Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Datum:

Share post:

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine broj: 08-02-3-2080-1/2016 od 8. jula 2016. godine, a u vezi sa Strategijom za borbu protiv korupcije, u cilju realizacije specifičnih mjera predviđenih Akcionim planom za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić donio je dana 05.08.2022. godine odluku o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini.

Ovom odlukom je usvojen Plan integriteta koji je pripremila Radna grupa za izradu plana integriteta na čelu sa Koordinatorom integriteta doc. dr Dijanom Savić Božić, a na koji je Visoki sudski i tužilački savjet dao pozitivno mišljenje.

Plan integriteta je interni antikorupcioni dokument u kome je sadržan pregled identifikovanih rizika, te skup mjera pravne i praktične prirode kojima se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog i neetičnog ponašanja u okviru funkcionisanja pravosudne institucije.

Plan integriteta predstavlja rezultat postupka samoprocjene pravosudne institucije u cilju održanja i poboljšanja integriteta, transparentnosti i profesionalne etike, kojima se utvrđuju, smanjuju, uklanjaju i sprečavaju mogućnosti nastanka i razvoja korupcije i koruptivnih ponašanja, etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka i drugih nepravilnosti u radu pravosudne institucije.

TESTNA REKLAMA

Svrha plana integriteta je da cjelovitim i proaktivnim pristupom, sistematskom procjenom pravosudne institucije podložnosti rizicima za nastanak i razvoj korupcije i koruptivnog ponašanja, etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka i drugih nepravilnosti, prihvatanjem i provođenjem adekvatnih mjera omogućava rukovodiocima, nosiocima pravosudnih funkcija i ostalim uposlenim u pravosudnoj instituciji da na kontrolisan način prihvataju i provode punu odgovornost za svoj integritet kako bi dodatno unaprijedili i ojačali mehanizme za efikasnije spriječavanje i suzbijanje korupcije, kao i drugih nezakonitih i neetičkih pojava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dodik: Ja hoću da vidim Republiku Srpsku samu i nezavisnu

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Vlasenici da Republika Srpska ima šansu...

PETROVIĆ: SDS će rasturiti partiju šaha, figure pokreće narod

-Srpska demokratska stranka, stranka koja će rasturiti partiju šaha u Izbornoj jedinici 6 samo zato jer naše figure...

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate (foto)

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate. Druženje sa kandidatima SPS u Bijeljini koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije...

SPS: Selak posjetio bijeljinski „Pass“ (foto)

Predsjednik Socijalističke partije Srpske i narodni poslanik Goran Selak sa delegacijom SPS posjetio je bijeljinsku kompaniju "Pass" gdje...