Dr MIODRAG FEMIĆ: Neko mora da snosi ODGOVORNOST zbog situacije u UKC Banjaluka

Datum:

Share post:

U utorak je Strukovni sindikat doktora medicine RS u Bijeljini organizovao konferenciju za novinare povodom stanja u vezi sa provođenjem mjera za reagovanje na pojavu Covid-19 u JZU RS, a naročito u JZU UKC RS i bolnicama RS.

Predsjednik sindikata prim. dr Miodrag Femić, naveo je da je sindikat bio prinuđen da sazove konferenciju zbog ružnih reakcija od strane predstavnika Kliničkog centra Banjaluka i zbog, kako on kaže, njihovog iznošenja neistina.

 
„Mi smo jedini koji smo ustali i progovorili u zaštitu svih zdravstvenih radnika RS, ne samo Kliničkog centra. U proteklom periodu smo imali pitanje zašto se pojavljuje toliko zaraženih slučajeva u Kliničkom centru. Ja sam u emisiji „Izazovi“ razmišljao da li da uopšte pokrenem to pitanje, s obzirom da sam znao kakav će odgovor sa druge strane biti, a i znam koje me konsekvence čekaju od druge strane. Međutim, pošto sam ljekar, zdravstveni radnik i moja primarna funkcija u Strukovnom sindikatu je da zaštitim svoje članove i sve ostale ljekare, sestre i pacijente, iznio sam činjenice koje su mi dale kolege i koleginice koji su zaposleni u Banjaluci, ne samo u Kliničkom centru“, rekao je Femić.

Femić je istakao da je nakon toga uslijedila očekivano burna reakcija, ali da je došlo do zamjene teza.

„Došlo je do zamjene teza i stava da su za izbijanje zaraze, odnosno Covid-19 u Kliničkom centru, krivi zdravstveni radnici, što oštro demantujem. Vi ste svjedoci da je u zadnja tri do četiri dana, od onog petka kako sam to u emisiji „Izazovi“ rekao, činjenično stanje izašlo u javnost. Izašle su činjenice koje govore u prilog onome što sam rekao, što sam imao moralnu obavezu da kažem i to se i dan danas potvrđuje“, naveo je Femić.

Predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata, doktor Goran Bjeković iznio je informacije vezane za situaciju u UKC Banjaluka (http://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//13411.dr-goran-bjekovic-ko-ce-ici-u-zatvor-zbog-oboljelih-u-ukc-banjaluka.html), a Femić dodao da sada imamo povećan broj zaraženih osoba i u Doboju.

 
„Ono što se dešava u ovom periodu je da je povećan broj zaraženih u Doboju, kako ljekara i sestara, tako i preko 20 pacijenata. Zato je resorni ministar bio u Doboju i naredio da se izvrši istraga. Doktor Stanić je dao jedan dobar prijedlog ministru zdravlja i mi ga objeručke podržavamo. On je tražio da se oformi komisija i da se uzmu trake, video-nadzor i da se tačno vidi da li su u Kliničkom centru stvarno krivi medicinski radnici, odnosno sestre kao što kažu, da li su imali opremu ili ne, da li su je nosili itd. Po informacijama koje mi imamo, pisanim dokazima, sve ovo što smo rekli je prava situacija“, naveo je Femić.

Advokatska kuća iz Banjaluke će pokrenuti krivične prijave protiv predstavnika Kliničkog centra
Predsjednik sindikata je istakao da je razočaravajuće što se direktor Kliničkog centra bavi sindikatom, umjesto da napravi kvalitetnu reorganizaciju i da ispoštuje protokole.

„On se sada bavi sindikatom, odnosno predstavnicima i našim članovima sindikata i sestrinskog sindikata, tjerajući ih preko načelnika odjeljenja da se iščlanjuju i na taj način on vrši krivično djelo. Jedna advokatska kuća iz Banjaluke se ponudila da besplatno pokrene krivične prijave protiv direktora Kliničkog centra i njegovih saradnika zbog propusta i zbog ugrožavanja ljudskih sloboda, sindikalnih sloboda članova strukovnog sindikata sestara i ljekara. Prvo će biti poslat zahtjev predsjedniku Kriznog štaba da se utvrdi odgovornost zašto je došlo do ovog propusta i direktoru Kliničkog centra da nam dostavi reverse koliko je dao rukavica, maski i zaštitnog materijala svakom zdravstvenom radniku. Po Zakonu, on mora da da revers, jer je to jedini način da radnik ne može da kaže da nije dobio opremu ukoliko je dobio“, izričit je Femić.
On je istakao da su primorani da se ponovo obrate Briselu i da to internacionalizuju.

