Trudiću se da se ravnomjerno razvijaju sva odjeljenja i službe

Rješenjem Vlade Republike Srpske, 11. aprila tekuće godine, primarijus dr Mikajlo Lazić, imenovan je za v.d. direktora Bolnice. U ovoj zdravstvenoj ustanovi radi od 1999. godine, a građani Bijeljine ga cijene i kao čovjeka i kao izuzetnog stručnjaka u oblasti dječije hirurgije. S obzirom na preuzimanje funkcije v.d. direktora, značajno je naglasiti da, prema riječima prim. dr Lazića, medicinski dio posla, odnosno dječija hirurgija, neće biti uskraćena za njegovo angažovanje, jer, kako je naglasio ,,ne odriče se medicinskog dijela posla zarad funkcije”.

-Bijeljinska Bolnica sa  osam odjeljenja i jedanaest službi, svakodnevno je u službi naših građana, a zaposleni nastoje da naši pacijenti konstantno imaju kvalitetnu medicinsku zaštitu. Moram dodati da na pojedinim odjeljenjima imamo i povećan obim posla, ali sve uspješno rješavamo, jer pacijenti su nam na prvom mjestu. Liste čekanja su kao i u prethodnom periodu. Na hiruškim granama situacija je takva da i nema liste čekanja, dok se na internističkim granama, gdje imamo veliki broj subspecijalnosti, događa da postoje čekanja na pregled kod kardiologa, ali su najčešće u pitanju kontrolni pregledi. Naglašavam da sve što je hitno, tako se i rješava. Ovim putem želim da izrazim zahvalnost prof. dr Lazaru Angelkovu, profesoru dr Nikoli Taniću, profesoru dr Draganu Sagiću, dr Draganu Martinoviću i svim drugim konsultantima iz oblasti kardiologije, urologije, dječije hirurgije itd.

Bolnica je postala prepoznatljiva po razvoju Odjeljenja za internističke grane i pejsmejker centru.
-Dugujemo veliku zahvalnost profesoru Angelkovu što je u našem timu, jer se radi o vrhunskom stručnjaku. Zahvaljujući njegovom angažmanu, lideri smo u elektrofiziologiji na prostoru Republike Srpske i cijele BiH. Bitno je istaći da će uskoro i druga angiosala biti završena i u funkciji za elektrofiziologiju, tako da će i u toj oblasti biti povećan broj intervencija. Takođe, moram da istaknem da u našu ustanovu dolaze pacijenti ne samo sa područja Republike Srpske i FBiH, nego i iz Srbije i da smo kardiologiju izdigli na jedan respektabilan nivo. Ono što ne treba zaboraviti je činjenica da je u mandatu tadašnjeg direktora, profesora dr Siniše Maksimovića, 2014. godine otvorena prva angio sala u Bijeljini, a inače je bila druga po redu u Republici Srpskoj, posle Banja Luke i da je sve vrijeme bila u funkciji. Protekle četiri godine angio sala je u funkciji 24 sata svih 365 dana, što je uspjeh ove zdravstvene ustanove. Dolaskom profesora Angelkova počeo je sa radom i pejsmejker centar sa aplikacijom pejsmejkera i elektrofiziologija, čime smo zaokružili rad kardiologije.

Kakva je situacija sa drugim odjeljenjima?
-Hirurgija u našoj ustanovi je izuzetna. Imamo mladu ekipu doktora, koja u saradnji sa  starijim kolegama, kako to volim reći, “senior doktorima”, koji su svoje znanje i vještine prenijeli i prenose na njih, čine da smo ponosni i na ovu granu medicine. Značajan je broj vrsnih hirurga koji rade u bolnici, a moram istaći i da imamo odličnog specijalistu dječije hirurgije dr Branku Dakić koja je izuzetan i doktor i saradnik. Trebalo bi mnogo prostora da se navedu sva imena, ali znam da se niko od njih neće uvrijediti što to ne činim. Pored hirurgije, Odjeljenje oftalmologije je izuzetno prepoznatljivo po kvalitetu rada i gdje se godišnje uradi više od 1. 200 operacija katarakte, kao i drugih oftalmoloških intervencija. Takođe, Odjeljenje ORL (uho, grlo, nos), vidno je unaprijeđeno, a ništa manje i ostala odjeljenja, kao što su ginekologija i akušerstvo, pedijatrija, pulmologija i neurologija. Sa pozicije direktora ću se truditi da se ravnomjerno razvijaju sva odjeljenja i službe, kako bismo našim pacijentima pružili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Ono što moram naglasiti je da je anesteziologija srce bolnice i uprkos činjenici da je određen broj anesteziloga svojevremeno napustio bolnicu, uspjeli smo da održimo kontinuitet rada službe. Naravno, bili bismo zadovoljni kada bi se vratili u našu ustanovu, a već imamo određene pregovore.   

Da li postojeći kapaciteti zadovoljavaju potrebe nesmetanog rada?
-Objekat tzv. nove bolnice je otvoren 2013. godine i tada je zadovoljavala prostorne kapacitete. Prije nekoliko godina, zbog realnih potreba,  objekti nekadašnje bolnice su preinačeni u polikliniku, a s obzirom da medicina svakodnevno napreduje, nažalost, povećava se i broj pacijenata, postojeći kapaciteti već zahtijevaju proširenje. Nadam se da će se steći uslovi za proširenjem prostornih kapaciteta, jer bijeljinska bolnica sa 12. 000 metara kvadratnih, prerasta potrebe koje nameće savremena medicina.

Kakva je saradnja sa resornim ministarstvom, Fondom zdravstvenog osiguranja i Gradskom upravom?
-Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom rada i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i sa Fondom zdravstvenog osiguranja. Bilo bi dobro kad bih mogao reći da je tako i sa gradskim strukturama, ali u Bijeljini to nije slučaj. Bez obzira što gradske strukture nemaju obavezu prema Bolnici, ova zdravstvena ustanova je ustanova svih nas, bez obzira da li je u pitanju lokalna ili republička vlast, jer ovdje se liječe naši građani. U ovoj ustanovi rade vrijedni ljudi, dobri doktori i dobro medicinsko i nemedicinsko osoblje, a svi mi zajedno smo tim koji je u službi pacijenata.

Da li imate dovoljno sanitetskih vozila i kakva je saradnja sa Helikopterskim servisom RS?
-Za sada imamo zadovoljavajući vozni park, ali s obzirom u koje svrhe i koliko se sanitetska vozila koriste, uvijek ga treba obnavljati. Trenutno je u planu nabavka jednog kompletno opremljenog snitetskog vozila, zahvaljujući programu Ministarstva zdravlja, što će nam svakako mnogo značiti.  Saradnja sa Helikopetskim servisom takođe je dobra, a moram da naglasim da se ovaj servis koristi u vanrednim, odnosno, hitnim situacijama.

Nastavlja li se saradnja sa drugim zdravstvenim ustanovama?
-Naravno. Nastavljamo saradnju sa svim zdravstvenim ustanovama kao i u prethodnom periodu, a takođe i sa edukacijama naših kadrova, jer medicina iz dana u dan napreduje, a mi imamo cilj da pratimo sve medicinske trendove u liječenju naših pacijenata. Našim građanima želim dobro zdravlje, a mi smo tu da im pomognemo kad god je to potrebno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име