U JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina dozvoljeno je prisustvo porođaju porodiljine osobe od povjerenja, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini dr Milivoje Pelemiš, načelnik Odjeljenja za ginekologiju.

„Do sada je najčešće to bio supružnik, ali osoba od povjerenja može biti bilo koja osoba koju porodilja odabere. Prisustvo porođaju je u našem porodilištu besplatno, ali zahtjeva poštovanje određene administrativne procedure. Na protokol uprave Bolnice, osoba od povjerenja najprije predaje Zahtjev za prisustvo porođaju, nakon čega se donosi istoimena Odluka. Osoba od povjerenja se pri ulasku u Porodilište obavezuje da poštuje pravila ponašanja i kućni red naše bolnice sa čime će je detaljno upoznati naše osoblje“, objasnio je dr Pelemiš.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva su bila pozitivna, kada je porođaju prisustvovala osoba od povjerenja.

„Bolnica i Ginekološko-akušersko odjeljenje se trude poštovati pravila savremenog vođenja porođaja, pri čemu se na sve nama dostupne načine ovaj važan čin porodiljama olakšava, uz našu istovremenu brigu o porodilji i novorođenčetu. Prisustvo osobe od povjerenja u većini slučajeva pozitivno utiče na psihu trudnice, ali moramo naglasiti da i porodiljina pratnja treba biti psihički spremna na čin porođaja, jer se često dešava da od uzbuđenja zbog rađanja novog života osobi od povjerenja pozli, što nama u radu predstavlja značajnu otežavajuću okolnost, jer za sobom povlači adekvatno medicinsko zbrinjavanje osobe od povjerenja“, zaključio je dr Pelemiš za Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име