DR MIRICA STOJSAVLJEVIĆ: Sunce je naš prijatelj ili najveći neprijatelj – na nama je da odlučimo

Datum:

Share post:

Prekomjerno izlaganje sunčevim zracima, posebno u najtoplijem dijelu dana  ili redovni odlasci u solarijum mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. 

Jedan od najmalignijih tumora kože je MELANOM, a najveći rizik za nastanak jeste upravo nekontrolisano izlaganje ultravioletnim sunčevim zracima. 

Dr Mirica Stojsavljević, Šef odsjeka za dermatovenerologiju u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ ističe da se prilikom izlaganja suncu u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima obavezno koristi krema sa zaštitnim faktorom 50, a da se u periodu od 11 do 16 časova izbjegava boravak na suncu. 

„Svaka promjena na mladežu – boja, debljina, dimenzija, depigmentacija, krvarenje, ili svrab zahtijeva dermatološki pregled.  Od prošle godine u našoj ustanovi radimo dermoskopiju, zahvaljujući sadašnjem menadžemntu, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem koji je  prepoznao značaj rane dijagnostike karcinoma kože“, kaže dr Mirica Stojisavljević. 

JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ posjeduje najsvremeniji dermoskop, visokosofisticirane tehnologije koji ima mogućnost povećavanja lezija na koži do 200 puta. Dermoskopski pregled daje uvid u stanje promjena na koži, da li se radi o benignim promjenama,  mladežima sa visokim rizikom ili o melanomima, odnosno, uopšteno o karcinomima kože.  

„Za godinu dana uradili smo više od 500 deremoskopskih pregleda  i otkriveno je nekoliko desetina bazocelularnih karcinoma i tri do četiri melanoma u ranom stadijumu.  Melanom ispod 1 mm debljine ima dobru prognozu“, kaže dr Mirica Stojisavljević.

Rizične grupe su:  osobe sa fototipom kože 1 i 2, osobe koje u ličnoj ili porodičnoj anamnezi imaju neki oblik karcinoma kože, osobe koje imaju dosta mladeža na koži, a posebno mladeža sa visokim rizikom, 

„Uporeba solarijuma je jako štetna, rizik za pojavu melanoma povećava se na 75 %“, poručila je na kraju dr Mirica Stojisavljević. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: JZU Bolnica „Sveti Vračevi“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Mještani Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine ujedinjeni oko dobrih dijela u Vaskršnjem postu

Za vrijeme Vaskršenjeg posta, veliki broj hrišćana pridržava se posta, kada je riječ o hrani, međutim, manji je...

DODIK: Cvijanović na pravi način prezentovala stavove Srpske

Željka Cvijanović je na pravi način prezentovala stavove Republike Srpske na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a. - Vidljivo je i...

GRADONAČELNIK PETROVIĆ: Skupština usvaja samo one tačke u kojima pronađe interes – NISMO ISTI

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, pričao je o odnosu sa odbornicima Skupštine Grada...

LOPARE: Savić potpisao u Novom Sadu Ugovor vrijedan 136.000 KM za rekonstrukciju vodovoda u Priboju

Rado Savić načelnik Opštine Lopare sa saradnikom Mirkom Nikolićem je boravio u Novom Sadu gdje je razgovarao sa...