Donijeta odluka: ĆIRILICA IZBAČENA iz Vukovara

Datum:

Share post:

Gradsko vijeće Vukovara na današnjoj je sjednici donijelo Statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovara kojom se iz Statuta izbacuje pravo srpske manjine na ćirilicu.

Odlučeno je da se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma te da se time izvan snage stavlja odluka o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara.

Odluka je uslijedila nakon što je popisom stanovništva utvrđeno kako u Vukovaru živi 29.73 odsto srpskog stanovništva što je manje od trećine pa time gube pravo na službenu upotrebu jezika i pisma, prenosi Index.

Naime, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Podsjetimo, 2013. godine postavljena je ćirilična ploča na Policijskoj postaji u Vukovaru, sukladno tadašnjim rezultatima popisa stanovništva, no ratni veterani su je odmah razbili. 2019. je Opštinsko državno tužilaštvo u Vukovaru odustalo je od daljnjeg postupka protiv veterana kojem se sudilo jer je čekićem razbio ploču.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MLADEN PETROVIĆ: Narodni Gradonačelnik, koji troši narodni novac, na način na koji ON hoće!

Mladen Petrović, odbornik u SG Bijeljina se obratio javnosi putem svog zvaničnog FB naloga a post prenosimo u...

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina održano Gradsko takmičenje

Gradsko takmičenje iz pružanja prve pomoći održano je 24. aprila u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta u Bijeljini. U...

ŠAMAC: Puna podrška građana MZ Batkuša načelniku Milićeviću (foto)

Načelnik Opštine Šamac Đorđe Milićević boravio je u šamačkoj MZ Batkuša te je sa sugrađanima sumirao rezultate zajedničkog...

Školska biblioteka OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini u novom ruhu

Nije tajna da je naša biblioteka kutak u koji se odavno dolazi po savjet i šoljicu lijepih riječi....