Doktor Milan Todorović, načelnik Odjeljenja za hirurške grane bijeljinske Bolnice „Sveti Vračevi“ bio je gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini. Doktor je pričao o hirurškim radionica u Bijeljini koje su okupile veliki broj hirurga i iskoristio priliku da najavi sljedeći u aprilu u Bijeljini.

„Radionice su značajne zato što, sve procedure koje smo mi učili na tim „workshopima“ su sad trenutno u funkciji. Znači, prvi „workshop“ je bio za totalni ekstrapertonalni pristup za laparoskopsko rješavanje preponskih kila – mi smo do sad uradili 280 operacija. Sljedeći „workshop“ je bio E-TEP za te ventralne kile – imamo blizu sad 70 operacija. Zatim imali smo kolorektalni „workshop“ sa dr Jorgos Perosom iz Wintertura – imamo skoro 80 ili 90 laparoskopcija operacija, ako ne već sad i preko 100, to su neki malo stariji podaci“, rekao je dr Todorović i najavio sljedeći „workshop“ početkom aprila.

„Sljedeći „workshop“ ćemo napraviti najvjerovatnije sa Udruženjem hirurga Republike Srpske i to će doći na doktor, mogu sad nezvanično da najavim, doktor Predrag Andrejević sa Malte, koji živi i radi na Malti i koji je član Evropskog udruženja hirurga, kao i član edukativnog komiteta. On će nam pričati, i napraviti neku radionicu, oko laparoskopskog zbrinjavanja akutnih stvari što smo pričali – da li će biti krvarenja, perforirani ulkus kad pukne čir, tako reći, upale slijepog crijeva, perforacija debelog crijeva… gdje ćemo zbrinuta hitna stanja u hirurgiji koja se mogu izbriniti laparoskopski. Cilj tih „workshopa“ je da mi napravimo i naučimo te procedure. Kada smo počinjeali sa kilama, prvu operaciju je napravio naš mentor, doktor Radovanović, a sljedeću operaciju sam radio ja, pa sljedeću kolega, uz njegovu asistenciju. Tako da smo već tad počeli da radimo samostalno i onda u dogovoru s njim smo, kad smo imali neke nedoumice, pričali i polako smo napravili da je to danas rutinska operacija kod nas“, istakao je dr Todorović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име