DR BOJAN STEVIĆ: Potrebno je raditi na prevenciji i razmišljati o potencijalnoj bolesti cijelu godinu, a ne samo u toku Evropske sedmice borbe protiv raka grlića materice

Datum:

Share post:

Povodom Evropske sedmice prevencije raka grlića materice, medijima se obratio dr Bojan Stević, doktor medicine-specijalista ginekologije i akušerstva, načelnik Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije Doma zdravlja Bijeljina, kako bi apelovao na žene da je prevencija veoma bitna kada je i ova bolest u pitanju i da je potrebno o tome da se priča tokom cijele godine.

„Uvijek želim da istaknem da se o karcinomu i prevenciji karcinoma grlića materice ne vodi samo briga i apostrofira kad je Nedjelja borbe protiv karcinoma, nego da se o tome razmišlja cijelu godinu. Dom zdravlja apeluje da se o karcinomu grlića materice vodi briga i razmišlja cijelu godinu i da je karcinom preventibilan ukoliko se na vrijeme okrije i izlječiv u preko 95% slučajeva. Svi naši apeli idu ka ženama da bi one vodile računa o svom zdravlju i jednom godišnje posvetile sebi „pola sata“, uradile redovan ginekološki pregled. On podrazumijeva uzimanje brisa na Papanikolau, zatim HPV tipizaciju koja je jedan od osnovnih, odnosno glavnih faktora u nastanku karcinoma grlića materice, odnosno nosioci HPV tipizacije. Treći segment je kolposkopija – pregled koji podrazumijeva mikroskopsko uvećanje grlića materice, vulve i vagine. Ta tri segmenta čine neki zlatni standard u prevenciji karcinoma grlića materije“, rekao je dr Stević.

Ukoliko je sve to uredno, žena je mirna što se tiče karcinoma grlića materice. Dr Stević kaže da je ovaj karcinom najrasprostranjeniji kod ženske populacije, poslije karcinoma dojke i, nažalost, ubica broj dva.

„Prema statistikama, u Srbiji su prošle godine svaki dan preminule po dvije žene od karcinoma grlića materice, a novooboljelih je oko 1.000. Takva je otprilike statistika i za Republiku Srpsku, odnosno BiH. Moram da kažem da iz godine u godinu postepeno svi ovi naši napori urode plodom – poveća se broj Papa briseva godišnje. Moram da pohvalim i Dom zdravlja da smo prošle godine radili edukaciju i apel za redovno kontrolisanje, a uradili smo i 380 preventivnih Papa briseva na terenu, obišli smo 18 sektorskih ambulanti. Mi to radimo kontinuirano svake godine – izlazimo na teren i prilazimo našim sugrađankama, idemo im na „kućni prag“ kako bismo ih animirali da dođu i odrade barem Papa bris koji će nam dati smjernice za dalje liječenje. Ukupno smo odradili oko 3.200 Papa briseva prošle godine plus preventivni pregledi. Odradili smo 600 kolposkolpskih pregleda na digitalnom kolposkopu koji je jedan od najsavremenijih u Evropi i mi ga jedini imamo u RS, bar do kraja prošle godine je tako bilo. Pregled je bezbolan i traje tri minute. Nakon toga se detektuje da li imaju neke sumnjive promjene na grliću koje zahtjevaju dalji tretman i liječenje“, objasnio je dr Stević.

Kako kaže, bitno je naglasiti da, ukoliko se na vrijeme otkrije neka promjena, ona može da se istretira i da se žena izliječi.

„Zbog toga i jeste apel u prevenciji. Prevencijom sprečavamo i dalje liječenje, traume, zračenja i sve ono što se radi ako se na vrijeme ne otkrije, a samim tim se smanjuju troškovi liječenja. Prošle godine, pored Papa briseva, uradili smo i preventivne ultrazvučne preglede male karlice u cilju prevencije karcinoma tijela materice, odnosno endometrijuma i karcinoma jajnika i tu smo imali oko 300 pregleda u okviru sektorskih ambulanti. Prošlu godinu smo radili dosta na prevenciji. Oko 10% preventivnih pregleda su bili patološki nalazi papa briseva i oni su po protokolima istretirani. Poenta priče vezane za karcinom grlića materice je da se kontinuirano cijelu godinu vrši apel, edukacija pacijenata da vode računa o zdravlju, a ne samo kada dođe Nedjelja borbe protiv karcinoma i onda se svi sjetimo. To je loša praksa koju moramo da mijenjamo“, istakao je doktor.

On je još naveo, da bi u toku ove godine trebala da počne vakcinacija HPV vakcinom.

„Značajno je istaći da je to dobra stvar, da se djevojčice od devet do 13 godina vakcinišu i tako zaštite od HPV virusne infekcije i da se kasnije zaštite od eventualnog zaražavanja HPV. Vakcinacija se sprovodi od 2006. godine i nisu zabiljećeni neželjeni efekti same vakcine, tako da se nadam da će u toku ove godine preko Ministarstva zdravlja biti i kod nas organizovano“, zaključio je dr Stević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BUDŽETSKA INSPEKCIJA: Stanivuković nezakonito realocirao 11 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tokom 2022. godine donio je 93 rješenja o realokaciji sredstava koje su u suprotnosti...

DODIK SA PETRUŠEVOM: I pored velikih pritisaka, ostajemo predani dobrim odnosima sa Rusijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu. Na forumu učestvuju...

Predsjednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije...

PET MAGAZIN: Da li psi mogu da prepoznaju svoju rasu

Mnogi vlasnici će reći da njihov nemački ovčar u parku nepogrešivo prilazi drugom nemačkom ovčaru, baš kao što...