DOŽIVJELA INFARKT, PA KRENULA DA SE PORAĐA Ljekari se našli pred NEMOGUĆOM SITUACIJOM, a onda uspjeli da IZVEDU ČUDO

Datum:

Share post:

Ginekolozi GAK “Višegradska” izveli su pravo čudo – uspješno su porodili ženu koja je tokom porođaja imala snažan infarkt miokarda.

Kada je prof. dr Saša Kadija, ginekolog u GAK “Višegradska”, došla u nedjelju na cjelodnevno dežurstvo, nije ni slutila kakva drama je očekuje tog dana.

– Tog jutra pozvale su nas kolege iz Urgentnog centra zbog pacijentkinje koja ima masivni akutni infarkt miokarda, a koja je trudna – počinje priču za Blic prof. dr Saša Kadija.

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvijek bio termin. Međutim, kada je ekipa iz GAK-a stigla, vidjeli su da je pacijentkinja već počela da se porađa. Da situacija bude još komplikovanija, ova žena je bila na jakoj terapiji protiv zgrušavanja krvi.

– Ta terapija je dodatno urgožavala naš dio posla. Ipak, s obzirom na to da je ušla u porođaj, morali smo odmah da reagujemo – priča prof. Kadija.

U sljedećem momentu, pred ljekarima se našao nesvakidašnji izazov – na krevetu je sjedila pacijentkinja koja nije mogla da diše, a zbog popuštanja srca imala je i vodu u plućima. Mogućnost prirodnog porođaja sa napinjanjem je potpuno odbačena, te su doktori morali da se odluče za najrizičniju opciju.

– U momentu donošenja odluke za carski rez ona je bilo životno ugrožena. Prvi razlog je masovni, svježi infarkt miokarda. Obično je potrebno da prije operacije, a poslije infarkta, prođe tri do šest mjeseci. Ovdje nismo imali tu mogućnost. Drugi faktor rizika bila je i antikoagulantna terapija koju su kardiolozi morali da primjene – pojašnjava prof. dr Saša Kadija.

Iako carski rez nije toliko komplikovana operacija, ipak može biti opasna. U ovom slučaju, opasnost je prijetila zbog velikog gubitka krvi jer je primala terapiju protiv zgrušavanja krvi i tokom samog porođaja.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Pored teške odluke ljekara da porode pacijentkinju putem carskog reza, problem je bila i anestezija koja je morala biti krajnje specifična za trudnicu koja u momentu porođaja ima infarkt miokarda i čije srce konstantno popušta.

– Iz GAK-a je otišla cijela ginekološko-hirurška ekipa, neonatolozi sa svom pratećom opremom i pedijatrijskim sestrama, a od kuće je došla i naša načelnica anestezije prof. dr Tatjana Mostić – ističe prof. dr Saša Kadija.

Carski rez je trajao pola sata i porodilja je, na sreću, izbjegla očekivani enormni gubitak krvi. Paradoksalno, i nakon porođaja njen život je i dalje bio ugrožen.

– Kada se trudnoća završi, smanji se pritisak na srce, zahtjevi organizma postaju potpuno drugačiji, ali se te promjene dešavaju dosta naglo i onda je i to dodatni rizik po porodilju. Nakon porođaja, ona je ostala u Urgentnom centru, a mi smo je svakodnevno obilazili. Na sreću, i mama i beba su bile dobro – sa osmjehom kaže prof. dr Saša Kadija.

Kako prof. dr Saša Kadija ističe, za srećan kraj zaslužan je timski rad.

– Specifičnost Urgentnog i Kliničkog centra jeste multidisciplinarni pristup – mogućnost da se u roku od 15 minuta angažuje 10 specijalista različite vrste. Bez toga ne bismo se našli na tom mjestu dovoljno brzo da joj uspješno pomognemo.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Srbiju će na Evrosongu u Malmeu predstavljati Teja Dora! (video)

Teja Dora putuje u Malme: Pobjednica Beovizije očarala i žiri i publiku, predstavljaće Srbiju na Pjesmi Evrovizije Teja Dora...

MILOŠEVIĆ: Selektor fudbalera BiH otvoreno o atmosferi među Zmajevima, mladim igračima, Ukrajini…

Reprezentaciju BiH 21. marta čeka izuzetno važan duel baraža kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj protiv Ukrajine. Selektor BiH...

Neka futsal pobjedi! KMF “Radnik MD Shop” gostuje u Tuzli

Neka futsal pobjedi! Sutra nas u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan futsal spektakl. Tuzlanska Sloboda Kompred je domaćin ekipi...

DODIK: Milatović vrijeđa Srpsku i negira Dejton, nisam se mislio sastati s njim

Nisam ni očekivao da se sastanem sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a on svojim izjavama negira Dejtonski...