sa 430.000 KM manjka, čemu je  u velikoj mjeri kumovala i korona. U 2021. godini ostvaren je minus od 171.706 KM, u 2022. godini  minus od 291.585 KM. Mi smo sada, u 2023. godini, po prvi put nakon tri godine, ostvarili pozitivno poslovanje u iznosu od 55.420 KM. To je za nas ogroman pomak u odnosu na stanje koje sam zatekao u avgustu 2022. godine”, istakao je Draganić.

Ovom prilikom, Draganić je takođe istakao i da su izmirene sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa prema državi, kao i da su redovno isplaćivane plate radnicima.

“Sada se redovno izmiruju  obaveze prema dobavljačima, a povećali smo prihod  i na kvantaškoj pijaci i u hali A, gdje se nalaze poslovni prostori za iznajmljivanje. Učetvorostručili smo prihod za iznajmljivanje sportske sale. Ranije se sportska sala izdavala za 1.000 KM mjesečno. Vratili smo salu, zaposlili tri radnika i ostvarili četiri puta veći prihod. Ukoliko se budemo domaćinski odnosili prema imovini kojom raspolažemo, možemo ići samo naprijed. Mi smo prihode u ovoj godini povećali za oko 460.000 KM, dok smo rashode povećali za nešto više od 80.000 KM. Zbog toga smo i ostvarili pozitivan finansijski rezultat. Nismo mijenjali cijene zakupa prostora u hali, kao ni izložbenog prostora u okviru sajma “Interagro”, niti u okviru Pantelinskog vašara. Uprkos tome, ostvarili smo veći prihod. Za Pantelinski vašar u 2022. godini naplatili smo 41.000 KM, dok smo u ovoj godini od zakupa prostora naplatili 65.800 KM. Domaćinskim radom i ophođenjem prema poslovanju, prihodima i rashodima, može se napraviti dobar rezultat”, kaže Ratomir Draganić.

On je naglasio i da je prihodu koji je ostvaren, doprinijeo i dobar poslovni rezultat ostvaren i na sajmu “Interagro”. Naime, na sajmu su prodata 44 traktora, 160 priključnih mašina, uz oko 120 zaključenih ugovora. Na takav rezultat uticao je i podsticaj Vlade Republike Srpske za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, kao i ugovor o saradnji sa Vladom Mađarske.

“Sajam “Interagro” je dobio visoke ocjene i postaje definitivno najbolji sajam u BiH. Uz sve navedeno, nismo otpuštali radnike, iako imamo višak zaposlenih. Najlošija i najnepopularnija mjera bi bila otpuštanje radnika i mi nismo za njom posegnuli. Nastojimo da  obezbijedimo poslove za sve radnike i nadam se da ćemo u narednoj godini ostvariti još bolji poslovni rezultat”, kaže Draganić.

Govoreći o Sajmu, Draganić je istakao da su sebi dali još jedan zadatak, a to je da Sajam “Interagro” u 2024.godini bude “rame uz rame” sa hrvatskim poljoprivrednim sajmom i poljoprivrednim sajmom u Novom Sadu.

Draganić je izrazio nadu da će u narednoj 2024.godini, uz podršku kolega, radnika i saradnika, poslovni rezultat biti mnogo.

N kraju, Draganić je iskoristio priliku da svim saradnicima i građanima Bijeljine, Republike Srpske poželi srećne novogodišnje i Božićne praznike.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uspješno izvedena pokazna vježba “Spasavanje 24 – Bratunac” (foto)

U Bratuncu je juče uspješno izvedena pokazna vježba „Spasavanje 24 - Bratunac“, koju je Republička uprava civilne zaštite...

DODIK NAKON SASTANKA SA BLANAROM “BiH u EU može samo bez Šmita i stranih sudija” (foto)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Slovačke Jurajem Blanarom da je...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

Dvanaest beba rođeno je u Banjaluci, po četiri u Bijeljini i Gradišci, u Zvorniku tri, po dvije u...

VRIJEME DANAS toplo i promjenljivo oblačno

Ujutru i prepodne umereno do pretežno oblačno, oko reka i po kotlinama ponegde magla. Na jugu i krajnjem...