DODIK: Status pregovarača ugrožen, stvar komplikuje i rezolucija o Srebrenici

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da je status pregovarača BiH ugrožen zbog djelovanja Kristijana Šmita i da se, ukoliko to pitanje ne bude riješeno, ulazi u period eskalacije, te ukazao da stvar dodatno komplikuje i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

Dodik, koji u Grčkoj učestvuje na Delfi ekonomskom forumu, istakao je da je riječ o velikom događaju koji je okupio mnogo predsjednika, premijera, te naveo da je sinoć prisustvovao i panelu čija tema su bile perspektive Balkana vezane za evropski put.

On je naveo da je direktoru za zapadni Balkan pri Еvropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst saopštio da je taj početni entuzijazam nakon dobijanja odluke o statusu pregovarača ugrožen ponašanjem nelegalnog Šmita i da je zbog toga došlo do jedne krize i zastoja.

„Ukoliko se ne riješi to pitanje, ulazimo u period eskalacije. Dodatno stvar komplikuje i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Oni žele da od Srebrenice naprave mit. U približno ujednačenom broju žrtava, samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve“, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su tu priču pokrenuli muslimani, unilateralno, a ambasador pri UN je to uradio ilegalno i to je zabrinjavajuće.

„Mi ne možemo da pristanemo na tu priču i smatramo da u BiH mnoge stvari neće biti iste“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da, ukoliko ne budu ukinuta Šmitova nametanja, Republika Srpska će ući u donošenje izbornog zakona.

„Organizovaćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH sa Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla. Tamo su tenzije koje troše vrijeme i njima i nama“, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Ajnhorstovoj prenio i da američki ambasador u BiH Majkl Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom, da je on maliciozan.

„Marfi je običan spekulant. Na svu sreću – odlazi brzo iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan Marfiju“, istakao je Dodik.

Delfi ekonomski forum okuplja više od 2.500 učesnika iz oblasti finansija, nauke i politike da bi uključili javne i vladine institucije, privatni sektor i civilno društvo u otvorene debate i diskusije.

Naziv ovogodišnjeg DЕF-a je „Velika tranzicija“ i fokus je na višestrukim tranzicijama u svijetu kroz šest ključnih tema – geopolitika, održiva ekonomija i finansije, globalna budućnost, obrazovanje, planeta i ljudi.

Program je formiran u saradnji sa najvažnijim grčkim i međunarodnim istraživačkim centrima i institucijama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Danas u 16 časova GLASANJE O REZOLUCIJI O SREBRENICI: Njemačka ima uvodnu riječ, debati u Njujorku prisustvuje i Aleksandar Vučić

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra nacrt rezolucije o Srebrenici koju je bošnjački dio misije BiH...

KMF “RADNIK MD SHOP“: Na finalnu utakmicu u subotu u Bijeljinu dolaze braćа iz Srbije (foto)

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: KMF "Radnik MD Shop" je domaćin u drugoj finalnoj...

SPC i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom apostolu Simonu Zilotu, jednom od 12 velikih...

UGLJEVIK: Danas obilježavanje 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

U Ugljeviku se danas obilježava 32. godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS: Ugljevičani odaju počast poginulim borcima Ispred...