DODIK: O sudbini ambasadora Njemačke odlučuje Narodna skupština RS

Datum:

Share post:

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, najavio je danas da će pokrenuti zaštitu vitalnog interesa RS u vezi sa davanjem agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu. Dodik je rekao da Njemačka pokazuje aspiraciju da dominira u BiH i ugrozi interes srpskog naroda i Republike Srpske.

„Mi ne blefiramo, mi uvijek vodimo jasne i precizne politike. Rasprava u Skupštini će pokazati ko razumije globalne trendove, a ko ne, ko prihvata podaništvo prema Nijemcima, ko ne prihvata“, rekao je Dodik. On je istakao da njemačka politka u posljednje vrijeme pokazuje aspiracije da domira ovdje i ugrozi interes RS i srpskog naroda na ovim prostorima.

„Nije ovo upereno protiv njemačke države. Mi smo za vrijeme Merkelove imali solidnu saradnju i nismo imali te probleme“, rekao je Dodik.

TESTNA REKLAMA

Dodik je na Twitteru napisao da se prije imenovanja ambasadora od Njemačke mora tražiti da se odrekne rezolucije Bundestaga za koju tvrdi da je štetna za RS.

Podsjećanja radi, Dodik je preglasan u vezi s ovim pitanjem na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH od strane druga dva člana Predsjedništva, zbog čega ima mogućnost da uloži veto, koji mora biti potvrđen u NS RS dvotrećinskom većinom, odnosno od strane 56 poslanika.

U Ambasadi Njemačke u petak su za „Nezavisne“ izjavili da su optužbe da je Njemačka opredijeljena protiv srpskog naroda neodržive i neutemeljene.

„Savezna Republika Njemačka podržava ugovor iz Dejtona, u kojem je utvrđeno i postojanje RS. Njemačka sarađuje sa svojim lokalnim i međunarodnim partnerima za funkcionalnu BiH u kojoj su svim njenim građanima sa svim njihovim posebnostima zagarantovana prava i koja ima budućnost u evropskoj porodici naroda i u EU“, odgovorili su iz njemačke ambasade.

U Klubu SNSD-a danas su nam kratko rekli da čekaju da dobiju dokument na osnovu kojeg će biti sačinjen prijedlog s kojim će izaći pred poslanike.

Miladin Stanić, šef Kluba SDS-a, kaže za „Nezavisne“ da ne može unaprijed reći da li će SDS podržati veto, ali da smatra da to nije dobro zbog građana koji žive u Njemačkoj i privrede koja posluje s tom zemljom.

„Srbija je najbolji pokazatelj kako se treba odnositi prema Njemačkoj. Njemačka je jedan od najvećih investitora u Srbiji i pored činjenice da je priznala Kosovo, Srbija sarađuje s Njemačkom. Rezolucija Bundestaga nije dobra, ali je neobavezujuća. Da bi ona bila implementirana, mora proći mnogo svjetskih instanci“ smatra on.

Jelena Trivić, zamjenica predsjednika Kluba PDP-a, takođe kaže za „Nezavisne“ da RS treba da prati Srbiju, koja ima normalne odnose s Njemačkom.

„Znate da je predsjednik Vučić govorio da je teško razgovarati s onima koji su priznali nezavisnost takozvanog Kosova. Inače se odbijanja, povlačenja i zabranjivanja ambasadora dešavaju u situacijama, ne daj bože, vanrednog stanja ili rata, i to je krajnja instanca u diplomatskim odnosima. U tom smislu bismo morali pratiti Srbiju, koja ima normalne diplomatske odnose s Njemačkom“, smatra ona.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, kaže da čeka formalno Dodikovo obrazloženje.

„Dodik, niti iko drugi, nema pravo da se igra s mehanizmom zaštite srpskog naroda u BiH. Ako ga je potegao, neka obezbijedi dvotrećinsku većinu. Neka nas ubijedi da postoje stvarni razlozi da se ne da agreman njemačkom ambasadoru“, rekao je on za „Nezavisne“.

Srđan Todorović iz Kluba SP-a za „Nezavisne“ kaže da očekuje da se koalicija usaglasi u koracima koje će preduzeti.

„Generalno, nastojanja dijela međunarodne zajednice da pod formom očuvanja BiH povlači poteze koji su direktno protiv Dejtona je licemjerna politika. Mi iz RS tražimo da se poštuje Dejtonski sporazum i pozicija RS u okviru ustavnog uređenja u BiH“, smatra on.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba Demosa, kaže za Nezavisne da će njen klub podržati Dodikov veto iz principijelnih razloga.

„NS RS treba da gospodinu Dodiku da vjetar u leđa da ojačamo njegov autoritet u Sarajevu. Što se tiče opozicije, sumnjam da će podržati, jer smo već imali sjednica gdje su tako postupali pa čak i izlazili iz sale. To govori o njima i njihovom poimanju nacionalnog jedinstva i poštovanja prema NS RS i srpskom članu Predsjedništva“, zaključuje ona.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića zaprimio je danas zahtjev srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za održavanje sjednice parlamenta na kojoj bi narodni poslanici trebalo da se izjasne o izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Savezne Republike Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na 157. vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. septembra 2022. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je deset dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Po Poslovniku Narodne skupštine RS, nakon pristiglog zahtjeva srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik Narodne skupštine u narednim danima trebalo bi da zakaže sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine, koji bi trebalo da utvrdi termin i dnevni red posebne sjednice parlamenta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Mitrović: Glas za Dodika i Cvijanovićku za mir i stabilnost Republike Srpske

Nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović izjavio je da 2. oktobra Bijeljina...

BIJELJINA: PRVI RADNI DAN U VRTIĆU U PATKOVAČI (video)

U vrtiću „Neven“ u Patkovači danas je prvi radni dan, a vaspitači su dočekali prvih dvadest petoro djece...

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije podržao Slavenka Ristića

"Slavenko Ristić zaslužuje moju podršku zbog njegovog dugogodišnjeg rada na jačanju odnosa između Srbije i Republike Srpske, ali...

Prof.dr Zlatko Maksimović, osnivač Pokreta Uspješna Srpska: NAŠ PUT JE PUT USPJEŠNIH (video)

Na sinoć održanoj centralnoj konvenciji Koalicije NPS - Pokret Uspješna Srpska - Prva SDS osnivač Pokreta uspješna Srpska...