DONEDAVNO SAMO PREKRŠAJ: Porodično nasilje je sada KRIVIČNO DJELO

Datum:

Share post:

Novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici, koji je na snagu stupio 1. maja, doprinijeće suzbijanju nasilja u porodici, kažnjavanju počionica, ali i zaštiti žrtava.

 

Ovo su ocijenili učesnici okruglog stola “Novi standardi i izazovi u primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici” u Bijeljini.

Nasilje u porodici, nažalost, učestalo je i na sprečavanju ove pojave moraju se angažovati sve nadležne institucije, poruka je sa ovog skupa.

Novim  zakonom nasilje u porodici ne tretira se više kao prekršajno nego kao krivično djelo i to je prvi zakon koji se bavi zaštitom žrtve, a ne kažnjavanjem nasilnika.

Lice od povjerenja

– Počeli smo da sprovodimo Protokol, poznatiji kao Istanbulska konvencija, koja je propisala da je država dužna da pruži zaštitu žrtvi. Novina je institut „lice od povjerenja“, koje u prvi momenat, kada se desi nasilje, žrtvi pruža adekvatnu podršku. Ovo je revolucionaran zakon u oblasti zaštite žrtve od nasilja u porodici i nadam se da će on proizvesti donošenje okvirnog zakona u RS i BiH koji će uopšte baviti žrvtom bilo kakve vrste nasilja i koji će jasno propisati koja su prava i obaveze države i pronaći način kako da se to kasnije refundira od nasilnika – kaže predsjednik Osnovnog suda Bijeljina Aida Hanušić.

Centri za socijalni rad su takođe jedan od subjekata zaštite od nasilja u porodici, koji evidentiraju ove slučajeve i preduzimaju mjere zaštite žrtava.

Više nasilja od prijavljenog

Sekretar Centra za socijalni rad Bijeljina Vesna Savić podsjeća da se na godišnjem nivou evidentira od 100 do 120 prijava nasilja u porodici. Ona upozorava da to nije konačna cifra, jer postoji i onaj “tamni broj”, odnosno slučajevi koji nikada ne budu prijavljeni. Izvjesno je, kaže, da postoji veći broj slučajeva nasilja u porodici.

 

 
 
– Žrtve u porodici su, nažalost, iz svih kategorija. Iskustva pokazuju da su žrtve iz socijalno ugroženih porodica, ali i visokoobrazovanih i situiranih porodica. Nema društvene grupe koja je pošteđena porodičnog nasilja. Najvažnije je da pokažemo da postoje načini i mehanizmi kojima će se nasilje zaustaviti i spriječiti, a žrtve zaštititi – kaže Savićeva.

 

Uprkos nastojanjima nadležnih, nasilje u porodici je sve učestalije u našem društvu. Veliki broj povratnika u činjenju nasilja, loša kaznena politika, samo su neke od okolnosti koje otežavaju borbu protiv ove nemile pojave.

– Jedinstven stav onih koji se bave ovom problematikom je da se sprečavanju nasilja u porodici mora prići multidisciplinarno, odnosno da se u ovaj posao moraju dodatno uključiti i druge nadležne institucije – kaže predsjednica Fondacije „Lara“ Radmila Žigić.

Foto: S.R. Mrkonjić/RAS Srbija

 

Skup, kojem su prisustvovali predstavnici suda, tužilaštava, centara za socijalni rad i domova zdravlja sa područja Ugljevika , Lopara, Bijeljine. organizovalo je Udruženje žena “Lara”, u saradnji sa nevladinom organizacijom “Ženski centar” iz Trebinja i uz podršku švedske fondacije Kvina Til Kvina.

Kako bi se žrtvama nasilja pružila i materijalna, psihološka i pravna pomoć, u Bijeljini je 2012. godine osnovana Sigurna kuća, a u funkciji je i SOS telefon.

Bolje, ali treba raditi

– Očekujemo da će se uvođenjem “osobe od povjerenja” žrtve osjećati slobodnije da prijave nasilje i da će istrajati u svjedočenju protiv nasilnika. Očekujemo da će se sada svi drugačije orijentisati prema nasilju u porodici, jer više nije prekršajno već krivično djelo – kaže Lara Žigić.

Dodaje da ima mnogo novina, ali i da treba mnogo raditi da bi se novine razumjele i sprovodile.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Zbog čega mačke (ne) vole češkanje

Mnoge mačke uživaju u osećaju da ih ljudi vole, maze i paze, što je činjenica koja prija ljubiteljima...

AGRO SAVJET: Starinski lijek idealan za jetru i holesterol

Ova biljka jača rad svih žlijezda, daje snagu, obara holesterol, jača mišiće, pomaže kod klonulosti, a poznata je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...