DODIK: Pretvorićemo administrativnu granicu između entiteta u našu nacionalnu granicu

Datum:

Share post:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga ne plaši upozorenje SAD da će reagovati u slučaju da neko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum, te da će administrativnu granicu između Srpske i Federacije BiH pretvoriti u nacionalnu granicu.

“Nisam iracionalan i znam da će američki odgovor biti upotreba sile, ali nemam razloga da se plašim toga i da iz tog razloga žrtvujem nacionalne interese Srba”, rekao je Dodik u intervjuu za AP, prenosi RTRS.

On je naveo da će svaki pokušaj korištenja međunarodne intervencije za dalje jačanje zajedničkih multietničkih institucija BiH naići na odluku Srba da ih potpuno napuste.

“Pošto to za zapadne demokratije neće biti prihvatljivo, u sljedećoj fazi bićemo zbog njihove reakcije primorani da proglasimo potpunu nezavisnost Republike Srpske – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da je među Srbima jedna stvar jasna i konačna, a to je da sve veća spoznaja da će predstojeće godine i decenije za Srbe biti period nacionalnog ujedinjenja.

“Brisel koristi obećanje o pristupanju EU kao oruđe za objedinjavanje BiH. U principu, naša politika i dalje je da želimo pristup EU, ali to više ne vidimo kao svoju jedinu alternative”,  rekao je Dodik.

On je istakao da je EU “dokazala” da je sposobna raditi protiv vlastitih interesa stajući na stranu Vašingtona, a protiv Moskve u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

“Svidjelo se SAD i Velikoj Britaniji to ili ne, pretvorićemo administrativnu granicu između dva entiteta u našu nacionalnu granicu”, rekao je Dodik.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O`Brajan izjavio je u petak da su SAD čvrsto pri stavu da u BiH neće biti otcjepljenja, kao i da će Amerika reagovati u slučaju “da iko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Stanje na putevima u Srpskoj za 24. februar – Pretežno mokri kolovozi

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 24.02.2024 07:10:46 REPUBLIKA SRPSKA Saobraćaj se u Republici Srpskoj odvija nesmetano, a vozi se po...

Naređena hitna evakuacija stanovnika: Vatrogasci se bore sa požarima u Australiji

Požar u australijskoj državi Viktorija nastavio je da se širi, zbog čega su vlasti naredile hitnu evakuaciju za...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 28 beba, od kojih 13 djevojčica i 15 dječaka. U...

Danas i sutra obilne padavine u Hercegovini

U subotu 24.02. Tokom noći i ujutru jak do olujni vetar. Vetar će tokom jutra oslabiti na severu,...