„Žao nam je što moramo tako, ali vidimo da ovdje vlada zakon jačeg, a ne zakon struke. Mi smo primorani na to. Ovo nije prvi put da se dešavaju ove situacije kad je u pitanju sindikat, ovo je prvi put da ovako se drastično i neodgovorno nastupi u životnoj opasnosti za sve nas. Mislim da je to vrlo bahato i neodgovorno. Sve činjenice koje sam iznio su se potvrdile i apsolutno imam i moralno i ljudsko pravo i ispred vas i ispred svih kolega da kažem da je to vrlo neodgovorno i neko mora da snosi odgovornost. Ko god govori istinu najgore prolazi, ali sve što radimo, radimo da bismo prvo vas sačuvali, a vi nas, tako da imate povjerenja što se tiče toga“, naveo je doktor.

Zdravstveni radnici su u strahu od otkaza
Na pitanje novinara zašto se niko od njihovih kolega iz Banjaluke do sada nije pobunio na takvu situaciju, Femić je odgovorio da je to iz straha.

„Direktor Kliničkog centra je napravio tiraniju zdravstvenim radnicima u Kliničkom centru i niko ne smije da se pobuni. Imamo mi ko hoće da izađe, nikakav problem nije. Kad dođe ta situacija, ima ko će izaći i reći i potvrditi sve ovo što vam govorimo. Izgovor kolega je imam djecu, imam kredit, imam ovo, imam ono, jer ih on ucjenjuje otkazima. Međutim, mi smo organizacija kojoj oni pripadaju. Mi smo ti koji smijemo da izađemo. Njihova obaveza je da nam daju podatke i oni su nam ih dali. Velika bi bila sramota da smo kolega Bjeković i ja, koji smo na čelu organizacije, prećutali te podatke. Ja ne mogu da ružim kolege niti da im uzimam za zlo taj strah. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, samo neko ima malo više ili malo manje petlje“, objasnio je Femić.

Kako je i sam rekao, doktor Bjeković i on su na funkciji koja sa sobom nosi odgovornost i oni moraju da kažu sve što se dešava, a ne da kriju. Femić je zamolio zdravstvene radnike da ne nasjedaju na provokacije, već da rade svoj posao.
„Sve što im ne bude jasno, mogu da se obrate sindikatu. Mi u svom sastavu imamo sve eminentne stručnjake i ljude koji po tom pitanju sve znaju. Na raspolaganju smo 24 časa kako pravno, tako i stručno. Kako mi to kažemo, dežuramo. Imamo krizni štab, imamo sve što nam je potrebno i možemo da reagujemo i reagovaćemo na svaku informaciju koju budemo dobili“, naveo je Femić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ I LUKIĆ: Pojačati inspekcijske kontrole prometa životinja pred praznike (foto)

Danas je u Bijeljini održan sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje su predstavljali pomoćnik ministra Negoslav...

“SRPSKA TE ZOVE“: U Banjaluci veliki narodni miting zbog rezolucije o Srebrenici

U Banjaluci, na Trgu Krajine, u četvrtak, 18. aprila, biće održan veliki narodni miting na kojem će biti...

U Bijeljini sutra OTVARANJE NOVE Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ (foto)

Svečano otvaranje nove Angio sale u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina biće održano sutra u utorak, 16.04.2024. godine. Svečana...

VLADAJUĆA KOALICIJA U SRPSKOJ: CIK BiH neće provoditi izbore u Srpskoj – ide Izborni zakon RS

Lokalni izbori u Republici Srpskoj će se sprovesti po Izbornom zakonu Republike Srpske koji će biti usvojen na...